Cine va fi trist pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan, aşa va rămâne tot anul

miercuri, 06 ianuarie 2016, 18:03
2 MIN
 Cine va fi trist pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan, aşa va rămâne tot anul

Astăzi şi mâine, ultimele două mari sărbători din ciclul schimbării anului calendaristic: Boboteaza şi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Astăzi s-a împărțit agheasma mare.

Creştinii ortodocşi prăznuiesc mâine cea de-a două sărbătoare cu cruce roşie la rând, după Boboteaza de astăzi, şi anume Soborul Sfântului Ioan Boteză­torul. Acesta este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul“, sau „În­gerul Domnului“, pentru că este men­ţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu.

În total, Biserica marchează şase sărbători în numele Sfântului Ioan, de la zămislirea sa, pe 23 septembrie, naşterea, pe 24 iunie, soborul care se serbează astăzi, tăierea capului la sfârşitul lui august, pe 29, prima şi a doua aflare a capului său, pe 24 februarie, şi a treia şi ultima aflare a capului, pe 25 mai.

Există multe tradiţii care înconjoară sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu ocazia acestei zile, marcată şi sub numele de „Sânt-Ion“, „Înaintemergă­torul Domnului“ sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul“, se consideră sărbătorile de iarnă oficial încheiate.

Oamenii ţin această sărbătoare în veselie pentru că tradiţia spune că cine nu este vesel în această zi, va fi trist tot timpul anului. De asemenea, oamenii care se vor stropi cu agheasma mare care a fost sfinţită de Bobotează vor fi feriţi de boli pe tot parcursul anului.

Comentarii