Codul roşu cu tricolor

marți, 28 ianuarie 2014, 02:50
4 MIN
 Codul roşu cu tricolor

* După o Lună a Cadourilor şi o serie de Sărbători de Iarnă petrecute în pardesiu, sezonul rece şi-a – vorba prezentatorilor de televiziune – reintrat în drepturi. După un accident de avion cu victime şi noi dovezi de incompetenţă a autorităţilor, ţara s-a acoperit cu o pătură rece, groasă şi albă, iar televiziunile de ştiri au schimbat brusc subiectul. S-a întâmplat exact ce am descris noi vineri: toţi au abandonat avionul, victimele şi sătenii din Apuseni şi s-au năpustit să transmită dintre nămeţi, de pe drumurile închise, din viscolul care fâşâia atât de aprig în microfoane, încât nici nu se auzea ce spun reporterii (în cazul unuia, chiar am avut senzaţia, citind pe buzele-i vinete de frig, că, în loc să povestească despre situaţie, înjură foarte plastic conducerea postului, care l-a trimis acolo). În fine, am revăzut pe ecran aceleaşi imagini cu mult alb, pe care le bagă în fiecare an, când e viscol, şi chiar ne gândeam că, pentru a se mai reduce cheltuiala, s-ar fi putut folosi cu succes secvenţe de arhivă, că doar nu scria pe nicăieri că e zăpadă din 2014…
* O televiziune cu un departament economic strâns la pungă ar putea face mari economii, refolosind materialele din anii trecuţi. Să existe, de exemplu, câte un sertar cu imagini pentru fiecare anotimp, cel cu iarna conţinând filmări cu zăpadă, troiene, maşini înzăpezite, autorităţi surprinse nepregătite (ce, aţi auzit în vreun an despre autorităţi surprinse pregătite?), săteni înfofoliţi care povestesc "Maică, aşa o iarnă n-a mai fost din 1955!", apoi diverşi ţurţuri folosiţi, în cadru, ca amorse pentru a creşte profunzimea etc. În sertarul "Vara" s-ar afla secvenţe de la mare, de pe plajă, cu burtoşi la soare şi cu ţâţe goale (astupate cu "blur" sau băgate în prim-plan, depinde de editor, cât de de pudibond sau obsedat este), cu lufe şi cu ştiuleţi de porumb fiert, cu intoxicaţii în tabere etc. Sertarul "Primăvara" ar conţine imagini cu ghiocei, 1 Mai sărbătoresc, bere şi inundaţii (desigur, fiind în România, inundaţiile merg în orice sezon) şi cu cetăţeni culegători căzuţi din tei sau cireşi, iar "Toamna" ar fi cu culesul viei, şcolile care "ca în fiecare an, îşi aşteaptă elevii printre mormane de moloz şi găleţi cu var", sărbători pe bază de tulburel, cetăţeni intoxicaţi cu "gaz de cramă", cum i se mai spune dioxidului de carbon etc. Recitiţi cele de mai sus şi recunoaşteţi: chiar se pot face ştiri doar cu sertarele astea!
* În weekend ne uitam cu coada ochiului la televizor, să vedem cât de frumos cresc nămeţii: pe ecran erau tradiţionalele pete albe, sugerând un peisaj polar, frigul se simţea din fiecare pixel, venea din televizor ca dintr-un geam spart, iar pe o bandă galbenă se întindea titlul "Iarna blochează România – prin telefon, Cristian Soare, prefect de Argeş". Soare, în contextul respectiv? Prefectul ar fi bun de comentat ştiri despre caniculă, nu despre urgia de afară (sau, după cum spun în fiecare an unii reporteri de la faţa locului, clănţănind din dinţi, "orgia de pe şosele", formulare care ar putea face pe străini să creadă că la noi se întâmplă cine ştie ce, încurajând turismul sexual!). Ar fi fost mai credibil un prefect Cristian Gerula, Omăt sau Ţurţure, totuşi!
* Şi, că tot veni vorba despre peisajul hibernal: măcar acum, în perioada asta, se poate renunţa la benzile galbene cu titluri – adică nu la benzi, ci la galbenul lor, să se bage albastre, verzi sau violet, de pildă. Că ecranele albe ca zăpada, cu dâre galbene pe ele, când se transmite în direct, din zonele troienite, sugerează unora cu totul altceva! Dezgheţ plăcut să avem!

Comentarii