Consilierul judeţean Dinu Apăvăloaei riscă să-şi piardă funcţia

sâmbătă, 13 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Consilierul judeţean Dinu Apăvăloaei riscă să-şi piardă funcţia

Situaţia a apărut în cursul mandatului trecut, dar nu s-a luat nici o măsură. Firmele familiei Apăvăloaei au făcut afaceri cu CJ. „Copiii mei nici nu şi-au luat banii din contractele acelea. Au 10 miliarde lei vechi de luat“, se apără consilierul judeţean.

Dinu Apăvăloaei ar putea rămâne fără fotoliul de consilier judeţean PSD. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul acestuia. Concret, Apăvăloaei s-a aflat în stare de incompatibilitate în cursul mandatului trecut, întrucât două din firmele la care soţia şi copiii săi erau administratori, au încheiat contracte cu SC Lucrări Drumuri şi Poduri, societate aflată în subordinea CJ. ANI menţionează existenţa a opt contracte încheiate între SC LDP şi firmele familiei Apăvăloaei, Adems SRL şi Amed Group SRL. Conform legii, consilierii judeţeni care au funcţia de administrator, acţionar sau asociat la societăţi comerciale private nu pot încheia contracte cu societăţi comerciale aflate în subordinea Consiliului Judeţean. Prevederea legală se aplică şi în cazul în care funcţia respectivă este ocupată de soţul sau rudele de gradul întâi ale consilierului respectiv. Într-o astfel de situaţie, conform art. 92 din Legea 161/ 2003, mandatul consilierului judeţean încetează de drept, constatarea încetării mandatului făcându-se prin ordin al prefectului, la propunerea secretarului CJ. Totodată, consilierul găsit ca incompatibil nu mai are dreptul de a exercita o funcţie sau o demnitate publică timp de trei ani. Odată cu Apăvăloaei, ANI a constatat starea de incompatibilitate şi în cazul unui consilier din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. „Ambele persoane au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază. Persoanele evaluate nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare“, au menţionat reprezentanţii ANI.

Starea de incompatibilitate în care se afla Apăvăloaei a fost sesizată de „Ziarul de Iaşi“ încă din timpul mandatului trecut. Rezolvarea situaţiei a fost însă constant tărăgănată de conducerea CJ. Nici acum, reprezentanţii CJ nu par mai grăbiţi să aplice decizia ANI. „Aşteptăm să ni se aducă la cunoştinţă decizia spre a analiza situaţia. Apăvăloaei are dreptul de a contesta decizia în instanţă. Ne vom consulta şi cu Instituţia Prefectului să vedem exact ce facem“, a spus secretarul CJ, Lăcrămioara Vernică. Contactat telefonic, Apăvăloaei susţine că nu a avut cunoştinţă de demersul ANI. Totodată, el a apreciat că situaţia de incompatibilitate nu există, în pofida prevederilor legale, câtă vreme nu era acţionar la firmele menţionate. „Copiii mei nici nu şi-au luat banii din contractele acelea. Au 10 miliarde lei vechi de luat. Am să îmi consult avocatul, pentru că este dreptul meu ca cetăţean. Nu am primit deocamdată însă nicio înştiinţare din partea ANI şi nici nu ştiam că sunt cercetat“, a spus Apăvăloaei.

Comentarii