Corupţia roade FIFA de la rădăcină

vineri, 10 noiembrie 2017, 02:43
2 MIN
 Corupţia roade FIFA de la rădăcină

 

Fostul secretar general Jerome Valcke a declarat, în cadrul anchetei drepturilor de televizare, că a primit un ceas scump de la bossul arab al PSG

Jerome Valcke, fost secretar general al FIFA, a declarat în cadrul anchetei deschise în Elveţia, cu privire la acordarea drepturilor media pentru Cupa Mondială, că a găsit sub pernă, la hotel, în Doha, un ceas Cartier, cu o valoare cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de euro, scrie Le Parisiene, citat de presa franceză. Fără a-l numi direct, Valcke a sugerat că a primit acest cadou de la preşedintele clubului PSG, Nasser Al-Khelaifi. Acesta este şi preşedinte al BeIN Media Group, iar anchetatorii elveţieni bănuiesc că acel ceas reprezenta mită pentru ca grupul media qatariot să primească în condiţii avantajoase drepturile de televizare a partidelor de la Cupa Mondială, ediţiile 2026 şi 2030, pentru Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. 

Cadoul i-ar fi fost făcut lui Valcke, în timpul unei vizite pe care oficialul francez a efectuat-o în Qatar, în ianuarie 2015. Avocaţii lui  Al-Khelaïfi au respins acuzaţiile, potrivit cărora clientul lor ar fi avut iniţiativa unui asemenea cadou. Anchetatorii elveţieni mai bănuiesc că omul de afaceri din Qatar a cumpărat indirect o vilă în staţiunea Porto Cervo din Sardinia, unde Valke a fost găzduit. Marc Bonnant, un avocat al lui Al-Khelaïfi, susţine că preşedintele PSG l-a împrumutat pe un prieten compatriot cu o sumă de bani, care ulterior a fost înapoiată, iar acesta a cumpărat vila. Sejurul secretarului general al FIFA în acea vilă a fost un "concurs de circumstanţe", a menţionat Bonnant. Proprietarul vilei din Sardinia va fi audiat în săptămânile următoare.

Justiţia elveţiană a deschis, la 12 octombrie, o procedură penală cu privire la atribuirea drepturilor de televizare a meciurilor de la CM-2026 şi CM-2030. BeIN Media Group a obţinut aceste drepturi fără procedura obişnuită, depunerea de oferte, ci prin acordare directă, pentru suma de 400 de milioane de euro. Nasser Al-Khelaïfi a declarat după audierea sa din 25 octombrie că nu are nimic de ascuns şi că este la dispoziţia procurorilor elveţieni. Ancheta autoriţilor elveţiene a început în luna martie. Suspiciunile în cazul lui Valcke, Al-Khelaifi şi ale unui om de afaceri al cărui nume nu a fost menţionat sunt de corupţie, concurenţă neloială, escrocherie, gestiune neloială şi fals.

 

Comentarii