De Business

Punem punctul pe știi

Cozi imense la RAR odată cu eliminarea taxei de mediu

vineri, 03 februarie 2017, 02:50
3 MIN
 Cozi imense la RAR odată cu eliminarea taxei de mediu

Dintre maşinile verificate pentru omologare, un sfert sunt respinse.

 

Dacă înainte de data de 1 februarie la RAR erau programate în jur de 30 de maşini pe zi, în zilele bune, de la începutul acestei luni numărul lor s-a dublat, ajungând la 70 de maşini verificate pe zi. Deşi au trecut abia două zile de când s-a eliminat taxa de mediu, angajaţii de la RAR Iaşi lucrează la foc continuu de dimineaţă, de la ora 8 când începe programul, până la ora 20, când acesta se termină. În cursul zilei de ieri, la ora 11, momentul în care reporterii „Ziarul de Iaşi” au ajuns la RAR, erau formate deja cozile iar maşinile continuau să intre pe poartă, fiind dirijate de paznici.

„Se lucrează intens, este o perioadă aglomerată. Dintre maşinile pe care le verificăm pentru omologare, 99,99% sunt second hand, adică toate!. Dintre acestea, peste 25% se resping”, a precizat Octavian Varvara, şeful reprezentanţei RAR Iaşi. Această situaţie este creată de eliminarea timbrului de mediu, decizie care a fericit atât ieşenii care aveau cumpărate maşini la mâna a doua, cât şi pe cei care doreau să-şi cumpere o maşină nouă.

„Mie îmi expiră numerele provizorii, doar de trei ori ai voie să scoţi, aşa că atunci când am auzit că e posibil să se scoată taxa m-am bucurat. Am aşteptat şi acum nu mai scot din buzunar în jur de 500 de euro. Am un Volkswaghen Golf III, Rabbit, în două portiere, mai vechi şi de aceea taxa ar fi fost mai mare. Nu contează cât stau la coadă, mă bucur că nu mai plătesc această taxă care oricum era ilegală”, a menţionat Ionuţ, un tânăr de 24 de ani din Iaşi, în timp ce-şi aştepta rândul. Din toate maşinile pe care le-am găsit ieri la RAR, nici una nu era nouă, toate aveau numere roşii. Această taxă a fost eliminată definitiv, însă nu se ştie sigur metoda prin care va putea fi restituită către cei care au plătit deja şi nici dacă va fi sau nu înlocuit de o altă taxă. „Mai am o maşină la care mi-am recuperat taxa acum trei luni. Oricum timbrul este declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiţie din iunie 2016, procesul nu a durat mult, jumătate de an. Primesc banii în rate, dar îi primesc, nu îi dau”, spune Marian, butonând telefonul în maşină.

Mai sunt şase maşini şi îi vine rândul.  Timbrul de mediu reprezenta, conform OUG nr. 9/2013, o sumă datorată de proprietarii de autoturisme pentru emisiile provenite de la acestea. În principiu, taxa trebuia plătită (o singură dată) la prima înmatriculare a unui autovehicul în România sau la prima vânzare în ţară către o altă persoană. Legea nr. 1/2017 a eliminat un număr de 102 taxe  nefiscale, printre care şi taxa radio-tv, taxa de înregistrare în registrul comerţului, taxa pentru acordarea cetăţeniei române, taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar, etc.

 

 

 

 

Comentarii