Criza diplomatică dintre SUA şi Turcia se adânceşte: Erdogan anunţă boicotarea ambasadorului american

marți, 10 octombrie 2017, 19:28
2 MIN
 Criza diplomatică dintre SUA şi Turcia se adânceşte: Erdogan anunţă boicotarea ambasadorului american

Liderii turci nu-l vor mai primi pe ambasadorul Statelor Unite în Turcia, a anunţat marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în contextul în care relaţiile între Ankara şi Washington se află în toiul unor turbulenţe, relatează AFP.

”Noi nu-l mai considerăm drept reprezentantul Statelor Unite în Turcia”, a declarat Erdogan, în cadrul unei vizite la Belgrad, adăugând că ambasadorul american John Bass, mutat la Kabul, nu va mai fi primit de Guvernul turc în cadrul tuneului său de adio, înainte să părăsească Ankara, în zilele următoare.

Relaţiile între Turcia şi Statele Unite, două ţări partenere în cadrul NATO, se confruntă cu tensiuni puternice după inculparea pentru ”spionaj”, săptămâna trecută, a unui angajat al Consulatului General al Statelor Unite la Istanmbul. Angajatul respectiv este acuzat de justiţia turcă că are legături cu predicatorul în exil în Statele Unite Fethullah Gülen, desemnat de Ankara drept organizatorul puciului eşuat de la 15 iulie 2016. Într-o reacţie faţă de arestarea lui, Ambasada Statelor Unite la Ankara a anunţat duminică suspendarea celei mai mari părţi a serviciilor de emitere de vize în cadul misiunilor diplomatice americane în Turcia. Ankara a impus o măsură similară.

”Dacă ambasadorul american a luat această decizie din propria iniţiativă, atunci liderii Statelor Unite nu ar trebui să îl menţină în post niciun minut în plus. Ei ar trebui să spună «cine l-a autorizat să tulbure relaţiile între Turcia şi America în aşa hal?»”, a declarat Erdogan. Preşedintele turc a apărat, totodată, arestarea angajatului turc al Consulatului american de la istanbul, afirmând că poliţia turcă a cules elemente care dovedesc că ”ceva se petrecea” acolo.

Alt angajat turc al aceluiaşi consulat este vizat de o convocare a justiţiei turce în cadrul unei anchete cu privire la mişcarea predicatorului Gülen. ”Trebuie ca americanii să-şi pună această întrebare: cum au făcut ei, aceşti agenţi, să se infiltreze la Istanbul?”, a declarat Erdogan. Acest spectaculos ”război al vizelor” are loc după luni de disensiuni în legătură cu dezacorduri pe tema situaţiei în Siria, inculparea unor gărzi de corp ale preşedintelui turc care au bătut manifestanţi la Washington şi prezenţa în Statele Unite a lui Gülen, a cărui extrădare este cerută de Ankara.

Comentarii