Cum să iei nota 1 la un interviu de angajare la Ateneu? Concurs controversat

miercuri, 15 iunie 2016, 02:01
4 MIN

Modul în care s-a desfăşurat concursul pentru poziţia de consultant artistic a dat naştere la mai multe semne de întrebare. Toţi candidaţii au primit note foarte mici la interviu şi, prin urmare, nu au reuşit să promoveze concursul. Șeful Ateneului: „Niciunul nu mi-a stârnit interesul şi nu m-a convins că trebuie să lucreze“.

Nici Ateneul Tătăraşi nu este o instituţie care a scăpat de controverse, în cazul de faţă existând suspiciuni din partea candidaţilor cu privire la aranjarea unor concursuri de angajare. Ateneul a scos la concurs la finalul lunii mai două posturi, concursurile fiind organizate în aceeaşi zi, de către aceeaşi comisie, pentru angajarea unui consultant artistic şi a unui secretar relaţii publice. La fiecare dintre acestea au existat trei candidaţi care au fost evaluaţi de către o comisie, la proba de interviu, din care face parte şi proaspăt numitul director al instituţiei, Andrei Apreotesei, tenor al Operei din Iaşi. Semne de întrebare există asupra fiecărui concurs în parte.

Cum s-a făcut notarea

În ceea ce-l priveşte pe cel pentru consul­tant artistic au participat Sergiu Leonard Enache, Andrei Ciobanu, care a şi regizat o serie de piese la Ateneu, şi Dana Nicoleta Ţabrea. Aceasta din urmă acuză faptul că proba scrisă şi interviul au fost stabilite de aşa natură încât toţi candidaţii să nu poată lua peste 5 ca să fie admişi.

„Ne-am întrebat încă de la proba scrisă de ce sunt atât de mici notele, mai ales că toţi aveam similare. Au dat cumva note până în 7 ca, adunat cu 1-2 la interviu, să dea media sub 5“, explică Dana Ţabrea.

Conform datelor disponibile pe site-ul instituţiei culturale, notele de la interviu au fost acordate invers proporţional cu cele obţinute la proba scrisă. Astfel, dacă la proba scrisă Andrei Ciobanu a obţinut 71,66 de puncte, Dana Nicoleta Ţabrea 65 de puncte, iar Sergiu Leonard Enache 50 de puncte, la interviu ultimul menţionat a luat cea mai mare notă, 36,66, Andrei Ciobanu a luat 18 puncte, iar Dana Nicoleta Ţabrea a luat 17,66. Mediile i-au clasat pe toţi sub 45 de puncte, echivalentul notei 4,5, nouă minimă necesară pentru promovare.

„La interviu ne-au pus note foarte mici şi nu a luat nimeni. Nu asta ar fi miza, dar e ciudat să pui 1, 2 sau 3 la interviu, nici nu ştiu dacă e corect, mai ales că întrebările nu erau din materie, din legi, ci au fost la modul «ce experienţă profesională ai?», «cum vezi Ateneul?», «de ce vrei să lu­crezi aici?». Nu le-a convenit ce au auzit, dar nu erau întrebări de examen ca să poţi pune 1 sau 2“, a adăugat Dana Ţabrea.

O altă discuţie este legată şi de postul de secretar relaţii publice. Surse apropiate ma­nagementului din Ateneu au precizat că pentru acest post era vizat Alex Asoltanei, fiind scos la concurs pentru acesta, ce în moment lucrează ca referent PR în instituţie. Însă la concurs s-au prezentat trei persoane, iar cea mai mare notă a luat-o Ioana Ruşconi. Ace­leaşi surse precizează că, după ce concursul a avut loc, pe 30 mai, acesteia din urmă i s-ar fi impus să înceapă slujba de pe 1 iunie, însă cum nu a putut, a semnat un contract de colaborare pe alt domeniu, iar concursul s-a anulat.

De altfel, nici nu au fost scoase posturile din nou la concurs, însă Ateneul caută alte două persoane pe structuri similare – PR marketing şi şef birou cultură, postul din urmă urmând a fi destinat lui Alex Asoltanei.

Contactat telefo­nic, directorul Ateneului, Andrei Apreotesei, a explicat, în cazul postului pentru secretar relaţii publice, că programul câştigătoarei „nu a putut să fie după cel al Ateneului“, argumentând că respectivul candidat a precizat asta abia după desfăşurarea concursului. „Nu am avut nicio problemă cu ea, am făcut un contract de colaborare cu ea pe consultanţă şcolară“, a declarat Andrei Apreotesei.

În ceea ce priveşte celălalt concurs, directorul spune că însăşi organizarea sa e un semn de bună-credinţă din partea sa, care ar vrea să aducă „cei mai buni oameni care să lucreze în Ateneu; chiar dacă legea nu mă obligă, organizez concurs, fiind post pe perioadă determinată“.

Directorul a spus că niciunul dintre cei trei candidaţi nu l-a convins, aşa că şi-a asumat acordarea unei note cât mai mici la interviu.

„Nu mă refer la partea scrisă, că nu mă interesează, ci implicarea lor şi ce văd în om. Niciunul nu mi-a stârnit interesul şi nu m-a convins că trebuie să lucreze. Am întrebat, şi atâta timp cât legea îmi permite, îmi rezerv dreptul să pun notele cele mai mici, după cuviinţa mea ca manager, cât mă pricep. Nu aş vrea să vă spun răspunsurile de la interviu…“, a explicat Andrei Apreotesei.

Acesta a explicat că are o părere foarte bună despre toţi candidaţii, dar că poziţia de consultant artistic nu se referă la critică de teatru, ci ar fi vrut să îi audă vorbind pe candidaţi despre diversitate culturală, absorbţie de fonduri europene. „Dacă este o greşeală că nu m-au convins, atunci luaţi-o ca greşeala mea, şi o asum“, a conchis acesta.

Comentarii