Datini şi obiceiuri frumoase la români

vineri, 17 iunie 2016, 01:50
4 MIN

* Este sezon estival şi e Campionat European, dar poate fi şi invazie extraterestră sau Sfârşitul Lumii, că românii tot vor respecta sărbătorile din calendar. Duminică, poimâine, e ziua de Rusalii, Pogorârea Sfântului Duh, de care sunt legate câteva obiceiuri strămoşeşti; fiindcă mulţi compatrioţi nu vor ezita să le urmeze în literă şi spirit, ar cam fi cazul să tragem învăţătură din experienţa vrednicilor înaintaşi:

* Dacă plouă în sâmbăta Rusaliilor va fi un an mănos. Ca să aibă an mănos, edilul din Consumatori a anunţat licitaţie pentru "prestare servicii paparude"; licitaţia (un contract de 500.000 de euro) a fost câştigată de nişte paparude rude ale edilului, care au început să efectueze operaţiunile specifice pentru a aduce ploaie în ziua de Rusalii 2015. Ulterior s-a văzut că demersul lor a adus rezultate: la ora 10.00, nori negri se adunaseră pe cerul comunal; la 11.00 a început vijelia, la 12.00 s-a pornit şi grindină cu bucăţi de gheaţă cât ouăle de porumbel sau struţ (declaraţiile localnicilor diferă, funcţie de alcoolemie), motiv pentru care, până la 13.00, toate ogoarele, viile şi livezile erau deja rezolvate, nimeni nu mai ştia care a fost livada şi care via, ogorul sau căminul cultural. La 14.00 a venit viitura de la munte: gârla s-a umflat, luând podul, trei punţi, opt case, cireada, prisaca şi bufetul comunal, cu tot cu consumatori (populaţia activă a localităţii). După ce a trecut urgia (pe un post de ştiri a apărut titlul "Orgie la Consumatori"), la 16.00 a venit şi o delegaţie de la judeţ, apoi nişte reporteri care s-au filmat în apă până la piept şi au ţinut să precizeze că "oamenii au rămas fără agoniseala de-o viaţă". Cu toate astea, anul a fost mănos, fiindcă, din câte a spune primarul, "Am avut o producţie record de pufoaică la hectar!".

* De Rusalii se ung uşile şi ferestrele cu usturoi şi leuştean, pentru a feri casa de duhurile rele. În 2014, doamna Tatiana Cârcă a ţinut cu vrednicie datina: a spălat uşile şi ferestrele, apoi le-a uns cu ulei de măsline, să lucească, şi le-a frecat cu usturoi şi cu leuştean, dar gospodina din ea a silit-o să nu se oprească, aşadar a continuat să ungă uşile şi ferestrele cu ceapă, pătrunjel, ţelină şi păstârnac. Toate miroseau frumos, dar nu suficient, motiv pentru care le-a mai frecat încă o dată, cu piper, cimbru şi dafin, adăugând puţin oţet şi un praf de sare. Cu ochii închişi, a tras aer pe nas, înfiorându-se de plăcere: un miros perfect, echilibrat, fără note excentrice (fără ca vreun condiment să iasă prea mult în evidenţă), anunţând de departe măiestria doamnei Tatiana în arta culinară! Pe la prânz, nişte săteni cam beţi, care treceau pe uliţă, venind de la bufet, s-au năpustit spre casa doamnei şi i-au mâncat uşile şi ferestrele.

* În satele din sudul României se spune că bolnavii se însănătoşesc dacă vătaful căluşarilor trece peste ei în ziua de Rusalii: Deoarece asistentul medical Clismă, de la dispensarul din Datornici, dilua dezinfectanţii (bea spirtul medicinal şi punea apă în loc, să nu se vadă), localnicii au apelat la remediile din bătrâni: în 2013, de Rusalii, ei aşteptau în faţa Primăriei, să se voteze în consiliu vătaful care urma să calce peste pacienţi. Candidatura doamnei Lola Scamă a fost respinsă, fiindcă nu exista funcţia de căluşăreasă, apoi a fost scos de pe listă şi Septimiu Purcel, care era gras şi putea să-i strivească pe săteni; au rămas în calcul patronii celor două bufete, Olimpiu Halbă şi Cornel Tavă: primul a promis că taie datoriile de pe caiet, dar a câştigat al doilea, după ce a anunţat că oferă o lună de consumaţie gratuită. Proaspăt uns vătaf al căluşarilor, Cornel s-a echipat în costumul tradiţional şi şi-a încălţat bocancii de alpinist, cu cuie pe tălpi, şi-a frecat mâinile cu satisfacţie şi a pornit să-l vindece prin călcare pe vecinul şi consăteanul său Matei Bubă, cu care se judeca de câţiva ani pentru un gard…

Comentarii