De ce nu se astâmpără Viorel

joi, 30 martie 2017, 01:50
3 MIN
 De ce nu se astâmpără Viorel

Nu e deloc exclus ca în 2019 să revedem un remake al filmului care în 2014 crea cozi în marile capitale europene: “Ponta vs. Iohannis, în turul 2”.

Sunt săptămâni bune de când din barca opoziţiei se aude o singură voce, a lui Victor Ponta. Că o fi un falset sau un cântec de sirenă pentru Dragnea, rămâne de văzut. Cert e că liberalii şi useriştii îşi umplu timpul pe pagina de Facebook a fostului premier, cu degetul lipit pe F5. “Întărâtă-i drace!” Piloţi care se bat în timp ce avionul se prăbuşeşte, un erou care salvează naufragiaţii unui vas scufundat, spionaj la Ankara, grupul de la Visegrad, urmăriri prin Interpol, demisii în alb… Un adevărat thriller politic, cu secvenţe de musical, în care Ponta e producător, regizor, actor în rolul principal şi soprană.

Şi chiar de-ar fi o telenovelă de prost gust, trebuie să recunoaştem că ceva suspans e acolo. Din desfăşurarea evenimentelor nu reiese clar ce urmăreşte Ponta. Altfel spus, de ce s-a luat la harţă cu Dragnea? Care e şpilul? În lipsa scenariului original, putem doar să speculăm. Şi nici nu e greu, că sunt cel mult trei ipoteze mari şi late. Prima: mai zăbăuc din fire, Ponta se ţine şotii. S-a plictisit să stea în banca de deputat şi vrea să se joace şi el cu băieţii mari. Cu Liviu, cu Sorin, cu Klaus. Şi cum ăştia nu-l bagă în seamă, îi scuipă cu cornete. E varianta împărtăşită de Gabriela Firea: “Victor a fost mereu copilul răsfăţat al PSD-ului”. A doua ipoteză: Ponta lucrează la un nou proiect politic. Şi cum pentru marea masă de simpatizanţi PSD ar da prost să plece de capul lui, îi aţâţă pe băieţii mari să-i tragă un şut în fund. E o variantă intens vehiculată pe surse şi parţial confirmată de două evenimente recente: excluderea lui Daniel Constantin (un apropiat al Ponta) din Guvern şi misterioasa vizită a lui Bogdan Diaconu (un alt apropiat) la biroul lui Dragnea. Scenariul presupune apariţia unui pol naţionalist construit în jurul actualului PRU, cu Victor Ponta împins ca locomotivă. Ideal, cu binecuvântarea lui Dragnea, dar merge şi fără. A treia ipoteză: Ponta a simţit miros de sânge în PSD şi caută să se proptească în uşa biroului principal din Kiseleff. Aşteptă condamnarea lui Dragnea sau/şi un eşec major al Cabinetului Grindeanu pentru a-şi legitima profeţiile cu avioane şi bărci. Şi, odată cu ele, şefia partidului.

De remarcat că ipotezele de mai sus nu se anihilează reciproc. Puştiul neastâmpărat, naţionalistul sau profetul sunt roluri facil de interpretat de un actor politic versatil precum Ponta. Mai mult, ultimele două ipoteze sugerează şi posibilul final al telenovelei. Adică, adevăratul motiv pentru care fostul premier n-are astâmpăr (spoiler alert!). Mai exact, Ponta visează să candideze la prezidenţialele din 2019. Astăzi poate părea o glumă, dar priviţi sondajele şi celelalte personaje din film. Cu excepţia Gabrielei Firea şi, parţial, Sorin Grindeanu, PSD nu are pe cine să sacrifice în ghearele lui Iohannis peste doi ani. Or, Firea jură credinţă bucureştenilor, iar imaginea lui Grindeanu se va şifona serios până în 2019. Forţat de împrejurări, PSD va căuta un frustrat cu vocaţie de martir, capabil să caguleze în jurul său de la stângişti veritabili, la ultra-naţionalişti. Ghici cine?

Nu e deloc exclus ca în 2019 să revedem un remake al filmului care în 2014 crea cozi în marile capitale europene: “Ponta vs. Iohannis, în turul 2”.

Comentarii