De la păcăleală la sărbătoare generală

vineri, 03 aprilie 2015, 01:50
3 MIN
 De la păcăleală la sărbătoare generală

* A trecut şi 1 aprilie, care ar merge ca zi naţională, la câte păcăleli, eufemistic vorbind, îndură poporul de la aleşii săi. Dacă analizăm mai temeinic fenomenul, descoperim că nici nu mai e mare brânză cu păcălelile de 1 aprilie, că acestea îşi pierd importanţa pe an ce trece. Chiar şi tradiţionalele păcăleli de presă (articolele-farse strecurate discret în ediţiile din ziua cu pricina şi gustate de cititori) pălesc tot mai mult, fiindcă şi imaginaţia păleşte tot mai mult în faţa realităţii.

Cu ani în urmă n-ar fi putut intra pe post de păcăleli multe dintre textele obişnuite de astăzi: cititorii ar fi strigat: "Mai tai-o, bre, scurtează-i coada, că-i SF! Unde s-au mai pomenit tablouri dosite în pereţii casei unui ministru? Şi unde s-a mai pomenit ministru anchetat în România?". Ca să prindă, azi, o păcăleală de presă, trebuie să înceapă cu "Cică un parlamentar cinstit…" sau aşa ceva, deşi toţi s-ar prinde că e făcătură.

* Că veni vorba despre tablourile lui Vâlcov: am auzit de la mulţi prezentatori de ambele sexe (deci ni s-a confirmat că n-a fost ţiuială de urechi) fraza "printre ele se aflau lucrări de Picasso sau Renoir", aşadar întrebăm: Picasso sau Renoir? O confuzie între Manet (Édouard) şi Monet (Claude) se mai iartă, fiind francezi, contemporani şi impresionişti (deşi Manet a fost şi realist), dar cu Renoir şi Picasso e greu: unul picta nuduri durdulii, la scăldat, în vreme ce personajele celuilalt ar speria orice prezentator TV care le-ar întâlni pe o alee întunecoasă!

* Marţi am trecut în revistă câteva tipuri de cărucioare din supermarketuri, după modul în care se comportă cu fisa de 50 de bani. Am fost încă o dată la cumpărături şi am dat de un nou tip: căruciorul speriat de contextul cu anchete, cu arestări, cu DNA, care refuză moneda. Am încercat să o împingem în fantă, dar el nu şi nu, n-a vrut să o primească (deşi era deja legat cu lanţ, n-avea de ce să se mai teamă). Nici nu s-a dat dus la treabă, a rămas la locul său: practic, s-a comportat ca funcţionarii din Guvern despre care Ponta zicea că se tem să mai iscălească acte oficiale, de frica procurorilor!

* Ne aflăm în febra (de fapt, fierbinţeală, care trece prea repede) curăţeniei de Paşti, cu (în curând!) programări la bătut covoare (va fi ca în Africa, unde triburile comunică prin tobe), şi am prins la teleshopping o promoţie de sezon: două aparate Pest Repe*ler la preţ de unul. Aparatul alungă şoareci, gândaci etc. – dăunători care vin la gunoaie şi la mizerie stătută. Sperăm ca oferta să nu dea idei unor telespectatori puturoşi, care să-şi spună că e mai ieftin să pui Pest Repe*ler decât să faci curat. Fiindcă aparatul nu omoară dăunătorii, ci îi alungă, ei se vor refugia în prima casă fără aparat; dacă şi stăpânul ei va cumpăra produsul, dăunătorii vor migra tot mai departe, până când toţi românii vor avea aparat de alungat vietăţile, iar acestea vor fugi din ţară. Dacă e o strategie de vânzări, este genială!

* Astea fiind spuse, vă dorim un week-end cât mai antrenant şi mai plăcut, alături de cei dragi cu nume de flori, care vă vor invita de onomastica lor să ciocniţi cu ei o clorofilă!

 

Comentarii