De Business

Punem punctul pe știi

Decizie şoc care îi priveşte pe toţi patronii din Iaşi. Vezi ce s-a intamplat!

sâmbătă, 21 ianuarie 2017, 02:50
3 MIN
 Decizie şoc care îi priveşte pe toţi patronii din Iaşi. Vezi ce s-a intamplat!

Maria Gabor, fostă asociată şi administrator la Compania Nova Construct, este obligată să achite creditorilor suma de 12 milioane de euro în ruma falimentului firmei.

 

O femeie de afaceri din Iaşi, fostă patroană a firmei de construcţii Compania Nova Construct, o abonată constantă la lucrări publice înainte de criza economică, va trebui să plătească o sumă uluitoare creditorilor după ce societatea a intrat direct în faliment. Judecătorii de la Curtea de Apel au decis, definitiv şi irevocabil, că Maria Gabor, fostă asociată şi administrator al firmei, trebuie să suporte singură datoria de 12 milioane de euro rămasă neplătită după dizolvarea societăţii. Acţionarul majoritar al firmei era omul de afaceri Dionisie Simionescu, un personaj cu relaţii puternice în mediul politic la nivel local şi naţional până în anul 2009, când a murit subit, fapt ce a culminat cu decăderea instantă a activităţii firmei. După intrarea în faliment, toate activele din patrimoniul firmei au fost valorificate, însă sumele recuperate au fost suficiente doar pentru a plăti sub 3% din totalul sumelor înscrise la masa credală.

 
Fără documente justificative
 
La începutul anului trecut, lichidatorul firmei a reuşit să obţină închiderea procedurii de faliment şi dizolvarea societăţii din Registrul Comerţului, însă în urmă au rămas datorii de 52,2 milioane lei neplătite către creditori, fără ca cineva să răspundă de această sumă. Astfel, în instanţă a fost reluat procesul de atragere a răspunderii patrimoniale pentru pasivul rămas neacoperit, pârâtă fiind Maria Gabor, fost administrator şi acţionar al societăţii Nova Construct, căreia i s-ar fi imputat mare parte din vină pentru intrarea în insolvenţă. Pe 11 mai, Tribunalul Iaşi a dat o primă sentinţă în acest dosar şi a stabilit că Maria Gabor este bună de plată. Potrivit motivării sentinţei, lichidatorul Nova Construct a arătat în cererea sa că a constatat grave abateri de la disciplina financiar contabilă a administratorului Maria Gabor. „S-au înregistrat operaţiuni economice fără a avea un document justificativ, nu s-a realizat inventarierea generală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi creanţelor la finele fiecărui exerciţiu financiar; registrele de contabilitate, aşa cum au fost ţinute, nu permit identificarea şi controlul operaţiunilor efectuate, fapt ce a dus la întocmirea de balanţe de verificare greşite”, a scris lichidatorul judiciar.
 
Întâmpinarea a fost respinsă
 
Împotriva sentinţei Tribunalului a depus întâmpinare Maria Gabor, care a contestat-o pentru netemeinicie, spunând că Dionisie Simionescu era cel care a decis pentru firmă, şi nu ea, chiar dacă figurează ca administrator din 1994. Argumentele Maria Gabor nu au putut duce la schimbarea primei sentinţei, magistraţii notând că „fiind vorba de o inacţiune, vinovăţia autorului delictului poate îmbrăca nu numai forma intenţiei, ci şi a culpei, constând în exercitarea neglijentă a îndatoririlor legale. Nu este necesar pentru antrenarea răspunderii ca pârâtul administrator să fi acţionat cu intenţie directă sau indirectă pentru aducerea societăţii în stare de insolvenţă, ci este suficientă omisiunea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege în sarcina sa”, au scris judecătorii Curţii de Apel.
 
Activele nu au acoperit datoriile
 

Activele Companiei Nova Construct au fost valorificate în primii trei ani de faliment, iar procente mici din sume au ajuns doar la cei trei creditori garantaţi. Astfel, Unicredit Ţiriac Bank a recuperat 770.000 lei din creanţa de 4,84 milioane lei, Fiscul a primit 460.000 lei din creanţa garantată de 2,58 milioane lei şi firma M&S Top Media SRL doar 51.000 lei dintr-un total de circa 900.000 lei. De asemenea, potrivit unei menţiuni a lichidatorului judiciar din raportul final, din suma de 852.000 lei reprezentând creanţă salarială,  suma de 470.000 lei  a fost plătită salariaţilor din fondul de garantare a creanţelor salariale. În urma acestui faliment rămân, însă, alţi 120 de creditori care, cel mai probabil, nu-şi vor mai vedea banii vreodată, fiind greu de crezut că Maria Gabor va putea plăti peste 12 milioane de euro.  

Comentarii