De Sănătate

Punem punctul pe știi

Programele de reabilitare pulmonară:

Dependenţa de tubul de oxigen dispare chiar după primele şedinţe!

miercuri, 19 aprilie 2017, 16:45
6 MIN
 Dependenţa de tubul de oxigen dispare chiar după primele şedinţe!

Conf. univ. dr. Paraschiva Postolache,  şefa Secţiei Clinice Recuperare Medicală  Respiratorie de la Spitalul Clinic de Recuperare, Iaşi:”Reabilitarea pulmonară este la ora actuală o specialitate de sine stătătoare în cadrul  reabilitării medicale – înfiinţată în 1920. Reabilitarea pulmonară a început să se dezvolte în România din 1970 când specialiştii din medicina muncii au înţeles că pacienţii mai pot beneficia pe lângă măsurile  igieno-dietice şi tratamentul farmacologic şi de altceva care să le îmbunătăţească calitatea vieţii: reabilitarea pulmonară.  

La Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi, singurul spital de recuperare din România, derulăm programe complexe de reabilitare pulmonară în Secţia Clinică Recuperare Medicală Respiratorie. Suntem centru naţional în acest domeniu şi facem reabilitare pulmonară după ghiduri internaţionale şi protocoale standardizate. Avem şi o foaie de observaţie particularizată, unică în ţară, cu toate testele şi chestionarele pe care le facem pacienţilor la includerea în programul de reabilitare pulmonară. Instruim şi colegii din ţară, unde în ultimii ani s-au înfiinţat departamente de reabilitare pulmonară la  Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Craiova, Moineşti şi chiar un centru privat la Zalău.  Oamenii au înţeles care sunt beneficiile reabilitării pulmonare, multiple şi vizibile după chiar prima şedinţă. Pacientul se simte mult mai bine şi avem cazuri în care dependenţa continuă de tubul de oxigen dispare chiar după primele şedinţe.

 
Ce pacienţi pot beneficia de reabilitare pulmonară
 
În programele de reabilitare pulmonară pot fi incluşi toţi pacienţii cu afecţiuni respiratorii cronice:  bronşită cronică, emfizem pulmonar,  astm bronşic, bronhopneumopatie cronică obstructivă, bronşiectazii, fibroze pulmonare interstiţiale, mucoviscidoză, cancer bronhopulmonar, transplant pulmonar. De asemenea, aceste programe se adresează şi pacienţilor care vor fi supuşi unei intervenţii chirurgicale în altă sferă decât cea pulmonară: toracică, abdominală, ortopedică. Orice pacient care este învăţat să respire corect, care are o musculatură respiratorie şi a extremităţilor mult mai antrenată, va avea o evoluţie postoperatorie mult mai rapidă către bine, se va mobiliza mult mai repede, nu va mai sta mult timp în ATI, unde pot apare suprainfecţii bacteriene cu toate cheltuielile de sănătate şi financiare ulterioare. 
 
Trebuie să stau internat?
 
Iniţial, pentru cei care doresc să fie incluşi în program, se face o internare pentru evaluare şi învăţarea programului de reabilitare pulmonară. Poate fi internare continuă sau de zi, dar există şi varianta de ambulatoriu. Toţi pacienţii trebuie să vină cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist din ambulatoriu. Pacientul este evaluat şi vine zi de zi la program, fără a rămâne în spital, în varianta de ambulatoriu. Internarea continuă se prefera în cazul pacienţilor cu o boală severă sau pentru cei care sunt departe de spital şi nu pot face naveta zilnic la spital. Aş vrea să subliniez un fapt: reabilitarea pulmonară trebuie efectuată  continuu. O parte dintre exerciţiile pe care pacientul le învaţă la noi, trebuie să le facă apoi acasă. Şi e de dorit ca măcar de două/trei ori pe săptămână să vină la noi la centru pentru a efectua exerciţiile. Dacă întrerupe programul de reabilitare pulmonară, este de înţeles că beneficiile se menţin o scurtă perioadă, apoi diminuă şi dispar. Din aceste motiv se recomandă ca exerciţiile de reabilitarea pulmonară să se efectueze de cel puţin două ori pe săptămână la un centru specializat (recomandarea este de trei ori pe săptămână). În celelalte zile, pacientul face exerciţiile acasă, eventual sub supravegherea echipelor firmelor care oferă îngrijiri la domiciliu.
 
De ce nu pot învăţa singur acasă exerciţiile după un filmuleţ?
 
Am avut un pacient care m-a sunat şi mi-a spus că şi-a cumpărat ciclo ergometru şi ar dori să facă singur exerciţiile după filmuleţe. Dar, respectivele filmuleţe  sunt utile pentru cei care au început deja programul de reabilitare respiratorie sub supravegherea specialiştilor, cei care au învăţat deja cum să inspire şi să expire corect, au fost evaluaţi şi îşi cunosc capacitatea de efort. Aş vrea însă să se înţeleagă că astfel de exerciţii se pot face acasă doar după ce pacientul a trecut printr-o etapă de evaluare iniţială, după ce a parcurs alături de specialişti o serie de şedinţe şi proceduri de reabilitare respiratorie. Exerciţiile specifice se fac pe inspir, expir, pe anumiţi timpi respiratori. Toate aceste lucruri nu le poţi învăţa decât dacă specialistul este lângă tine şi te ghidează. Apoi, foarte important, pacientul nu ştie cu ce intensitate trebuie să înceapă respectivele exerciţii. Riscurile sunt foarte mari şi se poate ajunge chiar la deces dacă pacientul începe aceste exerciţii cu o intensitate prea mare faţă de capacitatea lui de efort. De aceea, ar fi bine ca pacientul să vină la un centru specializat unde să fie evaluat şi învăţat corect exerciţiile.
 
Evaluare completă  înainte de a începe programul de reabilitare
 
Pacientul este evaluat şi îndrumat de o echipă complexă:  medic specialist în reabilitare medicală şi/sau specialişti pneumologi, exploraţionişti, asistente medicale, fiziokinetoterapeuţi,  psiholog şi/sau preot, nutriţionist, bioinginer. Astfel, înainte de a începe programul de reabilitare, pacientul beneficiază de o evaluare completă. În funcţie de aceste evaluări ştim exact care este capacitatea lui de efort şi ce ar trebui să includă programul de reabilitare, durata acestuia şi intensitatea exerciţiilor. De exemplu, programul începe cu 60-80% din capacitatea maximă de efort pe care o tolerează pacientul atunci când îl testăm. Bineînţeles, programul de recuperare se stabileşte  în funcţie şi de tipul şi stadiul bolii, vârsta pacientului, comorbidităţi asociate etc.
 
Antrenamentul musculaturii respiratorii cu dispozitive speciale creşte foarte mult capacitatea de efort!
 
În plus, apelând la programele derulate în cadrul secţiei clinice, pacienţii beneficiază şi de posibilitatea de a practica exerciţii pentru antrenamentul musculaturii respiratorii. Acestea se realizează cu ajutorul unor dispozitive speciale pe care le avem datorită colaborării cu un specialist din Germania. Toate dispozitivele pentru antrenamentul musculaturii respiratorii care există la ora actuală pe piaţă le deţinem şi noi în clinică, pentru pacienţii noştri. Studiile arată că antrenamentul musculaturii respiratorii are un beneficiu foarte mare asupra capacităţii de efort a pacientului cu afecţiuni respiratorii. Aceste exerciţii trebuie învăţate de la un specialist. Au un efect extraordinar dacă sunt practicate corect! Din acets motiv nu este suficient doar să îţi cumperi aparatul. Trebuie să înveţi cum să faci corect exerciţiile respective şi anterior începerii exerciţiilor să se efectueze testarea capacităţii de efort a musculaturii respiratorii.
 
 Astmul bronşic poate fi controlat total!
 
Reabilitarea pulmonară are foarte multe beneficii. În primul rând, simptomatologia care diminuă la unele cazuri până la dispariţie. Şi, aici, mă refer la astmul bronşic care ajunge să fie controlat total. Pacientul poate ajunge să nu mai aibă nici un fel de acuză. Asta dacă îşi ia medicaţia aşa cum i-a recomandat-o medicul specialist şi îşi face programul de reabilitare zilnic. De asemenea, reabilitarea pulmonară creşte foarte mult capacitatea de efort, creşte încrederea în sine, pacientul nu mai este anxios şi depresiv, nu mai depinde alte persoane care trebuie să-l ajute, nu mai face exacerbări sau acestea sunt mult mai rare şi de severitate mai mică, nu mai lipseşte de la şcoală sau serviciu. Per total, îi creşte calitatea vieţii.
 
Mai puţine exacerbări, senzaţii de sufocare şi respiraţie dificilă mai rare şi mai puţin intense!
 

Programele de reabilitare respiratorie cresc distanţa dintre exacerbări foarte mult.  Subliniez din nou: doar dacă respectă ad literam tot ce le spunem noi. Iar dacă exacerbările mai apar, nu mai au gravitatea celor dinainte. Să nu uităm că o exacerbare înseamnă distrugerea unei părţi din structura funcţională bronhopulmonară. Pe aceste structuri  există receptori, pe care acţionează medicamentele pe care le administrăm noi. Iar dacă o exacerbare distruge aceste structuri cu receptorii pentru medicaţia specifică, pacientul îşi revine mult mai greu şi nu mai revine niciodată la starea de sănătate dinainte.  Repet reabilitarea respiratorie are avantaje foarte mari şi vizibil benefice pentru pacient. Aşa cum spuneam şi mai sus, efectele apar după primele şedinţe de antrenament şi pacientul observă imediat cât de mult scad cele mai neplăcute probleme ale lui: dificultatea în respiraţie, senzaţia de sufocare la efort sau/şi repaus”.   

 

 

Comentarii