Depindem de pescarii din Feroe

vineri, 09 octombrie 2015, 01:43
5 MIN
 Depindem de pescarii din Feroe

 România – Finlanda 1-1 (0-0) în grupa F a preliminariilor Euro 2016. Tricolorii au egalat în ultimele secunde prin Hoban. O victorie în Insulele Feroe ne asigură calificarea la turneul final

 
 
România:  Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, Grigore, Raţ – Hoban – Torje (87 – Popa), Sînmărtean, Chipciu (’60 – Maxim) – Stancu (’69 – Andone), Keşeru. Selecţioner: Anghel Iordănescu.
Finlanda: Hradecky – Arkivuo (’64 – Jelasto), Arajuuri (’62 – Toivio), Moisander, Uronen – Ring, Halsti, Schuller, Hetemaj – Pukki, Pohjanpalo (’78 – Hämäläinen). Selecţioner: Markku Kanerva.
Arbitru: Craig Thompson (Scoţia).
Cartonaşe galbene: Hoban / Pohjanpalo, Halsti, Hetemaj
 0-1, min. 66: Pukki se descurcă cu fundaşii centrali români, îi pasează lui Pohjanpalo, care pătrunde nemarcat şi înscrie nestingherit.
1-1, min. ‘90^1: Hoban reia în plasă mingea respinsa de portar la sutul lui Andone.
Formula ofensivă preconizată de selecţionerul Anghel Iordănescu a părut să dea roade, fiindcă tricolorii au năvălit spre poarta lui Hradecky încă de primul minut când au obţinut primul corner, din care Uronen a blocat cu dificultate mingea venită din capul lui Keşeru. Dominarea tricolorilor în prima repriză a fost consistentă (54-46 % la posesie), 12-3 şuturi spre poartă (4-2 cadrate), 7-3 la lovituri de colţ. Problema a fost (pentru a câta oară) cu finalizarea, majoritatea ocaziilor tricolore venind de la cornere (‘9 – Stancu, dublă reluare, mai întâi în portar şi apoi în bară; ’17 – tot Stancu, cu capul, minge respinsă în corner de portar; ’21, Grigore, “cap” peste poartă), remarcându-se mai mult pofta de joc a revenitului Bogdan Stancu decât presupusa abilitate a lui Keşeru. Cele mai mari ocazii ale tricolorilor nu au fost, însă, din faze fixe: Chipciu l-a găsit excelent pe Keşeru în apropierea porţii, dar atacantul bulgar a tras pe lângă… minge (’35) şi opt minute mai târziu, acelaşi Keşeru a tras sănătos şi plasat pe poartă, dar i-a prilejuit portarului finlandez de origine slovacă o intervenţie magistrală (’43). Hradecky n-a putut fi păcălit nici de încercarea “parşivă” a lui Torje de la 35 de metri din min. 44. Finlandezii au avut o prestaţie acceptabilă, au aglomerat jocul la mijlocul terenului, au combinat minuţios fără a fi presaţi de rezultat cum era de aşteptat şi de aici relativul echilibru în posesie. Miza lor ofensivă a părut a fi tot fazele fixe, dar o singură oportunitate este de menţionat, în min. 16, când Tătăruşanu a avut o intervenţie salutară la fundaşul Uronen. Oricum, rezultatele de la pauză ale grupei, asigurau calificarea României la turneul final, dar tricolorii nu aveau niciun motiv să se bazeze pe Insulele Feroe.
Acelaşi scenariu se arată şi la începutul părţii secunde, cu diferenţa că primele ocazii au apărut la poarta lui Tătăruşanu, prin Pukki (centrare periculoasă “dejucată” de portarul tricolor şi o lovitură de cap din careu). În min. 55, Torje a şutat cu forţă de la 18 metri în bara laterală, iar în replică o gafă a lui Tătăruşanu era pe punctul de a duce Finlanda în avantaj.  Nordicii au devenit mai îndrăzneţi în atac şi mai agresivi în apărare, ceea ce a condus la multe lovituri libere din preajma careului, irosite de jucătorii noştri. Şi pe o gafă a apărării tricolore, oaspeţii au deschis scorul, iar în minutul următor au fost la un pas de 2-0 pe Arena Naţională!  În min. 72, Pukki a fost faultat în careu, dar arbitrul nu a văzur infracţiunea. Keşeru n-a reuşit să introducă mingea în poartă nici de la 2 metri (’76), semn că nimic nu merge în tabăra tricoloră. În min. 80,Tătăruşanu a salvat de două ori în faţa lui Ring şi Pukki, iar presiunea tricolorilor pare fără vlagă şi inspiraţie. Golul marcat de Hoban în minutele adiţionale a mai aprins ceva speranţe şi a scris marele semn de întrebare: putem câştiga în Feroe?
 
Tricolorii au avut totul de partea lor: un lot aproape complet, faţă de o echipă cu patru indisponibilităţi, înţelegere de la UEFA şi în consecinţă un public călduros de peste 50.000 de suporteri (de-abia din min. 85 s-a strigat “Demisia”!), chiar un arbitraj favorabil, dar de unde nu-i, cine poate cere? Deocamdată, în urma uneia dintre cele mai ruşinoase serii din istoria echipa naţionale, România va tremura  în Feroe pentru o calificare ce părea o simplă formalitate.
 
 
Irlanda de Nord s-a calificat, ungurii mai speră
Timp de 60 de minute echipa Ungariei a fost condusă de modesta echipă din Feroe, ceea ce ar fi adus tricolorii în poziţie de calificare certă chiar şi cu un rezultat de egalitate. Deschiderea scorului de către finlandezi şi revenirea maghiarilor a coborât echipa României pe locul III în grupă, ceea ce ar fi făcut ca tricolorii să depindă nu numai de ei ci şi de un eşec al ungurilor în Grecia. Din fericire pentru noi, Hoban a adus o egalare nesperată, care în afară de încă o şansă de calificare directă, a stins  speranţele de baraj ale finicilor. Învingătoare în faţa Greciei, echipa Irlandei de Nord şi-a asigurat calificarea directă la Euro 2016. Rezultatele înregistrate aseară:
 
Grupa F: Ungaria – Feroe 2-1. Bode (’63, ‘73) / Jacobsen (’11);  Irlanda de Nord – Grecia 3-1. S. Davies (’35, ‘59), Magennis (’49) / Aravidis (’87) 
Grupa D: Georgia – Gibraltar 4-0. Vatsadze (’30, ‘45), Okriaşvili (’35), Kazaişvili (’87). Irlanda – Germania 1-0. Long (’70); Scoţia – Polonia 2-2. Ritchie (’45), Fletcher (‘62)  / Lewandowski (‘3, ‘90^4). Clasament: 1. Germania – 19 p; 2. Polonia – 18 p; 3. Irlanda – 18 p; 4. Scoţia – 12 p; 5. Georgia – 12 p; 6. Gibraltar – 0 p.

Grupa I: Albania – Serbia 0-2. Kolarov (‘90^1), Ljajic (‘90^4); Portugalia – Danemarca 1-0. Moutinho (’66). Clasament: 1. Portugalia – 18 p (7) – calificată; 2. Danemarca – 12 p (8); 3. Albania – 11 p (7); 4. Serbia – 4 p (7); 5. Armenia – 2 p (7); Serbia este penalizată cu trei puncte. 

 

Comentarii