N

Deputatul Costel Alexe îi bate obrazul lui Nichita: Aleile pietonale arată jalnic

N

marți, 06 mai 2014, 13:57
3 MIN

\N

Deputatul liberal Costel Alexe este nemulţumit de cum arată aleile pietonale din oraş. Redăm comunicatul său în variantă integrală:

„Bătaia de joc din cartiere, răzbunarea PSD şi a primarului Nichita faţă de votul ieşenilor şi de oraş”

Îngrijirea aleilor pietonale din cartiere este o activitate aflată în sarcina Primăriei. La Iaşi, cel mai mare municipiu din Moldova, acest lucru este profund abandonat de către autoritatea locală.

În campania pentru alegerile locale din 2012, Gheorghe Nichita a promis ieşenilor că Primăria va interveni şi „între blocuri” şi se va demara un program de investiţii privind aleile pietonale. În fond, acestea tranzitează zone cu mii şi zeci de mii de familii şi ele reprezintă o imagine fidelă a modului în care administraţia înţelege să-i respecte pe cetăţeni.

În municipii conduse de edili liberali precum Sibiu, Timişoara, Oradea, Galaţi, Sighetu Marmaţiei, s-au demarat programe ample care au vizat reabilitarea integrală a zonelor urbane aglomerate. Dincolo de proiectele europene dezvoltate, de reabilitarea centrelor istorice, a zonelor industriale, a investiţiilor în cultură şi patrimoniu, un element esenţial pentru calitatea vieţii de zi cu zi a locuitorilor oraşelor îl reprezintă spaţiul de reşedinţă, din imediata apropiere a domiciliului.

În toate aceste mari aglomerări urbane, municipalitatea nu a „coafat” doar locurile de joacă pentru copii, ci a regenerat şi reabilitat complet spaţii care au presupus refacerea străzilor dintre blocuri, alei pietonale şi rutiere.

Aceasta reprezintă un standard pentru un oraş european, oglinda eficienţei administrative şi a legăturii directe dintre administraţia locală şi membrii comunităţii.

Mai mult, este inadmisibil ca parcările de reşedinţă, pe care Primăria Municipiului Iaşi a declarat în ultimul timp, în repetate rânduri, că intenţionează să le scoată la licitaţie în număr cât mai mare, pentru a aduce „venituri suplimentare la bugetul local”, să fie conectate cu străzile principale prin alei cărora le lipseşte stratul de asflat (uzură), în unele locuri, folosindu-se drumuri de piatră sau chiar pământ.

Ieşenii din cartierul Tătăraşi au văzut pe pielea lor ce înseamnă administraţia Nichita. O stradă de 1 kilometru lungime reabilitată în patru ani, lipsa locurilor de parcare, tăierea abuzivă a copacilor şi alei unde asfaltul este doar o amintire.

„Aleile pietonale din cartierele Alexandru cel Bun, Dacia, Tătăraşi, Nicolina, Cantemir, Păcurari sau Canta arată jalnic. Pare că totul e după un ciclon sau un bombardament. În zone întregi, ieşenii nu au mai văzut astfalt nou de peste 30 de ani.

Aceşti oameni plătesc, în marea lor majoritate, taxele şi impozitele la timp, îşi fac datoria de cetăţeni şi, mai mult, votează cu speranţa lor la alegrile locale că viaţa lor se va îmbunătăţi.

Mai mult, răbdarea oamenilor se apropie de sfârşit. Spre exemplu, în cartierul Tătăraşi (Strada Vasile Lupu nr. 90), oamenii nu au mai suportat ignoranţa Primăriei şi au făcut ce au putut: au umplut practic cu prundiş gropile imense din asflatul turnat înainte de 1989.

Acest lucru este un lucru rău, grav. El arată că oamenii nu mai cred în capacitatea primarului şi a primăriei de a mai gestiona treburile publice. Totodată, în ochii oamenilor, acest fapt demonstrează că municipalitatea şi-a pierdut autoritatea şi legitimitatea.

Nepăsarea, ignoranţa, lipsa de iniţiativă denotă abandonarea definitivă a intereselor ieşenilor. În definitiv, bătaia de joc din cartiere nu este altceva decât răzbunarea PSD şi a primarului Nichita faţă de votul ieşenilor şi de oraş!” a declarat Costel Alexe, deputat PNL Iaşi.

Comentarii