De Business

Punem punctul pe știi

PASTILA DE MANAGEMENT

Despre altfel de alegeri

luni, 17 noiembrie 2014, 15:26
3 MIN
 Despre altfel de alegeri

Ieri, când am scris acest articol erau alegeri prezidenţiale şi gândul m-a dus în mod firesc la titlul de mai sus. Când vorbesc despre  “altfel de alegeri” mă refer la acele alegeri pe care suntem plătiţi să le facem ca manageri ai organizaţiilor pe care le conducem. Spre deosebire de alegerile pe care le luăm ca cetăţeni ori de câte ori mergem la vot, alegerile pe care le facem din ipostaza profesională nu par atât de spectaculoase şi nici nu stârnesc atât de multe pasiuni.

Importanţa acordată alegerilor pe care le facem în ziua votului vine în special din conştientizarea impactului pe care alegerea unuia sau altuia dintre candidaţi o poate avea asupra viitorului tău, al familiei tale şi a celor din jurul tău. Alegerile pe care le facem zi de zi în ipostaza profesională par să nu aibă un impact atât de mare pentru că acele alegeri le facem cu o frecvenţă mai mare, putem reveni la ele mai uşor şi astfel pare că nu ar trebui să le acordăm o atenţie deosebită.

În realitate deciziile pe care le luăm zilnic din ipostaza de manageri au un impact mult mai mare şi mult mai direct asupra viitorului nostru şi al familiei noastre decât deciziile pe care le luăm în ipostaza de cetăţeni aflaţi în faţa unui vot. Dacă nu facem alegerile corecte, cariera noastră care asigură sursa de finanţare a cheltuielilor familiei va avea în mod direct de suferit. Totodată trebuie să fim conştienţi că deciziile manageriale pe care le luăm afectează cel puţin viaţa angajaţilor, partenerilor, clienţilor şi furnizorilor noştri şi prin urmare pot avea un impact social destul de relevant.
 
Cu mult timp în urmă, când am decis cum voi dori să mă implic la nivel social pentru a schimba lucrurile în jurul meu am avut de ales între a face politică şi a face altceva cu impact mai consistent şi care să genereze schimbarea pe care mi-o doream să o văd în jurul meu. Am conştientizat atunci că politicul are un rol important în mersul unei societăţi însă nu atât de important pe cât s-ar crede. Mult mai important mi s-a părut ca în societate fiecare să îşi facă foarte bine rolul ales: de medic, profesor, şofer sau manager. Dacă fiecare prin activitatea lui aduce o plusvaloare reală la nivel social, societatea per ansamblu o poate duce mai bine. Politicul nu poate decât să uşureze sau să încurce procesul de creare a plusvalorii în societate, are mai degrabă un rol de suport decât unul activ, sau cel puţin ar trebui să aibă, pentru ca în România lucrurile stau un pic diferit la momentul de faţă.
 
Revenind la alegerile manageriale, este foarte important să facem distincţia între modul în care iau deciziile şi fac alegerile managerii instruiţi şi cei de conjunctură. Diferenţa principală constă în modul de fundamentare a deciziilor şi consistenţa analizei alegerilor făcute. Un manager de conjunctură va lua decizii mai mult pe baza experienţei sau a nevoilor personale amestecând rolurile sociale pe care le joacă, în timp ce un manager instruit va fundamenta alegerile făcute utilizând instrumente şi mecanisme care ţin de ştiinţa managementului şi care cresc gradul de predictibilitate în obţinerea rezultatelor.
 
Prin urmare, dragi manageri, după votul pe care l-am dat fiecare după credinţa şi convingerile proprii haideţi să ne întoarcem fară a pierde mult timp la alegerile pe care trebuie să le facem în plan profesional zi de zi. Societatea noastră va fi un loc mai bun dacă, în urma alegerilor pe care le vom face la nivel managerial angajaţii noştrii vor câştiga mai mult, vor fi mai veseli şi motivaţi, produsele noastre vor satisface un număr cât mai mare de clienţi iar companiile pe care le conducem vor fi atât de puternice încât să poată să reinvestească în societate o parte din plusvaloarea obţinută.
 

 

 

Comentarii