Din grădina botanică regală britanică a fost furat cel mai mic nufăr din lume

marți, 14 ianuarie 2014, 12:06
2 MIN
 Din grădina botanică regală britanică a fost furat cel mai mic nufăr din lume

Serele din grădinile regale britanice de la Londra au fost săptămâna trecută teatrul unui furt cel puţin ciudat: a fost furat un nufăr extrem de rar. Scotland Yard a declanşat o anchetă, deocamdată fără rezultat, relatează metronews.fr.

Poliţia londoneză a fost anunţată luni că din serele din Kew Gardens – grădina botanică a familiei regale – lipseşte o specie de nufăr foarte rară. Furtul ar fi fost comis joi în sera cu numele prinţului Charles, iar poliţia a făcut un apel la martori care ar putea da indicii.

Planta furată, Nymphaea thermarum, este considerată cel mai mic nufăr din lume. Descoperită în 1987 în Rwanda – se numeşte şi ‘nufăr pigmeu de Rwanda’ -, planta acvatică a dispărut de atunci în stare sălbatică din cauza distrugerii habitatului său natural.

Dincolo de valoarea sa inestimabilă pentru ştiinţă, micul nufăr are astfel şi o importantă valoare de piaţă. În prezent, ultimele exemplare ale plantei – care nu depăşeşte mărimea unei monede de 1 euro – se găsesc la Grădina botanică din Bonn (Germania).

‘Personalul nostru se ocupă cu multă grijă de conservarea plantelor şi, atunci când apar asemenea incidente, este o adevărată lovitură pentru moralul lui. Tratăm acest furt cu mare seriozitate’, a spus Richard Barley, director al departamentului horticol al Grădinilor Regale britanice. Se pare că furtul este opera unor specialişti: planta creşte mai degrabă în mâl decât în apă, aşa încât hoţul a fost nevoit să o scoată cu mare precauţie de pe lacul cu nuferi din grădina de iarnă. (Agerpres)

Comentarii