Discuţii privind împărţirea costurilor cu încălzirea din spaţiile comune

joi, 06 februarie 2014, 12:13
3 MIN
 Discuţii privind împărţirea costurilor cu încălzirea din spaţiile comune

Oficialii de la Dalkia Termo Iaşi au identificat zeci de probleme cu privire la împărţirea costurilor cu încălzirea din spaţiile comune. În urma notificărilor din partea ieşenilor, societatea de termoficare a găsit 70 de persoane care aparţin sistemului centralizat de termoficare şi care sunt supraîncărcaţi cu încălzirea din spaţiile comune. Oficialii au identificat asociaţii care nu împart aceste costuri tuturor locatarilor indiferent de sursa de încălzire folosită, ci doar celor din sistemul centralizat, ceea ce a dus la costuri nejustificate. „Reprezentanţii municipalităţii au derulat deja controale la circa 45 de asociaţii, acţiuni soldate cu somaţii de reintrare în legalitate, de recalculare retroactivă a cheltuielilor cu încălzirea şi de reafişare a listelor de întreţinere corectate“, a precizat Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial al Dalkia Termo Iaşi. Tot în urma reclamaţiilor, Dalkia Termo Iaşi a inventariat în ultima săptămână 150 de subsoluri de bloc care nu erau luate în considerare de asociaţiile de proprietari pentru calculul suprafaţei echivalente termic. Astfel, cantitatea de căldură degajată de conductele de la subsol era plătită numai de apartamentele racordate la sistemul centralizat, şi nu de toţi locatarii.

Aceste cazuri au fost discutate la şedinţa Comitetului Operaţional pentru termoficare din care fac parte oficiali din Primărie, de la Dalkia Termo Iaşi, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare şi firmele de administrare blocuri. Comitetul se reuneşte periodic şi a avut o nouă întâlnire de lucru zilele trecute. În cadrul aceleiaşi şedinţe, au fost luate mai multe decizii în legătură cu funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Primăria a hotărât să interzică cumulul de funcţii şi să evite astfel cazurile în care preşedintele de asociaţie este şi administrator în acelaşi timp. În plus, au fost identificate mai multe cazuri de asociaţii care iau hotărâri ilegale în cadrul unor şedinţe restrânse. „Ţinând cont de faptul că s-au înregistrat numeroase cazuri de hotărâri abuzive, contra interesului locatarilor, luate în cadrul unor şedinţe de adunare generală la care au participat de obicei foarte puţini locatari, Primăria va introduce în regulamentul privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari un capitol prin care toate asociaţiile de proprietari/locatari din Iaşi vor aduce la cunoştinţa Primăriei, în termen de maximum 10 zile de la data aprobării, toate hotărârile luate în cadrul adunării generale“, a declarat Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial al Dalkia Termo Iaşi. Primăria va verifica legalitatea hotărârilor şi va lua măsuri în cazul în care acestea încalcă legea.

Municipalitatea a mai decis să inaugureze, în cursul lunii mai, viitorul Centru de Consiliere pentru asociaţii de proprietari. Acesta va fi amenajat în interiorul punctului termic 9 din Cantemir. După inaugurare, vor fi organizate reuniuni tematice pentru reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.

Comentarii