Chiar în timp ce şefii DGASPC Iaşi discutau cu ministrul de resort suplimentarea organigramei instituţiei

Doi ieşeni cu handicap au înghiţit mai multe linguri în timp ce ministrul le căuta medic psihiatru

sâmbătă, 02 iulie 2016, 01:58
2 MIN
 Doi ieşeni cu handicap au înghiţit mai multe linguri în timp ce ministrul le căuta medic psihiatru

Doi ieşeni îngrijiţi în Centrul pentru persoane cu handicap din Hârlău au înghiţit mai multe obiecte metalice în cursul serii de joi. Bărbatul şi femeia care au înghiţit obiecte metalice au fost preluaţi de două echipe de intervenţie medicală şi transportaţi de urgenţă în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.  

Bolnavii se află acum internaţi în stare stabilă în Clinica de Gastroenterologie a unităţii medicale. Potrivit medicilor urgentişti, bărbatul şi femeia preluaţi din centru erau diagnosticaţi cu probleme psihice şi se aflau sub tratament de specialitate. „Cei doi pacienţi s-au prezentat în UPU după o ingestie voluntară de corp străin. Bărbatul înghiţise o coadă de lingură, iar femeia, trei linguriţe de metal. Au fost internaţi în clinica de specialitate pentru tratament adecvat“, a explicat dr. Gabriel Perianu, medic-primar UPU-SMURD.

Accidentul prin care cei doi ieşeni şi-au pus viaţa în pericol readuce în atenţie lipsa de personal supraveghetor cu care se confruntă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

În aceeaşi zi în care cei doi ieşeni înghiţeau vesela cu care mâncaseră, conducerea DGASPC împreună cu ministrul Muncii discutau despre posibilitatea deblocării posturilor astfel încât în centru să poată fi angajaţi mai mulţi supraveghetori. În plus, centrul are nevoie şi de un medic psihiatru care să îi supravegheze în permanenţă pe beneficiari, însă chiar dacă DGASPC a scos la concurs de cinci ori postul, niciun candidat nu s-a înscris.

„Vom derula o anchetă pentru acest caz. Beneficiarii din acest centru sunt cu probleme psihice, unele chiar severe. Problema noastră, pe care am transmis-o în nenumărate rânduri Ministerului Muncii, ţine de lipsa de personal. Dacă, în mod normal, standardele indică un supraveghetor la 2-3 beneficiari, la noi, doi oameni supraveghează 60 de persoane. Mai mult, aceşti oameni au nevoie de monitorizare permanentă din partea unui medic psihiatru. Acum avem promisiuni că Ministerul Muncii şi cel al Sănătăţii vor încerca să rezolve această situaţie, dar vom vedea“, a arătat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi. 

Comentarii