Doi parlamentari şi primarul din Paşcani sunt aşteptaţi la Înalta Curte

luni, 25 ianuarie 2016, 02:57
2 MIN
 Doi parlamentari şi primarul din Paşcani sunt aşteptaţi la Înalta Curte

O nouă înfăţişare va avea loc mâine, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, într-unul dintre cele mai voluminoase dosare de corupţie din judeţul Iaşi. Parla­mentarii Florin Constantinescu şi Neculai Răţoi, dar şi primarul Paşcaniului, Dumitru Pantazi, sunt aşteptaţi la Curtea Supremă, acolo unde se va judeca al şaptelea termen al procesului.

Dosarul acestora are la bază un contract semnat între o firmă a lui Pantazi, Agrocomplex, şi Primăria Paşcani, în 1997, cu privire concesionarea unei suprafeţe de 60 de hectare. Potrivit procurorilor, la nivelul anului 2007, Agrocomplex, deţinută de actualul primar Dumitru Pantazi, pe atunci viceprimar, avea datorii de aproape un milion de lei la bugetul local. Pentru a scăpa de plata datoriilor, reprezentanţii socie­tăţii au solicitat Primăriei radierea debitului, invo­când calamităţile na­turale. Angajaţi ai Primăriei au întocmit un referat prin care scuteau de la plată firma lui Pantazi.

„După emiterea hotărârii Consiliului Lo­cal, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finanţe Publice Locale Paşcani a procedat la ştergerea datoriilor respectivei persoane juridice în sumă totală de 962.950 lei (15.000 lei reprezentând debit curent şi 947.950 lei reprezentând penalităţi contractuale). La data de 29 octombrie 2007, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi a formulat o acţiune în contencios admi­nistrativ prin care a solicitat Tri­bunalului Iaşi anularea ca nelegală a hotărârii respective“, au precizat procurorii.

Justiţia a suspendat hotărârea de CL prin care se radiase datoriile, însă angajaţii Primăriei nu au reînscris debitele firmei lui Pantazi, dreptul Primăriei de a solicita banii prescriindu-se. Cu tot cu penalităţi, suma pe care Agrocomplex o datorează acum bugetului local se ridică la peste 480.000 de euro. La momentul la care se presupune că au fost comise faptele, Răţoi era primar la Paşcani, iar Constantinescu, consilier local.

Comentarii