Două proteste în stradă pentru lefuri, vineri, la Casa Pătrată

sâmbătă, 07 noiembrie 2015, 02:55
2 MIN
 Două proteste în stradă pentru lefuri, vineri, la Casa Pătrată

Angajaţii Consiliului Judeţean au ieşit în stradă. Peste 50 de funcţionari din cadrul instituţiei au protestat ieri în faţa Casei Pătrate.  

Angajaţii CJ au cerut creşterea salariilor şi modificarea legislaţiei în sensul eliminării diferenţelor salariale între diversele categorii de funcţionari care îndeplinesc aceleaşi atribuţii sau între angajaţii pe aceleaşi funcţii din aparatul central de la nivelul ministerelor şi cei de la nivel local.

La începutul mitingului, protestatarii au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor incendiului din clubul bucureştean „Colectiv“. „Puterea noastră de cumpărare a scăzut cu un sfert faţă de 2008, sfert pe care nu ni l-a dat nimeni înapoi. Cu greu am obţinut mărirea de 12%, care raportată la salarii nu înseamnă mai nimic. Nu mai vrem să fim cenuşăreasa sistemului bugetar. Un profesor are vacanţă, mai are posibilitatea de a da meditaţii. La medici, se ştie. Când am cerut salarii mai mari, ni s-a spus că încă nu este momentul, şi am înţeles de fiecare dată. Am însă colegi cu studii superioare care trăiesc din 700 de lei. Jumătate dintre colegii mei au credite bancare şi poprire pusă pe salariu. Se întorc acasă cu 400 de lei după o lună de muncă“, a spus lidera de sindicat a CJ, Georgiana Niculescu.

Alături de sindicaliştii care protestau s-a aflat şi vicepreşedintele CJ, Alin Aivănoaei, acesta precizând că le susţine revendicările. Acesta a făcut apel la parlamentarii ieşeni să propună amendamente la Legea 71/2015 prin care a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă 83/2014 privind salarizarea personalului din fonduri publice. „Discrepanţele între salarii, atunci când vorbim de aceleaşi atribuţii, sunt anormale, iar în unele cazuri vorbim de diferenţe de sute de lei. Sunt oameni care lucrează în sistem de zeci de ani, care excelează în administraţie şi pe care se bazează funcţionarea instituţiei noastre. Legea ne leagă însă de mâini când este vorba de stimularea lor. Nu poţi cere performanţă cu 1.000 de lei lunar“, a spus Aivănoaei.

În paralel cu protestul de la intrarea în CJ s-a desfăşurat încă unul, în faţa Prefecturii. Un grup de aproximativ 50 de angajaţi ai Fortus au pichetat din nou instituţia, cerând accelerarea demersurilor pentru găsirea fondurilor necesare plăţii salariilor restante. Majoritatea angajaţilor societăţii nu au mai primit un salariu de peste doi ani. Societatea se află în stare de insolvenţă, iar activitatea sa a fost oprită după debranşarea de la alimentarea cu gaz şi electricitate. 

 

Comentarii