Două zile la coadă: nebunia de la înmatriculări este mai mare decat la Socola

joi, 16 martie 2017, 02:50
8 MIN
 Două zile la coadă: nebunia de la înmatriculări este mai mare decat la Socola

Ca să primeşti numere roşii sau negre la maşină, te aşezi la coadă luni şi primeşti bon de ordine miercuri . Prezenţa se strigă din două în două ore. Cine nu vrea să stea la coadă, se poate programa pe internet. Numai că va prinde un loc tocmai pe 11 mai

Înmatriculările de autoturisme au de­venit o tragicomedie la Iaşi care îi face pe ieşeni să simtă gustul amar al cozilor de altădată. Pentru cine nu ştie, ziua de miercuri este singura zi în care angajaţii de la  Serviciul de Permise şi Înmatriculări Iaşi de pe Bulevardul Primăverii nu lucrează cu programări online. Aşadar, ieşenii mai „descurcăreţi“ încearcă înmatricularea ma­şinilor prin metoda „coatelor“, adică  în­cearcă să depună dosarele direct la ghişeele instituţiei. În felul acesta, se încearcă evitarea programării, unde perioada de aşteptare este de câteva luni de zile. Aşa că ieşenii îşi iau concendiu sau libere de la serviciu, apoi se înfiinţează la coadă încă de luni, şi aşteaptă până miercuri dimineaţa pentru a prinde un bilet de ordine. Jurna­liştii de la „Ziarul de Iaşi“ au stat la coadă cu aceştia, începând de marţi seara, apoi, miercuri dimineaţa la prima oră pentru „a lua pulsul“ situaţiei. Practic, ieşenii care au curajul să stea câteva zile la coadă sunt siliţi să dea din coate pentru a prinde şansa de a-şi înmatricula maşina second-hand, fără a plăti celebra taxă de poluare. Cei care au curajul să încerce să se înscrie pe lista de aşteptare pentru ziua de miercuri, trebuie să se pregătească în primul rând psihic. Apoi, să-şi procure seminţe, ţigări, cafea, şi să se înarmeze cu multă răbdare. Cei care au darul vorbirii simt cel mai uşor trecerea timpului, iar în cele două zile de aşteptare la coadă, se înfiripă adevărate prietenii. Cei care optează pentru programarea online, trebuie să ştie că este ocupată inclusiv ziua de 9 mai, fiind procesate în acest moment peste 1.800 de cereri. 

Cu o zi înainte nu se mai prinde bon de ordine
 
Ieşenii care au adunat câţiva bani la saltea şi au decis să-şi cumpere un autotu­rism la mâna a doua din Germania cu gândul că au scăpat de taxa de poluare, îşi blestemă zilele. Înmatricularea maşinii a devenit o treabă mai grea decât de a o căuta pe Internet şi a o aduce în ţară. „Aventura“ adevărată începe cu înmatricularea autovehiculului. Ieşeanul trebuie să se decidă dacă vrea să o înmatriculeze cât mai curând, caz în care trebuie să lupte la propriu pentru a-şi procura un bilet de ordine pentru ziua de miercuri, ori să se programeze online, unde are de aşteptat chiar şi luni de zile pentru a fi chemat la ghişeele instituţiei. Cei care au curajul să încerce să se înscrie pe lista de aşteptare pentru ziua de miercuri, trebuie să se pregătească în primul rând psihic. Apoi, să-şi procure seminţe, ţigări, cafea, şi să se înarmeze cu multă răbdare. Cei care au darul vorbirii simt cel mai uşor trecerea timpului, iar în cele două zile de aşteptare la coadă, se înfiripă adevărate prietenii. Jurnaliştii de la „Ziarul de Iaşi“ au mers marţi seară la Serviciul de Înmatriculări de pe Bulevardul Primăverii, în jurul orei 23.30. Pe bulevard, am fost surprinşi să vedem numeroase autoturisme cu numere străine, şi roşii, staţionate pe dreapta şi stânga bulevardului. Mai toate aveau motoarele pornite, cu ocupanţi care butonau telefoanele, plictisiţi. Ici-colo, gru­puri de oameni, răsfirate în faţa in­sti­tuţiei, discutând. Mulţi înjură şi îşi spun cu voce puternică nemulţumirile, fac băşcălie pentru a mai trece timpul. Aproape de in­trarea în instituţie, un tânăr foarte bine in­format ne-a explicat rapid care este „sistemul“. „Este o listă de aşteptare, pentru a prinde bonurile de ordine. Bineînţeles, acestea sunt limitate. Lista de aşteptare este completată începând de luni dimi­neaţa, şi este strigată din două în două ore. Adică în seara aceasta, a fost strigată la ora 22, şi urmează la ora 24. Chiar da­că risc să vă dezamăgesc, pentru dimi­nea­ţă (n.r. – miercuri dimineaţa), lista celor înscrişi pentru numere roşii este de vreo 70, în condiţiile în care sunt doar 60 de bonuri de ordine, iar lista pentru nu­me­rele negre, sunt aproape 200 de înscrişi, care se bat pentru cele 130 de bonuri de ordine“, ne-a spus tânărul, trăgând cu nesaţ din când în când dintr-o ţigară.
 
Prezenţa la 12 noaptea
 
Cu câteva minute înainte de ora 24, gru­purile s-au strâns în faţa intrării instituţiei, iar un bărbat a început să strige numele fie­căruia dintre cei aflaţi pe lista de aşteptare. Primii dintre ei s-au înscris pe „catastif“ încă de luni dimineaţa, şi trebuie neapărat să strigi „prezent“ atunci când eşti strigat la „apel“, din două în două ore, după cum ne-a explicat unul dintre ieşenii care se aflau în mulţimea adunată. „Păi e bine că se strigă din două în două ore. Eu m-am înscris luni la ora 16, iar de atunci am sfost prezent la fiecare dintre apeluri. Îmi pare rău pentru cei care au venit astăzi (n.r. – marţi noaptea) şi de cei care vor veni mâine-dimineaţă, deoarece nu cred că mai prind loc să înainteze dosarul la ghişeu. Numai în seara asta sunt vreo 60 de persoane care aşteaptă, în condiţiile în care există numai 60 de bonuri de ordine pentru cei care solicită numere roşii şi 130 de bonuri de ordine pentru cei care vor numere de înmatriculare negre. Doar atâtea bonuri de ordine ne-au anunţat cei din interior că vor procesa mâine-dimi­neaţă“, ne-a spus un alt ieşean care stătea cuminte, lipit de peretele instituţiei. Un alt bărbat, de lângă el, ne-a atenţionat, printre cojile de seminţe scuipate, că trebuie să stăm în preajma instituţiei ca să merităm să intrăm miercuri, nu ca alţii care trişează şi mai lipsesc la câte un apel. „Păi e corect aşa? Eu am nevastă şi am stat aici mereu, pe când alţii merg acasă la neveste, apoi se mai întorc la coadă“, a spus acesta cu voce tare, ca să fie auzit şi de cei din jur. Vorbele acestuia au fost acoperite deodată de câteva chiote de bucurie: bărbatul care citea lista prin megafon, a făcut un anunţ în „premieră“. „Apelul de la ora 24 este ultimul, nu se mai fac până dimineaţă, la ora 6. Ne vedem atunci, nu trebuie să mai staţi aici noaptea asta. Deci, ne vedem la ora 6 când se va striga iar lista de aşteptare“, a spus cel cu megafonul, de pe scările de la intrarea în instituţie. Nedu­meriţi, am întrebat o altă persoană care este motivul bucuriei. „Păi trebuia să fim prezenţi la strigarea apelului de la orele 2, la 4, apoi la 6 dimineaţa. Aşa s-a făcut mereu. Acum mergem să dormim, să fim „fresh“ dimineaţă“, a spus tânărul, ciulind urechea să nu piardă strigarea numelui său de pe listă. Dacă nu striga „prezent“ la apel, acesta îşi pierdea dreptul de a figura pe listă, indiferent dacă stătuse două zile la coadă.
 
Cei care vin prima oară  la 6 dimineaţa au un şoc
 

Ieri-dimineaţă, la ora 6, numărul ieşe­nilor aflaţi la intrarea în instituţie a crescut simţitor. Erau peste 300 de persoane. O mare parte dintre ei erau nedumeriţi, şi nici nu ştiau de „sfânta listă“. O tânără care a coborât entuziastă din maşina prietenului său, s-a domolit rapid atunci când a văzut mulţimea mare de oameni înfriguraţi. Sfioasă, a întrebat pe primul ieşit în cale cum se procedează pentru a înainta dosarul pentru înmatriculare. „Păi dacă nu aţi ocupat un loc printre primii 60, dacă vreţi numere roşii, nu are rost să mai staţi. Dacă vreţi numere negre, sunt deja ocupate cele 130 de bonuri de ordine. Func­ţionarii dau drumul la uşă la ora 8.30. Dar poate vreţi să vă înscrieţi online, unde nu aveţi de aşteptat decât trei luni de zile până să vă vină rândul“, i-a spus acesta dintr-o suflare. Cu ochii măriţi de groa­ză, tânăra s-a arătat oripilată. „Dar în ce secol suntem?“, s-a întrebat aceasta mai mult pe sine, apoi a făcut cale întoarsă, s-a urcat în maşina prietenului său, iar după o scurtă conversaţie au demarat în trombă. Jurnaliştii au întrebat reprezentanţii Prefec­turii, cei care au în subordine Serviciul de Permise şi Înmatriculări, care ar fi soluţia pentru a descongestiona situaţia de aici. Aceştia au precizat că miercurea îşi încearcă norocul inclusiv cei care şi-au făcut programarea online. „Tocmai pentru a evita aglomeraţia de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări, încă de la începutul lunii februarie, a fost implementat un sistem de programare online. La acel moment s-a stabilit ca o zi pe săptămână, adică miercurea, să se lucreze fără programări on­line, pentru a lăsa posibilitatea de a beneficia de servicii şi persoanelor care nu au acces la Internet sau doresc să obţină mai repede actele necesare. Volumul de mun­că de la nivelul instituţiei este încărcat şi există la acest moment doar pentru programare online, în jur de 1.800 de programări făcute, iar pentru a mări capacitatea de prelucrare a dosarelor, Instituţia Prefectului a făcut mai multe solicitări pentru suplimentarea numărului de posturi de la Serviciul de Înmatriculări. Mai precizăm că în ziua de miercuri se prezintă chiar şi persoanele care au făcut în prealabil programare online“, a precizat Felix Guzgă, consilier în cadrul Prefecturii Iaşi.

 

 

 

Comentarii