Noi amănunte incendiare despre furtul incredibil de la Altex

Drumul parcurs de hoţii de la Altex. Au dislocat tabla din perete ca să poată intra

luni, 07 decembrie 2015, 03:00
4 MIN

„Sunt bănuiţi şi câţiva tineri de prin sat la noi. Vorbeşte lumea…“, ne-a spus un localnic din satul Găureni. Anchetatorii par să fi stabilit că hoţii au intrat cu duba pe şes, până lângă gardul complexului. Oficialii Altex nu au comunicat încă Poliţiei seriile laptopurilor sau iPhone-urilor furate, fiind vorba de zeci de aparate din fiecare. Nici paguba încă nu a fost evaluată cu exactitate, estimarea iniţială fiind de 500.000 de lei.

Poliţiştii s-au mobilizat masiv pentru a găsi hoţii care au spart magazinul Altex din Complexul ERA Shopping Park, de la ieşirea din Iaşi, însă fără rezultate notabile, deocamdată. Atât vineri, cât şi sâmbătă, poliţiştii au căutat informaţii la cetăţenii care locuiesc în zonele din spatele Era, în special sătucul Găureni, situat chiar în zona din spatele Complexului ERA, dar şi parte din Uricani sau cătunul din satul Moroslava situat lângă Gău­reni.

Drumul hoţilor

Poliţiştii spun că au motive te­meinice să creadă că hoţii au venit cu maşina până la câteva sute de metri de partea din spate a complexului, pe şes, apoi, aceştia au coborât din maşină, au intrat prin gardul de sârmă, au escaladat clădirea şi au pătruns înăuntru prin dislocarea unei bucăţi din tabla peretelui.

„Au fost poliţişti vineri la amiază pe aici. Am înţeles că sunt bănuiţi şi câţiva tineri de prin sat la noi. Vorbeşte lumea…“, ne-a spus un localnic din Găureni, care lucra la un gard al casei.

An­chetatorii cred că, înainte de „atac“, hoţii au mers cu o dubă pe la Uricani, pe şoseaua de centură, apoi au folosit un drum desfundat până la Găureni. De aici, au mers pe un drum tot de pământ, care taie şesul, şi care ajunge până în spatele complexului ERA. Aici, aceştia ar fi lăsat maşina şi au mers pe jos. Drumul este de altfel unui folosit de locuitorii satului, pentru apro­vizionare de la ERA.

Aseară, admi­nistratorii magazinului Altex încă nu furnizaseră poliţiştilor lista cu seriile bunurilor furate de hoţi, şi nici nu estimaseră cu exactitate prejudiciul. Oficial, reprezentanţii Po­liţiei au precizat doar că se lu­crează la caz. „Facem cercetări în continuare“, a spus Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei.

„Acţiunea“ hoţilor a fost povestită chiar de un angajat al centrului comercial.

„O ordine exemplară“

„A fost organizată o acţiune cum ai parte să vezi doar în filmele de la Hollywood. Totul s-a făcut într-o ordine exemplară. Făptaşii s-au furişat prin spatele clădirii şi s-au folosit de scara de incendiu pentru a ajunge în zona unde este amplasat magazinul Altex. Este clar faptul că hoţii s-au documentat foarte bine până s-au decis să dea lovitura. Nu au folosit intrarea din spate a magazinului, folosită pentru aprovizio­na­re, unde sunt amplasaţi senzori care ar fi declanşat imediat alarma. Cum spuneam: au urcat pe acoperiş, au tăiat o foaie de aluminiu din perete şi au coborât, cu ajutorul unei frân­ghii, de la o înălţime de circa 10 metri direct în interiorul magazinului. Ajunşi acolo, s-au dus glonţ doar spre produsele cele mai scumpe depozitate la raionul IT şi Comu­nicaţii. Nu s-au încurcat cu «hâr­buri». Zeci de laptopuri de firmă şi tot atâtea telefoane de ultimă ge­neraţie. Cele mai noi produse de pe piaţă. Spre exemplu, la telefoane s-au atins doar de iPhone-uri. Au legat produsele de acea frânghie, folosită să coboare în magazin, şi le-au ridicat până la acea breşă făcută în perete. După ce au terminat de încărcat toate aceste produse, s-au urcat pe frânghie şi duşi au fost. S-au găsit pe câmpul din apropierea magazinului câteva laptopuri pe care, cel mai probabil, le-au lăsat în urmă în timp ce se grăbeau spre maşină. Poate nu au mai avut loc şi pentru acestea în portbagaj“, a spus acesta.

Prejudiciul creat de hoţi s-ar ridica, la o primă estimare, la aproximativ 500.000 lei, fiind vorba despre circa 80 de laptopuri şi 60 de telefoane inteligente.

CITIŢI ŞI:

EXCLUSIV: Jaf de miliarde la Altex cu o sfoară și o dubiță. S-a furat numai marfă de lux

Un "Black Friday" devastator la Altex. Jaf organizat în stil mare, ca în filme, la unul dintre cele mai mari magazine de electronice din Iaşi.

Comentarii