E de bine sau de rău? Moldovenii, oltenii şi bătrânii, cei mai interesaţi să voteze la prezidenţiale

miercuri, 22 octombrie 2014, 01:49
2 MIN
 E de bine sau de rău? Moldovenii, oltenii şi bătrânii, cei mai interesaţi să voteze la prezidenţiale

Potrivit unui sondaj INSCOP, 71% dintre românii de peste 65 de ani au declarat că vor vota cu siguranţă în primul tur, spre deosebire de doar 49% dintre cei între 18 şi 34 de ani.

Peste 61% dintre bărbaţii care declară că vor merge sigur la vot în turul I al prezidenţialelor au răspuns că o vor face "cu siguranţă" în timp ce, în cazul femeilor, 56,9% vor pune ştampila în primul tur, relevă datele unui sondaj INSCOP, remis Agerpres. Potrivit sursei citate, din totalul populaţiei care declară că sigur merge la vot în turul I al alegerilor prezidenţiale (59% dintre respondenţi) 50,8% sunt bărbaţi şi 49,2% femei. Pe medii de rezidenţă, 51,4% dintre cei care declară că sigur vor vota pe 2 noiembrie provin din mediul urban, iar 48,6% din mediul rural.
În ce priveşte participarea la vot în primul tur, 62,2% dintre locuitorii din Moldova-Bucovina spun că sigur vor participa, 63,3% în Muntenia-Oltenia-Dobrogea, în timp ce 51,4% dintre locuitorii din Transilvania – Banat – Crişana – Maramureş afirmă că merg sigur la vot pe 2 noiembrie. De asemenea, 71% dintre respondenţii de peste 65 de ani au spus că ies sigur la vot, spre deosebire de doar 49% dintre cei între 18 şi 34 de ani.

Ponta, perceput drept câştigător

De asemenea, Victor Ponta este perceput de majoritatea românilor drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din noiembrie, fiind considerat şi cel mai potrivit pentru a îndeplini funcţia de şef al statului, conform Barometrului.  "La întrebarea "Cine credeţi că va câştiga alegerile prezidenţiale din acest an, 57,2% dintre votanţii care au indicat un nume (dintre cei care declară că vin în mod sigur la vot în turul I, fără non-răspunsuri) cred că Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale. Pe poziţia secundă, urmează Klaus Iohannis, despre care 33,5% dintre votanţii care indică un nume cred că va câştiga alegerile prezidenţiale", precizează INSCOP. Potrivit sursei citate, urmează Călin Popescu-Tăriceanu, despre care 4,1% dintre votanţii care indică un nume spun că va câştiga alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, cu 2,6% dintre opţiuni, Monica Macovei — 0,7%, Teodor Meleşcanu — 0,7%, Dan Diaconescu — 0,7%, Corneliu Vadim Tudor — 0,3%, Gheorghe Funar — 0,2%.
Barometrul INSCOP a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 2-8 octombrie 2014.

 

Comentarii