Elevii de azi, specialiştii de mâine?

vineri, 11 septembrie 2015, 07:00
4 MIN
 Elevii de azi, specialiştii de mâine?

* Fără lapte, cornuri sau penar, luni începe noul an şcolar. N-am găsit altă rimă, cum zicea personajul interpretat de un actor ajuns politician, după ce s-a prins că e meserie mai căutată. Căutată, dar nu la modul că oamenii din cartier au nevoie de politicieni şi le dau bacşiş, ca la cizmarul străzii sau la omul care repară chiuvete şi desfundă closete: este căutată de cei care vor să devină aşa ceva. Cum nu toţi românii pot fi politicieni, că s-ar duce ţara şi mai de râpă, trebuie să intervină şcoala, care formează specialiştii de mâine cu profesii adaptate cererii. Am intrat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (alde Rovana Plumb) şi am aflat că mai există la noi meserii care ar putea atrage absovenţii:

* Gropar, incinerator, prinzător câini sunt ocupaţii nobile, situate în tabel lângă profesiile de casier încasator, vidanjor, curăţător canale, gonaci, operator deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie sau "model (învăţământ)". Am copiat din listă. Meserii de viitor: răposaţi, maidanezi, şobolani, vânători la Balc, gândaci, bani de încasat şi canale înfundate vor exista mereu, dar n-am înţeles ce înseamnă "model (învăţământ)": sigur nu se referă la profesorii modele de urmat. Dacă e vorba despre cei care pozează nud pentru elevii de la Arte Plastice, înseamnă că sunt fraieri: le iese mai bine dacă trec la meserii care nu figurează în tabel (stripteuză / stripper).

* Era o vorbă veche, la modul că românul e bun la toate şi la mai nimic, spre deosebire de neamţ, care îşi vede doar de piesa lui, în care devine specialist. Adică neamţul face doar o chestie, dar bine; am descoperit că la români e şi mai tare: avem "confecţioneri rondele de plută", dar şi "confecţioneri bastoane de plută", sunt "maşinişti la maşina de tăiat şraifuri şi dopuri de plută", dar şi "maşinişti la maşina de zdrobit şi măcinat plută"! Specialişti, la fel ca domnul "aburitor plută" din aceeaşi listă: România ar putea deveni polul mondial al plutei, vă daţi seama? Am avea şi brand de ţară: "Duşi cu pluta!".

* Împreună, meseriile de nişă asigură un proces tehnologic complet, în care intervin ei, oamenii, meseriaşii adevăraţi. O serie: "operator la fabricarea mezelurilor", "colector şi sortator păr", "preparator ulei de copite". "colector şi preparator făină, sânge, carne, oase", "curăţitor piei", "valorificator glande" şi "măţar". Toate vin la rând, în tabelul de pe site, şi arată că fiecare fir de păr, copită, maţ ori glandă ajunge pe mâini bune. Cu toate astea, formularea "ulei de copite" i-ar putea face pe mulţi să treacă la un regim lipsit de grăsimi. Chiar, un "valorificator glande" ce face, de fapt? Cum valorifică şi ce anume valorifică? Sau, poate, e mai bine să nu ştim…

* Alte meserii care există în prezent şi s-ar putea bucura de mai mare respect în viitor, luate la întâmplare tot de pe site-ul ministerului pomenit mai sus, ar fi "preparator peşte, raci, broaşte în cherhanale şi oficii" (dacă nu-i peşte, şi racu-i peşte), "dezbătător" (cei care participă la dezbateri?), "trolist" (acei enervanţi care intră pe forumuri şi trollează?), "prăjitor minereu" (dacă n-au, săracii, bani de mici sau ceafă de porc!), "stopeur" (nu ne pricepem la fotbal, dar am auzit că li se mai spune şi fundaşi), "maşinist la umplerea şi închiderea cutiilor de chibrituri" (duşmanul său fiind, logic, maşinistul la deschiderea şi golirea cutiilor de chibriturilor), "degustător" (da, ştim, şi noi am vrea!), "ciontolitor tranşator carne" (?!) şi, uitându-ne mai departe pe lista pe care o puteţi găsi la http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Munca/COR/2015-03-26_ISCO_08_COR_lista_crecatoare.pdf , ni s-a făcut frică şi am renunţat, mai ales că am dat peste profesiile de "deputat" şi "senator".

* Oricum, diversitatea e bună în orice situaţie; păcat că şcolile şi universităţile româneşti s-au cam înţepenit şi refuză să privească spre viitor: ar fi foarte posibil ca, în curând, la cum merge treaba pe la noi, să fie căutate şi alte meserii. Bunăoară, cele de lustragiu, cârpaci, lămpar, paharnic, polcovnic, spătar sau tarabostes. Că ţara evoluează!

 

Comentarii