Epopeea electorală de la Popeşti. Rămâne primarul dat de PNL cu un vot în plus

marți, 14 iunie 2016, 01:56
2 MIN
 Epopeea electorală de la Popeşti. Rămâne primarul dat de PNL cu un vot în plus

Cererea PSD Iaşi de anulare a scrutinului din comună a fost respinsă de Biroul Electoral Central.

Ultimul act al alegerilor locale s-a consumat. Biroul Electoral Central a respins cererea filialei ieşene a PSD de anulare a alegerilor de la Popeşti şi reluarea acestora. Funcţia de primar a fost câştigată de PNL la un singur vot diferenţă, iar reprezentanţii PSD au afirmat acum că există suspiciuni faţă de corectitudinea derulării procesului electoral.

PSD a reclamat că ştampila cu menţiunea „votat“, sacii cu buletinele de vot folosite şi dosarul cuprinzând procesul verbal, contestaţiile formulate, buletinele de vot nule şi cele contestate nu au fost sigilate la secţia 554.

În plus, după numărarea voturilor în cadrul secţiei, candidatul PSD şi cel al PNL erau la egalitate, iar la renumărarea de la Biroul Electoral Comunal a fost anulat un vot favorabil PSD, pentru că avea aplicate două ştampile.

Conform legii, alegerile pot fi anulate dacă se constată producerea unei fraude electorale de natură a modifica modul de repartizare a mandatelor în circumscripţia respectivă. Dovada fraudei trebuie făcută de către cel care depune contestaţia.

Biroul Electoral Central a respins plângerea PSD, întrucât partidul nu a putut demonstra că frauda a avut loc. PSD nu a putut însă demonstra că cineva ar fi aplicat încă o ştampilă pe un buletin de vot, pentru a-l anula.

„Petentul nu a înfăţişat procesul verbal în care s-au consemnat rezultatele alegerilor pentru funcţia de primar la secţia de votare nr. 554 din comuna Popeşti, în legătură cu care a reclamat încălcări ale legii, nici în forma întocmită de birourile electorale ale acestor secţii de votare, nici în forma rectificată în mod pretins nelegal. De asemenea, nu s-au prezentat nici procesele verbale întocmite în cadrul celorlalte secţii de votare la nivelul comunei. Din acest motiv, petentul nu a probat susţinerile referitoare la renumărarea voturilor şi modificarea atribuirii mandatelor de primar. În ceea ce priveşte înscrisurile ataşate cererii, prin care se tinde a se dovedi faptele de încălcare a legii de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare nr. 554, se constată că acestea sunt reproduse într-o formă ilizibilă, astfel încât nu se poate stabili vreo legătură cu incidentul descris în cuprinsul cererii, pentru a se aprecia existenţa unei fraude electorale“, se menţionează în hotărârea Biroului Electoral Central.

CITIȚI ȘI:

La Popeşti, voturile s-au numărat de 5 ori, cu mascaţii la uşă

Comentarii