Estivale

vineri, 19 august 2016, 01:50
1 MIN
 Estivale

Există o lege nescrisă a compensaţiei şi în ce priveşte vacanţele: chiar dacă stau acasă, compatrioţii mei mă ţin la curent, pe Facebook, cu toate isprăvile lor estivale. Facebook-ul a însemnat deculpabilizarea exhibiţionismului şi a reprezentat un nou pas, decisiv poate, în direcţia ştergerii frontierelor dintre viaţă privată şi viaţă publică.

De câţiva ani am optat să rămân în Iaşi în lunile tradiţionale de vacanţă, iulie şi august. Motivele sunt mai multe şi nu e locul să le expun aici. Aş vrea totuşi să precizez că mă felicit pentru decizia luată atunci când văd la televizor imaginile cozilor kilometrice de maşini de la mare sau de pe Valea Prahovei. Să te târăşti ca melcul între Sinaia şi Predeal, să mergi bară la bară (în arşiţă) între Neptun şi Constanţa – în aceste condiţii vacanţa e o corvoadă şi nu o plăcere. Sunt 80 de ani (numai atât!) de când în Franţa (urmată imediat de Belgia) s-a dat legea prin care toţi salariaţii (nu numai funcţionarii publici) beneficiau de concedii plătite. S-a plecat atunci în vacanţă mai mult cu trenul şi cu bicicletele decât cu maşinile, dar chiar şi aşa lumea a asistat, impresionată, la naşterea unui fenomen social: turismul de masă. Acum trei decenii, automobilul încă mai era la noi un obiect „de lux”, iar din cauza restricţiilor la benzină fericiţii lui posesori îl scoteau cu parcimonie în oraş ori pe şosele. Astăzi, oraşele sunt sufocate de maşini, iar şoselele, câte există, nu fac faţă în perioadele de vârf. Capitalismul a avut, printre alte efecte benefice, rolul de a democratiza turismul, proces început, cum spuneam, în urmă cu opt decenii. Numai că planeta dă semne de pe acum că devine prea mică.

***

Există o lege nescrisă a compensaţiei şi în ce priveşte vacanţele: chiar dacă stau acasă, compatrioţii mei mă ţin la curent, pe Facebook, cu toate isprăvile lor estivale. Facebook-ul a însemnat deculpabilizarea exhibiţionismului şi a reprezentat un nou pas, decisiv poate, în direcţia ştergerii frontierelor dintre viaţă privată şi viaţă publică. Eliberaţi de inhibiţii, lăsându-se în voia impulsurilor lor narcisiste, internauţii consideră că (aproape) tot ceea ce li se întâmplă merită să fie împărtăşit celorlalţi. Unul ne propune vreo douăzeci de poze ce îl înfăţişează aşezat viril pe marginea unei piscine, într-un hotel dintr-o insulă grecească; altul ne încredinţează, tot cu ajutorul unor poze „artistice”, că un sejur la Ocna Sibiului îţi rezervă voluptăţi nebănuite; un al treilea face o lungă şi spectaculoasă călătorie prin mai multe ţări europene, ne trimite semnale din fiecare etapă a periplului şi, cum e de profesie scriitor, ne oferă spre lectură poezii inspirate de frumuseţile pe care le (re)descoperă. Altcineva reuşeşte performanţa să „posteze” mesaje de pe plajă practic în timp real, ţinându-ne la curent şi cu reuşitele – sau eşecurile – în materie de cuceriri feminine. Iată cum poţi să-ţi petreci o vacanţă minunată pe Facebook, să vezi nenumărate locuri, să trăieşti (prin intermediar) fel de fel de întâmplări. Călătorie în jurul camerei mele, se intitulează o carte celebră, de acum peste două secole, a lui Xavier de Maistre. Astăzi, nici nu mai e cazul să te oboseşti călătorind în jurul camerei şi să dai frâu liber imaginaţiei: e suficient să te aşezi în faţa computerului.

***

E vacanţă parlamentară, te-ai aştepta ca lumea să lase deoparte politica, sunt însă două posturi de televiziune care continuă să facă, zi de zi, ceas de ceas, propagandă pesedistă şi să împrăştie tot felul de calomnii la adresa guvernului Cioloş: Antena 3 şi RomâniaTV (să nu neglijăm însă potenţialul nociv al postului B1TV). Ni se repetă obsesiv că „tehnocraţii aruncă ţara în haos” şi că peste patria noastră se prăvălesc, din cauză că PSD-ul nu e la guvernare, îngrozitoare nenorociri. Această abjectă şi grosolană propagandă ar trebui să stârnească o reacţie de respingere. Constat însă, tot pe Facebook (unde altundeva?), că mulţi – îngrijorător de mulţi – dintre conaţionalii noştri înghit pe nemestecate astfel de prostii. Cum operaţiunea de spălare a creierelor se va intensifica, mi-e teamă că urmările ei vor fi, la alegerile din toamnă, dezastruoase.

***

De regulă, în luna august oraşele – iar Iaşul nu făcea excepţie – sunt mai liniştite, circulaţia maşinilor e mai redusă, pe străzi e mai puţină lume, se respiră – ai zice – într-un alt ritm. E curios, dar anul acesta parcă n-am observat nici o schimbare sensibilă. Singura diferenţă notabilă – mai puţini tineri, prin plecarea a bună parte dintre studenţi (dar, din nefericire, Iaşul are tot mai puţini studenţi, ceea ce – dacă hemoragia va continua – îi va răpi mult din farmec). Şi cum instituţiile culturale sunt şi ele în vacanţă, îmi fac o datorie (şi o bucurie) să semnalez iniţiativa (nu e prima de acest gen) domnului Juju Cojocaru, amfitrionul de la Cafeneaua veche de pe strada Lăpuşneanu. Domnia sa organizează săptămâna viitoare un eveniment complex (pictură, poezia, muzică), original şi tentant, sub genericul Şevalet la cafenea. Amănunte – evident – pe Facebook.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

Comentarii