Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Plătim un milion de euro pentru un fiasco judiciar?

EXCLUSIV Mărturia ieşeanului achitat după ce a stat trei ani jumătate în puşcărie

GALERIE
Manolachi Petrica2
  • Manolachi Petrica2
- +

Peste 15 ani au trecut de la momentul la care ieşeanul Petrică Manolachi (37 de ani) era arestat preventiv în urma unei tâlhării ce a avut loc în municipiu. Bărbatul a executat şi 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru acea faptă, reuşind acum, după un maraton juridic, să obţină achitarea definitivă. 

Manolachi a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, urmând ca, după 15 ani în care a fost incriminat de stat - prin Parchet, să se îndrepte el împotriva statului, pentru timpul în care a fost ţinut departe de familie, de copii, cărora le-a cauzat astfel traume irecuperabile. Ieşeanul, care între timp s-a mutat în Suceava, a formulat deja o acţiune judecătorească prin care solicită despăgubiri de 1 milion de euro pentru perioada petrecută în puşcărie şi pentru cei 15 ani în care, spune el, s-a chinuit să îşi demonstreze nevinovăţia. „Statul trebuie să plătească pentru cei trei ani şi jumătate de închisoare şi pentru cei 15 ani de procese“, ne-a precizat Robert Amuntencei, avocatul lui Manolachi. 
 
Va merge la CEDO 
 
Într-o discuţie cu reporterii „Ziarului de Iaşi“, Petrică Manolachi a catalogat decizia Curţii Supreme ca fiind corectă, subliniind că, din punctul său de vedere, Parchetul nu ar fi trebuit să aibă dreptul la recurs. „Voi ataca aceasta decizie la CEDO doar pentru a arăta judecătorilor din Iaşi că legea stabileşte căile de atacat, şi nu hotărârile judecătoreşti. Dacă tot am muncit 15 ani, să las şi ceva în urma. De la 22 de ani, eu am stat numai prin instanţă, de 15 ani mă chinui, şi îmi doresc ca, dacă statul va admitere cererea de daune morale, Ministerul de Finanţe să se îndrepte asupra celor care au greşit pentru recuperarea reală a a daunelor. Ne dorim foarte mult ca instanţa să ţină cont că nu noi, contribuabilii, ar trebui să plătim aceste daune, ci cei care au greşit“, ne-a spus Manolachi. 
 
Istoria Cazului 
 
Fapta pentru care Petrică Manolachi a făcut puşcărie datează din data de 18 aprilie 2002, atunci când, alături de alte două persoane, Constantin Damian şi Bogdan Ghiciuc, ar fi jefuit o femeie de 71 de ani despre care credeau că are bunuri în locuinţă. Tâlhăria ar fi fost comisă de ultimii doi, Manolachi fiind considerat de acuzare complice. Concret, acesta ar fi sunat la uşa victimei susţinând că strânge fonduri pentru biserică, moment în care ceilalţi doi ar fi intrat în casă. Damian şi Ghiciuc ar fi comis jaful în timp ce Manolachi stătea de pază, au mai considerat atunci procurorii. Ieşeanul a fost arestat timp de 8 luni, fiind eliberat abia după ce prima instanţă din Iaşi, în 2003, îl achita din lipsă de probe. Parchetul a formulat apel şi Manolachi a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a rămas definitivă şi la Înalta Curte de Casaţie. Însă, considerând că este nevinovat, ieşeanul nu a vrut să se predea şi a fost încarcerat abia în 2010, când primul său copil avea câteva luni. E executat 3 ani şi 4 luni de închisoare, fiind eliberat condiţionat pe 23 august 2012. Între timp, CEDO a decis să condamne statul român la plata unor daune de 3.000 de euro, considerând că Petrică Manolachi nu a avut parte de un proces echitabil. În baza soluţiei CEDO, justiţia de la noi a decis redeschiderea dosarului, trei instanţe achitându-l pe ieşean. 
 
Distinct de cazul pentru care a fost achitat, în 2002 ieşeanul Petrică Manolachi a fost trimis în judecată, pentru două fapte de furt. Atunci, împreună cu alte persoane, ar fi sustras bunuri din incinta a două magazine. A fost condamnat, în 2003, la trei ani de închisoare cu executare. Această pedeapsă a fost contopită cu cea de cinci ani primită pentru tâlhărie (pentru care a fost achitat), în 2012, de către Tribunalul Botoşani. Petrică Manolachi a depus o contestaţie în anulare pentru şi acea faptă, însă i-a fost respinsă, în 2015. Aşadar, Manolachi nu pare a fi „uşă de biserică“. Statul român va fi însă, cel mai probabil, condamnat să-i plătească daune, şi chiar unele consistente, din moment ce nu i-a asigurat un proces corect, începând de la administrarea probelor de către procurori şi până la sentinţele date fără respectul cuvenit legii de către judecători. Are, aşadar, mai puţină importanţă dacă Manolachi este sau nu un om care a furat în tinereţe: daunele le vom plăti cu toţii, deşi unii magistraţi nu şi-au făcut datoria. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri