Patronul Unistil, suspect într-un dosar de spălare de bani

EXPLOZIV! Sechestru de 2 milioane de euro pe averea patronului Unistil, Puşcaşu

miercuri, 10 mai 2017, 02:03
4 MIN

Dosar fierbinte deschis de procurorii ieşeni împotriva unui cunoscut om de afaceri ieşean. Patronul Unistil, afaceristul care şi-a rotunjit o bună parte din avere prin contractele cu administraţia locală, este suspect într-un dosar penal de spălare de bani. Surse judiciare au precizat „Ziarului de Iaşi“ că sesizarea din acest dosar a venit direct de la Bucureşti, de la una dintre cele mai importante instituţii din ţară. Vasile Puşcaşu încearcă de câteva zile să scape de sechestrul pus de procurori pe o parte din bunurile sale. În Parchet, anchetatorii nu vor să discute despre acest dosar. „Informaţiile nu sunt publice“, spun aceştia. „Ziarul de Iaşi“ a aflat totuşi că, alături de Puşcaşu, în dosar ar mai fi cercetat şi un avocat din Iaşi. De asemenea, prejudiciul este de ordinul milioanelor de euro, au mai arătat sursele noastre.

Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Iaşi a intrat în vizorul procurorilor pentru infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală. Vasile Puşcaşu, patronul Unistil, este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, el fiind deja pus sub acuzare. Are ca­litatea de suspect de la finele lunii aprilie, atunci când şi o parte din bunurile sale au fost puse sub sechestru de anchetatori. Procurorii ieşeni refuză, la nivel oficial, să ofere orice fel de informaţii despre acest dosar, motivând că ancheta se află, în prezent, într-o fază nepublică.

„Pot să confirm doar existenţa dosarului însă nu putem oferi niciun fel de alte informaţii întrucât ancheta se află într-un stadiu nepublic“, ne-a precizat, ieri, Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Surse: prejudiciu de două milioane de euro

Chiar dacă Parchetul refuză să comunice orice fel de informaţii despre dosarul lui Vasile Puşcaşu, reporterul „Ziarul de Iaşi“ a aflat că acesta are calitatea de suspect pentru spălare de bani. La finele lunii aprilie, procurorii ieşeni au dispus punerea sub sechestur a unor bunuri în valoare aproximativă de 2 milioane de euro. De altfel, conform surselor noastre, prejudi­ciul din dosar ar fi apropiat de această sumă, spălarea de bani realizându-se, cel mai probabil, urmare a unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Dosarul a fost deschis urmare a unei sesizări făcute de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Sesizarea a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, unitate de Parchet care l-a şi pus sub acuzare pe Vasile Puşcaşu.

În timpul cercetărilor, vizat de investigaţie a devenit şi un avocat din Iaşi, descoperit de procurori după verificarea CNP-ului oferit de către ONPSCB. Datorită calităţii sale profesionale, dosarul a fost declinat Par­che­tului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

La finele săptămânii trecute, Vasile Puş­caşu a contestat măsura asiguratorie im­pusă pe 24 aprilie împotriva sa. Judecătorii nu au dispus însă vreo soluţie în acest caz.

„Admite excepţia de necompetenţă după calitatea persoanei a judecătorului de drep­turi şi libertăţi din cadrul Tribu­na­lului Iaşi, invocată de suspectul contestator Puşcaşu Vasile. Trimite cauza având ca obiect contestaţie măsură asigurătorie judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Iaşi“, au decis judecătorii de la Tribu­nal, în camera de Consiliu. 

Afaceri şi „cumetrii politice“

În cursul zilei de ieri, în mod repetat, reporterul „Ziarul de Iaşi“ a încercat să îl contacteze pe Vasile Puşcaşu pentru a obţine un punct de vedere de la acesta cu privire la dosarul în care este suspect. Acesta nu a răspuns nici apelurilor şi nici mesajelor pe care i le-am trimis. La rândul său, avocatul Daniel Atasiei, care îl reprezintă, s-a scuzat că nu poate vorbi deoarece este la ore şi nu a oferit nici el vreun punct de vedere în numele clientului său. 

Vasile Puşcaşu, patron al Unistil, firmă cu sediul în Bârlad, a fost în mijlocul mai multor scandaluri după ce s-a speculat că ar fi realizat profituri grase prin intermedierea de autobuze către municipalitatea din Iaşi. Până recent, firma lui Puşcaşu a avut şi mai multe rute de transport public în municipiul nostru, pe care le-a obţinut începând cu 2006, fără vreo licitaţie. Puşcaşu este cumătru cu actualul primar Mihai Chirica însă înainte de asta a avut o relaţie apropiată şi cu Gheorghe Nichita, fostul edil al municipiului. Puşcaşu s-a dezis de fostul primar după ce acesta a intrat în vizorul procurorilor anticorupţie. Mai mult decât atât a şi fost audiat de procurorii DNA într-un dosar al lui Nichita declarând că i-ar fi acordat cadouri lui Nichita constând în sume de bani sau băuturi fine. Nu există nicio acuzaţie oficială a DNA cu privire la aceste aspecte, însă.

Puşcaşu a fost audiat, în trecut, şi într-un dosar al DIICOT în care acuzaţiile au fost de act sexual cu un minor. Este vorba de ancheta vizând mai mulţi afacerişti care ar fi întreţinut raporturi sexuale cu minore, în casa unui bărbat din Bârnova. Puşcaşu nu a fost însă trimis în judecată în acel dosar. 

Vasile Puşcaşu mai deţine şi Motelul Bucium. Prim intermediul firmei care deţine motelul, afaceristul intenţionează să ridice un hotel, lângă Universitatea de Arte „George Enescu“.

Potrivit ultimului bilanţ public de pe site-ul Ministerului de Finanţe, cel din 2015, firma Unistil a avut o cifră de afaceri de 17 milioane de lei. În anul respectiv, însă, firma încă mai avea trasee de transport public în Iaşi. În acelaşi an, Motel Bucium SRL a raportat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de lei.

Comentarii