Scurgeri de informaţii în ancheta DNA de la Serviciul de Permise

EXPLOZIV! Un deceniu de şpăgi pentru instructorul auto arestat. Stranierii erau baza

marți, 02 mai 2017, 02:01
4 MIN
 EXPLOZIV! Un deceniu de şpăgi pentru instructorul auto arestat. Stranierii erau baza

În referatul procurorilor anticorupţie, chiar aceştia susţin că Jan Racoviţă ar colecta bani de la cursanţi slab pregătiţi de nu mai puţin de 10 ani. În aceste condiţii, varianta ca presupusa influenţă asupra unor examinatori să fie doar o bravadă devine improbabilă. Jan Racoviţă ajuta în special ieşenii plecaţi la muncă în străinătate care doreau să obţină permisele de conducere ilegal, susţin anchetatorii. Procurorii anticorupţie nu au putut însă să colecteze informaţii suficiente, cel puţin până acum, care să demonstreze, din punct de vedere juridic, că traficul de influenţă al instructorului era parte a unui fenomen infracţional. O posibilă explicaţie: unii dintre angajaţii de la Permise, ba chiar şi instructorul Racoviţă, ar fi ştiut de ancheta DNA.

Posibile scurgeri de informaţii în dosarul care ar fi trebuit să zguduie din temelii Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Iaşi. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi susţin în referatul prin care au cerut arestarea instructorului Jan Racoviţă că acesta ar fi avut suspiciunea că este anchetat încă din toamna anului trecut. Atunci, de teama unor investigatori sub acoperire, instructorul i-a dat banii înapoi unui cursant, care de fapt era investigator sub acoperire. Anchetatorii au încercat să continue investigaţia pentru a prinde în capcană măcar un examinator auto, însă fără succes. Aparentul eşec e cu atât mai usturător cu cât chiar procurorii spun în referatul de arestare că instructorul auto Jan Racoviţă ar fi colectat bani pentru examinatorii auto, în schimbul unui comision, de cel puţin 10 ani.

„Stranierii“, printre clienţii de bază

Potrivit referatului prin care procurorii au cerut arestarea preventivă, investigaţia de la Serviciul Permise a fost demarată pe 27 iunie 2016, atunci când procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că instructorul Jan Racoviţă (66 de ani) ar lua bani de la cursanţi pentru a interveni pe lângă funcţionari ai SPCRPCIV. Scopul: cei care dădeau bani promovau „proba practică a permisului de conducere de la prima examinare şi în termen cât mai scurt“. Concret, două săptămâni de la momentul promovării testului teoretic.

„Informaţiile iniţiale arătau că numitul Racoviţă Jan pretindea şi primea sume cuprinse între 400 şi 600 de euro de la persoanele racolate. Din suma pretinsă şi primită, Racoviţă Jan păstra suma de 100-200 de euro, iar diferenţa o remitea funcţionarilor pe lângă care-şi trafica influenţa“, susţin procurorii, în referat.

În acelaşi document apare şi informaţia conform căreia Jan Racoviţă ar desfăşura activităţi de acest gen de aproximativ 10 ani. Printre cei pe care i-a ajutat să obţină permisul s-a numărat şi Dănuţ Neculai. Acesta din urmă a devenit apropiat de-al instructorului racolând persoane care erau dispuse să dea mită pentru a obţine permisul. Procurorii spun că era vorba în general de persoane care munceau în Italia şi Spania şi care reveneau în ţară, în special vara, pentru a-şi obţine permisul.

Racoviţă a returnat şpaga de frica investigatorilor

Procurorii spun că Jan Racoviţă nu mai avea atestat pentru a fi instructor, însă continua să instruiască cursanţii. Ar fi făcut-o în mod fictiv, în dreptul orelor sale fiind trecut un alt instructor. De menţionat că procurorii cred că firma în cadrul căreia Racoviţă activa este deţinută de facto de acesta. 

În timpul anchetei, doi investigatori sub acoperire au intrat în contact cu Jan Racoviţă pentru a obţine permisul de conducere. Unul dintre investigatori a efectuat 16 ore de conducere cu Racoviţă şi a aflat de la acesta că trebuie să achite 1.500 de euro pentru a promova proba practică. Instructorul însuşi i-a spus investigatorului că o parte din bani vor ajunge la funcţionarii SPCRPCIV. În toamna anului trecut, Racoviţă a cerut de la unul dintre investigatori suma de 1.500 de euro.

„Ulterior, la data de 28.10.2016, inculpatul Racoviţă Jan i-a restituit suma de bani pretinsă şi primită anterior arătând că se temea să păstreze această sumă deoarece aflase de existenţa unor cercetări efectuate de investigatori sub acoperire“, au arătat procurorii.

După două săptămâni de la restituirea celor 1.500 de euro, Racoviţă i-a cerut investigatorului să îi dea din nou banii. Suma a fost descoperită acasă la Jan Racoviţă, zilele trecute, atunci când au avut loc percheziţii. Alţi 1.500 de euro au fost primiţi de Racoviţă şi pe 25 aprilie, atunci când a fost surprins în flagrant de procurori. În prezent, acesta se află în arest la domiciliu. 

Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, procurorii au percheziţionat în aceeaşi zi şi biroul comisarului-şef Vasile Zacornea, fără ca acesta să fie pus sub acuzare în acest dosar. Acesta a fost vizat de ancheta iniţială alături de examinatorii Ioan Manole şi Remus Iftime. Toţi ar fi fost interceptaţi, alături de alte persoane, în acest dosar. Nu mai puţin de cinci volume de interceptări au adunat anchetatorii în acest dosar, însă nu e clar dacă au probe incriminatorii şi pentru funcţionari de la SPCRPCIV.

Comentarii