Faţă de alţi ani, puţini pelerini au nevoie de ajutorul medicilor

vineri, 14 octombrie 2016, 01:55
2 MIN
 Faţă de alţi ani, puţini pelerini au nevoie de ajutorul medicilor

La cortul SMURD, special amenajat pentru pelerinii care au venit să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, s-au prezentat miercuri, 13 octombrie, 4 persoane care au avut nevoie de ajutor. Pelerinii prezentau stări lipotimice uşoare, urgentiştii precizând că nu a fost necesară internarea lor. 

A cincea persoană a fost preluată de un echipaj mobil de intervenţie medicală şi a fost dusă în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. 

Femeia în vârstă de 64 de ani a fost victima unei crize hipertensive, după cum au explicat medicii. „Pacienta a fost adusă în UPU după ce a făcut o criză de hipertensiune arterială. Ceilalţi pacienţi care au avut nevoie de ajutor medical prezentau stări de vertij, lipotimii“, a declarat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. 

Potrivit reprezentanţilor UPU, în aceste zile de pelerinaj la Sfânta Parascheva, în jur de 10 de persoane au avut nevoie de îngrijiri de specialitate. Faţă de anii trecuţi, încă nu au fost înregistrate situaţii tragice. În 2015, un pacient a suferit un infarct în timp ce se afla la coadă la moaşte, iar altul o sincopă, pierzându-şi, brusc, starea de cunoştinţă. În 2014, o femeie de 61 de ani cu probleme cardiace şi-a pierdut viaţa în pelerinaj. Potrivit urgentiştilor, de cele mai multe ori, pelerinii veniţi la hramul Sfintei Parascheva renunţă pentru câteva zile la tratamentul indicat de specialist şi atunci li se face rău. 

Alţii nu vin îmbrăcaţi corespunzător şi nici nu mănâncă la timp. Mai mult, unii credincioşi amână să anunţe autorităţile că se simt rău şi de cele mai multe ori leşină când nu se mai pot ţine pe picioare. 

Medicii precizează că, pentru a evita disconfortul termic, pelerinii trebuie să se îmbrace adecvat şi să nu folosească băuturi alcoolice. 

Comentarii