Fenechiu, expertizat psihologic pentru a se vedea cum se adaptează în închisoare

luni, 03 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Fenechiu, expertizat psihologic pentru a se vedea cum se adaptează în închisoare

În următoarele trei săptămâni urmează să i se stabilească regimul de executare.

Fostul ministru al Transporturilor condamnat la cinci ani de închisoare în dosa­rul „Transformatorul“ a fost transferat, sâm­bătă, la Penitenciarul de Maximă Siguran­ţă din Iaşi. Relu Fenechiu a petrecut două nopţi în arestul Poliţiei Municipiului Iaşi până ce mandatul de executare în original din dosarul său a fost transmis de la Bu­cureşti la Iaşi. Fenechiu a fost încarcerat de joi seara în Arest într-o celulă pe care îm­părţit-o cu fratele Lucian şi cu omul de afaceri Bogdan Damian. Potrivit repre­zen­tanţilor Penitenciarului, în perioada ur­mătoare, Fenechiu va fi expertizat psihologic şi i se va stabili gradul de adaptabilita­te la viaţa de detenţie. Ulterior, în funcţie de rezultatele ce vor fi stabilite de o co­mi­sie de specialitate, va fi stabilit şi regimul de executare.

Dacă va beneficia de regi­mul semides­chis, de pildă, Fenechiu va putea ieşi din puşcărie pentru a munci. „Va fi in­trodus într-un regim de carantinare şi de observare timp de 21 de zile. Fiecare nou deţi­nut, fie că este în arest preventiv sau condamnat definitiv, are acelaşi tra­seu custodial. Depinde de regimul de execu­tare la care va fi încadrat, care va fi stabilit de către o comisie la maximum 30 de zile de la depunere. De regulă, orice per­soană poate fi transferată dacă penitenciarul respectiv nu are regimul de exe­cutare la care acesta a fost condamnat“, a precizat Gabriela Topoliceanu, purtător de cuvânt al Penitenciarului. Ea a mai precizat că în cazul în care un agent economic înaintează o cerere de angajare acesta nu poate alege şi deţinutul pe care să îl înca­dre­ze în câm­pul muncii acest lucru fiind realizat exclusiv de către reprezentanţii Pe­ni­tenciarului. Directorul acestei instituţii, Marius Vul­pe, a declarat că, în cazul condam­nă­rilor de până la 10 ani de închi­soare, eliberarea condiţionată se discută du­­pă executarea a minimum două treimi din pedeapsă.

În cazul lui Relu Fenechiu cel mai de­vre­me, acesta poate fi eliberat după executarea a 3 ani şi 4 luni de detenţie. „Pe­rioada poate scădea în cazul în care deţi­nutul munceşte în timpul încar­ce­ră­rii. Pentru patru zile de muncă în folosul peni­tenciarului, acestuia i se scade o zi, la fel şi în cazul a trei zile muncite în afa­ra penitenciarului“, a explicat Vulpe.

Eli­berarea condiţionată poate fi discutată mai devreme şi în cazul în care un deţinut elaborează o lucrare ştiinţifică sau realizează o invenţie în timpul încarcer­ă­rii. În aceste cazuri, numărul de zile care se scade e decis de către o comisie de specialitate.

Comentarii