Festivalul plângerilor penale. PNL acuză că proiectele Primăriei au fost deturnate în scop electoral

sâmbătă, 28 mai 2016, 01:55
2 MIN
 Festivalul plângerilor penale. PNL acuză că proiectele Primăriei au fost deturnate în scop electoral

Liberalii au depus o plângere penală la DNA împotriva primarului interimar Mihai Chirica. Ei acuză faptul că edilul ar fi deturnat două proiecte ale Primăriei (Festivalul Internaţional al Educaţiei şi elaborarea Strategiei Integrate de Dez­voltare Urbană – SIDU) în scop electoral.  

Candidatul PSD la funcţia de primar infirmă acuzaţiile şi spune că, în timp ce FIE a fost aprobat în unanimitate de către Consiliul Local, SIDU este o obligaţie pre­văzută de lege pentru susţinerea proiectelor cu finanţare europeană. Unul dintre liderii PNL Iaşi, Eduard Boz, el însuşi candidat la Consiliul Local, a declarat ieri că primarul interimar ar fi săvârşit fapte precum „conflict de interese, abuz de putere, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri publice“.

„Estimările noastre sunt că au fost cheltuite cel puţin 300.000 – 400.000 euro din bani publici cu privire la aceste evenimente, afişe, panouri, tot ce s-a utilizat de către Mihai Chirica în această campanie. Vorbim atât de FIE, cât şi de bugetul pentru SIDU“, a susţinut Boz.

Potrivit acestuia, FIE a început înainte de aprobarea bugetului şi se suprapune cu campania electorală, iar caietul de sarcini aferent licitaţiei de elaborare a SIDU nu a conţinut un buget pentru publicitate out-door. „În primul rând va trebui ca suma pe care el spune că am cheltuit-o ilegal o va plăti el în contul Primăriei Municipiului Iaşi pentru a continua proiecte ale ieşenilor şi mă voi ocupa personal de asta.

Apoi, FIE este un proiect aprobat în unanimitate de către Consiliul Local, fiind la a patra ediţie, iar SIDU este o obligaţie prevăzută de lege în vederea susţinerii proiec­telor cu finanţare europeană. Este complet pe lângă problemă şi face obiectul unei dezbateri publice obligatorii şi a unei licitaţii care a avut loc şi în cazul căreia este un contract în derulare“, a subliniat Chirica. 

Comentarii