De Sănătate

Punem punctul pe știi

Fetiţa de 8 ani a murit cu zile? Manevra salvatoare nu se predă în şcolile din România

joi, 13 aprilie 2017, 01:50
6 MIN
 Fetiţa de 8 ani a murit cu zile? Manevra salvatoare nu se predă în şcolile din România

Raportul IML arată că ea s-a sufocat cu un capac de pix pe care îl înghiţise cu o zi înainte. „Manevra Heimlich, dacă era făcută la timp, putea fi salvatoare de viaţă”, explică medicii. În majoritatea şcolilor din Uniunea Europeană, cursurile de prim ajutor sunt obligatorii.

În urma necropsiei efectuate la Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi s-a stabilit că fetiţa de opt ani din satul Hârtoape, comuna Vânători, s-a stins marţi dimineaţă din viaţă din cauza unui obiect aspirat care i-a blocat căile respiratorii, provocând decesul. Conform directorului IML Iaşi, prof. dr. Diana Bulgaru, în urma necropsiei s-a observat că nu a fost vorba despre o radieră, aşa cum arătau primele informaţii asupra cazului, ci tot un corp străin, mai exact un capac de pix. Iniţial, din spusele mamei, exista bănuiala că fetiţa ar fi înghiţit în cursul zilei de luni, în timpul orelor de curs, o bucată de radieră din capătul creionului. Repre­zen­tanţii şcolii au confirmat că fetiţei i s-a făcut rău în timpul zilei, însă, punând acest lucru pe seama răcelii, a fost dusă acasă de către învăţător. Tragedia s-a produs în dimineaţa zilei de marţi, în jurul orei 7.00, când fetiţa se pregătea să meargă la şcoală. Atunci a început să tuşească, imediat învineţindu-se la faţă şi rămânând fără suflare. Ulterior, mama a mai povestit membrilor echipajului medical care a intervenit că în timpul nopţii, în jur de ora cinci, fetiţa s-ar fi trezit şi a tuşit de foarte multe ori, însă a adormit la loc până dimineaţa.

Corpurile străine aspirate – o urgenţă majoră

Medicii pediatri susţin că pă­trunderea corpilor străini în căile aeriene ale copiilor repre­zintă o urgenţă majoră, chiar şi în cazurile asimptomatice, care pot deveni în orice moment cazuri de o gravitate deosebită, ameninţă­toa­re pentru viaţă. În special prin faptul că obiectul aspirat se poate mişca în urma unui acces de tuse sau prin schimbarea poziţiei corpului. „De obicei, aspiraţiile de corpi străini sunt accidentale, majoritatea la vârstă mică, la copii de 1-3 ani; la vârste mari se întâmplă mai rar. În acest caz, probabil a fost un ghinion că a blocat o bronhie. Se poate întâmpla ca un obiect aspirat să fie tolerat şi câteva luni de zile fără să existe simptome şi să fie descoperit la o radiografie, în urma unor episoade de tuse“, a explicat dr. Nicolai Nistor, medic primar pediatrie şi şef al Clinicii I Pediatrie. În astfel de cazuri, me­dicii spun că există câteva mane­vre salvatoare de viaţă, care pot fi făcute până la sosirea echipajelor medicale, însă care, din păcate, nu sunt cunoscute de toată lumea.

„Manevra Heim­lich, dacă era făcută la timp, de exemplu când a aspirat sau când a tuşit, putea fi salvatoare de viaţă. Din păcate, nu toată lumea cunoaşte mane­vra. În ţările civilizate sunt in­struiţi şi părinţii, chiar şi bonele, şi nici nu este o metodă atât de grea“, a completat medicul ie­şean. Medi­cii specializaţi în medicina de urgenţă spun că există mai multe manevre speciale care pot fi făcute până la sosirea echipajului medical. „În primul rând sunt mai multe semne care indică faptul că o persoană se sufocă: îşi ţine mâna la gât, indicând că nu poate respira, se învineţeşte; în general semne care arată că ceva nu este în regulă. În astfel de momente este bine să se intervină repede până vine ambulanţa. O astfel de manevră este simpla bătaie între omoplaţi, cu mişcări efectuate în sus, cu podul palmei din spate, ca să putem scoate corpul străin, deoarece nu ştim la ce nivel este blocat. De la spate se apucă efectiv la nivelul epigastrului (n.r. – partea superioară a abdomenului, cuprinsă între coaste şi buric) şi cu mâna în formă de pumn se apasă în sus, ca să pro­vocăm tusea şi să poată fi eliminat. Dacă este vorba despre o persoană inconştientă, se întinde jos, iar, de deasupra, apăsăm la fel ca la masajul cardiac, dinspre stern cu mişcări în sus până când vedem că a ieşit obiectul verificând în gură. La copii se aplică aceeaşi metodă, doar cu mişcări ceva mai blânde decât la adulţi“, a explicat dr. Alina Iordache, medic primar medicină generală, specialist me­dicină de urgenţă în cadrul Ser­viciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi.

Nu este singurul copil care a murit sufocat

Problema majoră în astfel de cazuri este faptul că manevrele simple, care ar putea salva viaţa unui copil care se îneacă sau care aspiră un obiect străin, nu sunt cunoscute. Un caz asemănător a fost înregistrat în urmă cu zece ani, când un copil de 12 ani a murit sufocat de o bucată de napolitană, stingându-se sub ochii colegilor şi profesorilor care în momentul respectiv nu au ştiut să îi acorde primul ajutor. Tragedia s-a produs în luna noiembrie a anului 2007, într-o pauză, pe terenul de sport al şcolii din comuna Răducăneni. Atunci, Ionuţ Andrieş, elev în clasa a VI-a, a mers împreună cu alţi colegi la un magazin de unde şi-a cumpărat napolitane. După cum­părături, acesta a început să alerge în timp ce mânca, lucru care l-a făcut să se înece. Colegii săi, speriaţi că acesta a leşinat, i-au alertat pe profesori, însă atunci când profesorul de sport, care ştia să acorde primul ajutor, a ajuns lângă el, nu s-a mai putut face nimic. Deşi au fost anunţaţi şi cei de la unitatea medicală din Răducăneni, atunci când au ajuns, copilul era deja decedat. Şi la acel moment s-a discutat despre faptul că, dacă i-ar fi fost acordate măsuri de prim ajutor imediat după producerea incidentului, acesta ar fi putut fi salvat. Problema este că, deşi aceste cursuri sunt obligatorii în majoritatea şcolilor din Uniunea Europeană, nu sunt obligatorii şi în România.  

Cum se execută manevra Heimlich

Manevra Heimlich se efec­tuează atunci când victima nu scoate niciun sunet, semn că traheea este blocată complet. Aşezaţi-vă în spatele victimei, cu braţele în jurul taliei sale, apoi plasaţi degetul mare pliat pe pumn pe abdomenul victimei, între ombilic şi stern. Acoperiţi pumnul strâns astfel cu cealaltă mână şi efectuaţi, rapid şi cu forţă, patru mişcări de împingere în sus. Puteţi repeta manevra de şase sau zece ori. În cazul în care victima este întinsă jos, puneţi podul palmei pe abdomenul ei, între ombilic şi stern. Apoi, puneţi cealaltă mână peste prima, ţinând coatele întinse. Efectuaţi patru mişcări de împingere în jos şi către cap, rapid şi cu forţă. Aceste mişcări vor comprima diafragma, care la rândul ei va comprima plămânii, iar presiunea creată va arunca corpul străin în cavitatea bucală. 

Comentarii