De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul va restitui mai greu impozitele plătite în plus de contribuabili

vineri, 25 august 2017, 01:49
2 MIN
 Fiscul va restitui mai greu impozitele plătite în plus de contribuabili

Pentru a facilita restituirea sumelor din impozitul pe venit reţinut la sursă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) propune introducerea formularului 110 cu scopul de a remedia anumite situaţii. 

Una dintre ele ar fi aceea în care plătitorul de venit a reţinut la sursă un impozit pe venit în cuantum mai mare  decât cel legal datorat. Pentru facilitarea restituirii acestor sume, ANAF supune dezbaterii publice proiectul Formularului 110 “Declaraţia de regularizare/ cerere de restituire privind impozitul pe venit reţinut la sursă”, care cuprinde informaţii privind regularizarea sumelor datorate la bugetul de stat cu sumele restituite beneficiarilor de venit, aferente unei perioade fiscal: suma datorată în perioada de raportare, suma restituită beneficiarului de venit, sumă rămasă de plată/de recuperat.

Sumele se restituie de către plătitorul de venit şi se regularizează de către acesta cu obligeţii fiscal de acelaşi tip datorate în perioada fiscală în care s-a efectuat restituirea, prin completarea şi depunerea, inclusive online, a formularului. Declaraţia de regularizare/ cererea de restituire se depune de către plătitorul de venit în cadrul termenului de cinci ani de prescriptţie a dreptului de a solicita restituirea, aşa cum este prevăzut art. 219 din Codul de procedură fiscală. Până acum, diferenţele de restituit erau plătite automat, ceea ce înseamnă că noul formular nu va face decât să birocatizeze şi mai mult sistemul ceea ce va conduce la amânarea sumelor de restituit. Eventualele sugestii, propuneri sau opinii în legătură cu acest act normativ pot fi transmise în scris la următoarea adresă: relatiicupublicul@anaf.ro sau prin fax la numărul: 021.319.98.57.

 

 

Comentarii