Foc şi veselie de Sfântul Ilie

vineri, 22 iulie 2016, 07:16
4 MIN

* Există sfinţi protectori ai multor bresle, ai aviatorilor şi marinarilor, ai călătorilor, minerilor etc. N-am auzit ca vreun sfânt să-i protejeze pe politicieni şi asta ni se pare normal, politica fiind mai degrabă de resortul celor cu copite, barbă şi furcă. Alaltăieri, miercuri, a fost Sfântul Ilie – mai exact, a fost sărbătoarea "Sf. Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul (Dezlegare la ulei şi vin)". Sfântul patronează aviatorii şi se ocupă de fenomenele meteo, pedepsind cu ploaie păcătoşii aflaţi în concediu la mare; pentru a avea o vedere de ansamblu, el goneşte pe cer într-un car de foc, din care trimite trăsnetele. Încă nu ştim de ce şi meseriaşii români pretind că au legătură cu Sfântul Ilie, la modul că nu lucrează de ziua lui ca să nu ia casa foc: cei pe care i-am cunoscut noi nu lucrau nici de Sfinţii Serapion, Pafnutie sau oricare alt sfânt din calendar! Primele informaţii despre ce s-a petrecut de Sfântul Ilie nu au întârziat să apară:

* Meseriaşul Aurel Bidinel, freelancer, a încercat să facă un ciubuc gras miercuri, când colegii săi de branşă nu lucrau, şi a cerut preţ dublu pentru două camere şi un hol. A dat pereţii cu amorsă din apă şi aracet de mai multe ori, până când şi-a dat seama că dimineaţa, mahmur, luase din frigider borcanul de smântână în loc de cel cu aracet. A sunat-o pe soţie, dar prea târziu: toţi membrii familiei stăteau la masă şi aşteptau desertul, după ce consumaseră pui cu smântână.

* Domnul Benone Coajă şi-a început, prin martie, casa visurilor sale, şi trage tare să se mute în ea cu familia până în octombrie; cu toate astea, în ajun de Sfântul Ilie, el i-a trezit pe meşterii care dormeau pe schele cu mistria în mână, i-a adunat în jurul său, le-a spus că a doua zi au liber şi le-a lăsat un bonus de 10 litri. Casa a luat foc cu o oră înainte de Sfântul Ilie, după ce meşterul Manole Cocoaşă, aflat în stare de veselie, a aruncat chiştocul aprins pe cârpele îmbibate cu diluant.

* Acelaşi domn Benone se miră de ce a luat casa foc, de vreme ce meseriaşii nu au muncit de Sfântul Ilie; cu toate astea, el se miră şi mai tare de ce a luat foc şi casa vecinului său, Antonescu Pajişte, de la care meşterii trăseseră ilegal fire, să aibă curent pentru letcon, fai, rotopercutor, aparat de sudură, betonieră şi, cum a fost cazul în seara respectivă, combină audio. Vecinul crede că e de la instalaţia electrică improvizată, care arunca scântei de lumina toată strada, dar agentul de asigurări i-a arătat cu lupa clauza din contract, cu litere cât puricele, care prevede că "nu se oferă despăgubiri în caz de incendiu provocat de meşterii vecinilor, care trag curent ilegal în ajun de Sfântul Ilie ca să asculte muzică".

* Un om al legii care efectua patrulare pe raza localităţii Consumatori a surprins doi suspecţi care sustrăgeau mere de Sfântul Ilie dintr-o livadă, aşadar a executat un foc de avertisment în sus cu pistolul din dotare. După cinci secunde i-au căzut în cap o planetară, o bucşă, nişte piuliţe, şuruburi, şaibe şi simeringuri şi o balegă mare de cal, foarte fierbinte. A doua zi, la un atelier de reparaţii auto din judeţ s-a prezentat un bătrân sfătos, cu barbă lungă şi albă, conducând un car ca de foc de la care lipseau diverse componente.

* Sfântul Ilie ne-a trimis la redacţie un comunicat prin care anunţă cu regret că, în această vară, fulgerele şi trăsnetele n-au mai avut intensitatea din anii precedenţi, şi asta din cauza contractelor păguboase încheiate cu diverşi intermediari, "băieţii deştepţi din energie", care au crescut preţurile, dar au oferit o infrastructură veche şi necorespunzătoare, iar lucrările de întreţinere n-au fost efectuate la timp…

 

Comentarii