Dosarul concursului trucat de la „Socola“

Fostul procuror Popa, implicat în scandalul de la Socola, eliberat din arest

sâmbătă, 04 aprilie 2015, 01:57
3 MIN
 Fostul procuror Popa, implicat în scandalul de la Socola, eliberat din arest

Decizia luată ieri după-amiază este definitivă. Lucian Burlea va fi cercetat în continuare sub control judiciar.

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis, ieri după-amiază, să îl elibereze din arest preventiv pe fostul procuror Sebastian Popa, cercetat în dosarul concursului trucat de la Institutul de Psihiatrie „Socola“. Magistraţii au admis astfel contestaţia apărătorilor lui Popa, după ce acesta fusese, în primă instanţă, arestat pentru 30 de zile de Tribunal. „Din punctul nostru de vedere este o soluţie echitabilă şi un pas important către normalitate, în condiţiile în care arestul preventiv, ca şi celelalte măsuri preventive – dar în special arestul preventiv, repre­zintă o stare excepţională. În cazul de faţă, nu există o asemenea situaţie excepţională“, a precizat avocatul Ciprian Mitoşeriu, apărătorul lui Sebastian Popa.

Burlea rămâne sub control judiciar

În aceeaşi şedinţă de judecată, Curtea de Apel Iaşi a respins contestaţia DNA în cazul managerului Institutului de Psihiatrie, Lu­cian Burlea, acesta urmând a fi cercetat în continuare sub control judiciar. Burlea este cercetat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, în timp ce Sebastian Popa pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals în îns­crisuri oficiale, uz de fals.

În acelaşi dosar mai sunt cercetate Alina Deaconiţă, Adriana Med­vichi şi Manuela Enescu, toate angajate la spitalul ieşean. Po­trivit anchetatorilor, angajaţii de la „Socola“ ar fi trucat, în aprilie 2014, un concurs privind angajarea pe funcţia de referent, ce a fost câştigat de un bărbat care nu se afla în ţară. După concurs, „inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească şi persoana câştigătoare a concursului“, au precizat procurorii.

Aceştia au mai arătat că, înainte de concurs, Se­bastian Popa ar fi primit de la Alina Deaconiţă suma de 8.000 de lei, promiţându-i că o să o ajute să-şi angajeze soţul. „După sesizarea organelor judiciare şi după efectuarea unor activităţi procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectivă“, au mai arătat anchetatorii ieşeni.

CITIŢI ŞI:

Misteriosul Popa, omul din umbră al familiei Burlea. Ascensiunea fulminantă a unui fost procuror şpăgar

Despre Sebastian Popa se poate spune că este cel mai tânăr procuror ieşean condamnat vreodată pentru şpagă. Avea doar 25 de ani când a intrat în puşcărie după ce a luat mită de la doi arabi pe care îi ancheta. După eliberare, Popa s-a apropiat de familia Burlea, ce avea să devină un adevărat propulsor către contracte publice în sistemul sanitar ieşean. Popa s-a „lipit” de familia Burlea şi a prins contracte de asistenţă juridică la spitalele pe care membrii acesteia le conduceau.

 

Reţinerea lui Lucian Burlea, managerul Socola, are la bază un amantlâc

Un alt director din sistemul sanitar ieşean a fost săltat ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“, Lucian Burlea, fiul senatorului Marin Burlea, a fost ridicat ieri de jandarmi şi dus la sediul procurorilor anticorupţie, care l-au reţinut aproape de miezul nopţii pentru 24 de ore.
 

Comentarii