FOTO: 100 copii cu malformaţii cardiace, operaţi gratuit la Iaşi. Primul are doar 1 an

joi, 19 martie 2015, 03:01
3 MIN

Acest lucru va fi posibil în câteva luni. UMF a prezentat ieri în detaliu înfiinţarea iminentă a centrului de chirurgie cardiovasculară pediatrică.

Copiii cu probleme congenitale cardiace nu vor mai fi trimişi sute de kilometri pentru intervenţii chirurgicale. Iar acest lucru va fi posibil în câteva luni, odată cu înfiinţarea unui centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Totul face parte dintr-un proiect al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, ce are ca scop formarea unui număr de 235 de cadre medicale, respectiv 75 de medici şi 160 de asistente medicale, în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice, acolo unde numărul specialiştilor este extrem de mic.

„În acest moment avem în toată România doar zece chirurgi pregătiţi pe chirurgie cardiacă pediatrică şi avem doar 60 de medici pregătiţi pe cardiologie pediatrică. La sfârşitul acestui proiect vom avea medici specializaţi în acest domeniu, medici care vor proveni din toată ţara şi care vor rezolva o problemă naţională“, a explicat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Astfel, timp de şase luni, o echipă de experţi străini, formată din 13 medici şi asistente, vor efectua stagii de pregătire teoretică şi practică cu cele peste 230 de cadre medicale.

Prima operaţie, în luna mai

Beneficiarii principali ai acestui proiect vor fi însă 100 de copii şi nou-născuţi ce vor fi operaţi gratuit, toate cheltuielile fiind acoperite din bugetul proiectului în valoare de 20 de milioane de lei. Medicii vor efectua operaţiile începând cu luna mai a acestui an, iar unul dintre primii beneficiari ai proiectului va fi un bebeluş de numai un an, din Suceava, ce suferă de o malformaţie cardiacă congenitală, ce duce la scăderea nivelului de oxigen din sânge. El a fost deja internat la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi.

„Pacientul a fost diagnosticat cu tetralogie Fallot, şi trebuie operat în lunile următoare. Este un copil de un an cu o malformaţie protein-calorică severă, este internat şi este deja pe listă“, a precizat dr. Alina Luca, şeful Clinicii de Cardiologie Pediatrică de la „Sfânta Maria“. Datele arată că, anual, în ţara noastră se nasc circa o mie de copii cu malformaţii cardiace congenitale, iar aproximativ 300 au nevoie de intervenţie chirurgicală; iar aceştia ajung să fie trataţi fie la Târgu Mureş, fie sunt trimişi în alte ţări. Specialiştii spun că, în această situaţie, crearea de noi spitale este necesară.

Se vor salva zeci de milioane de euro

„Importanţa unui asemenea centru în regiunea noastră este foarte mare, având în vedere că cel mai apropiat centru de chirurgie cardiacă pediatrică este la Târgu Mureş. Atunci trebuie să dezvoltăm acest tip de intervenţii chirurgicale. Pe de altă parte, cu un singur efort al Universităţii de Medicină şi fără efortul concentrat al Guvernului României şi al Ministerului Sănătăţii nu se va ajunge la rezolvarea problemei. Trebuie să construim spaţii, să construim noi spitale anume pentru chirurgia cardiacă pediatrică, cât şi pentru alte patologii, şi să tratăm aceşti copii în România. Altfel, ţara noastră plăteşte sume importante, zeci, sute de milioane de euro în fiecare an pentru formularul E112. Pe acest formular pleacă copiii noştri şi se operează în alte ţări din Europa“, a afirmat prof.dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardio­vasculare din Iaşi. Anul trecut, aproximativ 70 de copii cu malformaţii cardiace congenitale au fost trimişi de la Iaşi în alte locuri pentru a fi operaţi.

 

Comentarii