FOTO: Lacrimi, durere, decoraţii post mortem şi cuvântări sfâşietoare la înmormântarea eroilor SMURD

luni, 06 iunie 2016, 02:55
3 MIN
Cei patru membri ai echipajului SMURD Iaşi care şi-au pierdut viaţa pe 2 iunie în timpul unei misiuni în Republica Moldova au fost conduşi ieri pe ultimul drum. Slujba de înmormântare a început în jurul orei 12.30 la biserica din curtea Spitalului „Sf. Spiridon“, unde sute de persoane, colegi, cunoştinţe sau necunoscuţi, s-au adunat pentru a le aduce un ultim omagiu. Echipaje SMURD din toată ţara au fost de asemenea prezente pentru a-i conduce pe colegii lor pe ultimul drum, cu flori sau lumânări în mână. 

 

La slujba din interiorul bisericii au fost prezenţi secretarul de stat Raed Arafat, prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic coordonator al UPU-SMURD, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi alte oficialităţi.

Deşi nu a putut fi prezent, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a transmis un mesaj pentru familiile îndoliate, dar şi pentru cei care erau de faţă, în care a subliniat că momentul este unul greu, de cumpănă. „Chiar dacă ei nu mai sunt printre noi, faptele lor vor rămâne întotdeauna. Cu adevărat, cei care-şi asumă o misiune precum cea a acestor patru eroi, nu o pot face având doar motivaţii financiare şi profesionale. Nimeni nu poate fi înduplecat să-şi asume un asemenea risc dacă nu are o inimă jertfelnică, o disponibilitate de a pune viaţa semenului său mai presus de propria-i viaţă. Despre dragoste este vorba aici, mai întâi şi dincolo de toate. Iar o astfel de dragoste nu poate să moară sau să fie biruită, chiar dacă, temporar, cei însufleţiţi de ea nu mai sunt fizic printre noi“, a menţionat ÎPS Teofan.

Prof. dr. Diana Cimpoeşu a reamintit despre dedicarea şi profesionalismul de care dădeau dovadă aceştia, şi a dat cititre unei poezii scrise de unul dintre colegii asistentului Gabriel Sandu. „Vrem să ştii, dragă prieten/ Că din adâncul inimii dorim/Acolo unde mergi acuma/În niciun caz să nu te schimbi/ Să dăruieşti în continuare/ Aşa cum zi de zi făceai/Să laşi ca sufletul tău mare/Să facă bine şi în Rai.“ După oficierea slujbei religioase, doi dintre membrii echipajului, pilotul Doru Gavril şi asistentul medical Gabriel Sandu, au fost conduşi către cimitirul “Petru şi Pavel”, iar medicul Mihaela Dumea a fost înmormântată la Cimitirul “Buna Vestire”. Al patrulea membru al echipajului, copilotul Voicu Şocae, a fost dus vineri seara la Bacău, acolo unde se află familia sa.

În cursul zilei de sâmbătă, preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de decorare post-mortem ale celor patru membri ai echipajului SMURD. Secretarul de stat Raed Arafat a dat citire acestora la finalul ceremoniei religioase. Astfel, „pentru înaltul profesionalism, umanismul şi spiritul de sacrificiu dovedite în numeroase acţiuni de salvare a vieţilor omeneşti, la care au participat în cadrul SMURD Iaşi“, preşedintele României a conferit post-mortem: „Ordinul Naţional «Pentru Merit» în grad de Cavaler medicului Dumea Mihaela“; „Crucea Naţională «Serviciul Credincios» clasa a III-a asistentului medical principal Sandu Adrian-Gabriel“; „Ordinul Naţional «Pentru Merit» în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, comandorului Gavril Ilie Doru şi căpitan-comandorului Şocae Constantin Voicu“. „Ştim că sunt simbolice, însă cu siguranţă le vor aduce aminte copiilor lor de părinţii lor şi vor fi mândri de ei, că au fost eroi ai României“, a precizat Raed Arafat. De asemenea, acesta a menţionat că se va asigura ca membrii famiilor salvatorilor decedaţi să fie susţinuţi pe termen lung, urmând să fie gândite modalităţi de ajutor din partea Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Muncii. 

FOTO: Dan LUCA

VEDEȚI ȘI:

IMAGINI: CUTREMURĂTOR! Minutele fatidice dinaintea prăbușirii elicopterului SMURD

Comentarii