FOTO: Românii îşi dau aere condiţionate

marți, 21 iunie 2016, 07:12
4 MIN

* Nouă dovadă că realitatea bate imaginaţia: treceam pe lângă un televizor lăsat pe un post de ştiri şi am văzut imagini cu multă apă din care ieşeau acoperişuri; pe bandă era un titlu despre "Inundaţiile din comuna Săteni"! În fine, a venit vara (acum câteva zile părea o combinaţie de martie cu octombrie), la spartul târgului lunii iunie s-a încălzit, însă căldura de pe la noi are specific naţional: nu-i raţională şi decentă, să-i mulţumească pe toţi, ci caniculă, iar prognozele meteo spun că se va încălzi tot mai tare, de se va ajunge ca în alte veri, când şi pisicile miroseau a transpiraţie…

* Pentru unii, canicula pică bine, putând fi folosită drept scuză pentru 1) absenţa chefului de muncă şi 2) consumul de lichide cu spumă (nu la lapte ne referim); pentru alţii, e nesuferită, mai ales când nu au cu ce-i ţine piept. Când e frig, omul se mai descurcă: şi strămoşii noştri făceau foc ciocnind pietre sau frecând lemne, pentru a-şi încălzi peştera, dar când venea căldura le era greu, că aveau şi păr mult pe trup şi încă nu fuseseră inventate lamele de ras ori ceara de epilat. Nici aparatele de aer condiţionat…

* Acestea au devenit parte din fiinţa poporului român împreună cu termopanele şi pereţii din gips-carton; "omul gospodar îşi montează vara centrală termică şi iarna climatizare" spun autorii de proverbe populare, dar cei mai mulţi români aşteaptă vara ca să-şi pună cutia cu elice la balcon sau pe zid, fiindcă e concediu şi e cald, deci nu le îngheaţă degetele pe şuruburi. Dar, cald fiind, meseriaşii nu se apucă de treabă (şi nici nu mănâncă) pe stomacul gol, aşa că, dacă vă plimbaţi pe lângă blocuri cu aparate montate, ar fi bine să purtaţi echipament de protecţie măcar ca al Delenilor (sau Vălenilor) de la Ruginoasa: am văzut aparate de aer condiţionat fixate cu sfoară, sârmă, chit sau curea de pantaloni!

* Când vine câte un val de caniculă editorii din televiziuni se reped la sertarul cu vechituri din anii precedenţi, de unde scot, scutură de praf şi refolosesc aceleaşi titluri şi aceleaşi imagini: titlul "România se topeşte!" a devenit la fel de familiar ca "Breaking News" sau "Ştiri din sport"; la fel şi imaginile cu un ou prăjit pe o capotă de maşină ţinută în soare, urmărite cu poftă de mii de români. După câteva zile şi canicula se banalizează, întocmai ca inundaţiile sau ninsorile abundente, aşadar cel mult prin nişte ziare au să apară rubrici "În ultimele 24 de ore au mai căzut din picioare de la căldură următorii"…

* Din fericire, în această perioadă a anului 2016, cele mai multe porţiuni asfaltate au fost reparate de mântuială, ca în oricare campanie electorală pentru alegerile locale, aşadar românii care vor pica din picioare nu-şi vor sparge capetele, ci vor nimeri pe moale, ca pe o saltea de puf. Din nefericire, multe porţiuni de asfalt vor deveni lipicioase, aşadar ziarele vor băga rubrici cu titluri gen "În ultimele 24 de ore au mai rămas lipiţi în asfaltul moale şi cleios următorii"…

* Pe lângă cele pomenite mai sus, căldura aduce şi alte elemente; perioada asta reprezintă şi o tranziţie de la cărăbuşii de mai la rădaştele (Lucanus cervus) verii şi nu doar la ele. Mai pe înserat, acestea încep să zbârnâie prin aerul înmiresmat cu parfum de tei (acolo unde sunt tei, evident; unde nu sunt, miroase a altceva!), speriind trecătorii, bucurând copiii (o rădaşcă e o super-jucărie, care merge fără baterie) şi făcând doamnele să ţipe. Pe lângă bârâitul lor de motoraş se mai aude, uneori, şi un fâlfâit de-abia simţit; prin urmare, suntem nevoiţi să le avertizăm pe stimatele cititoare: dacă aţi pornit la vreo plimbare romantică, în fapt de seară, iar domnul vă şopteşte "Iubito, priveşte! Un liliac!", să nu vă bucuraţi şi să nu strigaţi "Vai, ce frumos! Vreau şi eu să rup şi să-mi pun în păr!". De obicei, el vine singur să se pună în părul dumneavoastră!

Comentarii