(FOTO) Şedinţă cu scântei. Are dreptul Mitică Rebegea să fie administrator la Aeroport?

miercuri, 27 septembrie 2017, 01:50
5 MIN

Un consilier judeţean a atras atenţia că Mitică Rebegea, declarat câştigător al postului de administrator care va reprezenta CJ, nu are studii superioare de lungă durată, aşa cum impun regulile de concurs. Deşi s-au reunit în şedinţă la Paşcani, consilierii judeţeni, prezenţi în număr de 34 din 37, şi-au luat cu ei bagajul de replici acide sau ironice.

Sub ochii primarului Dumitru Pantazi, ai consilierilor locali care au avut răbdare să asiste doar la prima parte a şedinţei, ai secretarei CL Paşcani şi ai primarilor din comunele învecinate, disputele s-au aprins pe câteva dintre proiectele supuse dezbaterii şi adoptării în şedinţa de ieri a CJ. Primul subiect aprins a fost chiar ordinea de zi, pe care liberalii au vrut să o suplimenteze, semnalând lipsa unor subiecte de interes local. Până la urmă, ea a fost votată în forma iniţială numai după 12 minute de discuţii.

Sute de milioane de euro pentru apă şi canalizare

Primul proiect aprig disputat a fost aprobarea alocării de către Unitatea Administrativ-Teritorială Iaşi (CJ) a sumelor necesare cofinanţării proiectului „Sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire în vederea realizării proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din  judeţul Iaşi în perioada 2014-2020”. Este vorba de lucrări de captare (lucrări de aducţiuni noi şi reabilitări), staţii de tratare a apei, lucrări în reţelele de distribuţie (staţii de pompare, rezervoare, reţele de distribuţie), staţii de epurare etc. Programul se bucură de o finanţare uriaşă, 2,9 miliarde de euro, din care judeţului Iaşi îi sunt alocate aproximativ 200 de milioane, plus costurile de investiţie – alte 175 de milioane de euro, adică aproape 13 la sută. Ieri a fost votată plata unei prime tranşe din contribuţia de 1 la sută din din valoarea totală de 9.254.170 de lei, cât reprezintă pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiei de atribuire. Votul pentru acest proiect a fost unanim la a doua ridicare de mâini, după ce preşedintele Maricel Popa forţase votarea în timp ce un consilier din opoziţie făcea o declaraţie în plen.

Vega 93 SRL vrea bani, în CJ se caută vinovaţi

Primul proiect „cu cântec” care vizează aerogara ieşeană este cel prin care RA Aeroportul a cerut asigurarea asistenţei juridice şi reprezentării sale într-un dosar prin care firma care a proiectat şi executat noua pistă reclamă decontarea unor cheltuieli suplimentare. Astfel, printr-o acţiune deschisă la Tribunalul Iaşi, Vega 93 SRL solicită 8,3 milioane de lei pentru lucrări de terasament, de scurgere a apei pluviale etc. La remarca făcută de Marius Ostaficiuc, fost membru al CA al Aeroportului, că firma respectivă şi-a ales casa de avocatură a liberalului Valeriu Stoica, consilierul Vasile Cotiugă a întrebat dacă n-ar fi mai bine ca Aeroportul să angajeze avocaţii lui Dan Şova sau ai lui Victor Ponta. Liderul grupului consilierilor PSD, Cristian Stanciu, a reproşat graba cu care s-a finalizat proiectul de la Aeroport, fără ca anumite probleme apărute pe parcurs să fie rezolvate pe loc. Marius Ostaficiuc a lăsat să se înţeleagă că executivul aeroportului ar fi vinovat de ignorarea problemelor ivite în perioada construcţiei pistei. Acuzaţiile reciproce s-au oprit aici, proiectul fiind votat în unanimitate încă de la începutul discuţiilor.

Necunoscuţii de la Aeroport

Numirea noilor administratori ai Aeroportului a stârnit încă şi mai multe discuţii în contradictoriu. Preşedintele Maricel Popa a făcut cunoscut că şi la Ministerul Finanţelor au existat „confruntări” şi că încă nu este clar cine va fi reprezentantul său în CA. În ceea ce-i priveşte pe cei şase declaraţi câştigători de comisia de selecţie, liberalii au propus ca votul să se facă nominal, pentru fiecare membru, propunere cu care consilierii PSD-ALDE nu au fost de acord. Camelia Ciornia (PMP) a adresat apoi prima întrebare care a pus în încurcătură majoritatea şi conducerea CJ: „V-aş fi rugat pe dv., domnule preşedinte, ca numirea membrilor să fie făcută aici, de faţă cu noi, ca să cunoaştem componenţa CA. Ar fi fost drăguţ să-i ştim, pentru că s-a aprobat o sumă pe care o plătim din bugetul CJ – o indemnizaţie care nu e nesemnificativă”. Maricel Popa a precizat că indemnizaţia lunară pe care o va primi fiecare membru al CA este de 2.500 de lei net, de trei ori mai mare decât a fost până acum. În schimb, el a reproşat opoziţiei că nu a cerut din timp prezenţa celor şase la şedinţa de ieri, propunând o şedinţă extraordinară, săptămâna viitoare, pentru prezentarea acestora. Propunerea a rămas însă în aer, nefiind concretizată în vreun fel.

Veriga slabă din noul consiliu de administraţie

A fost apoi rândul consilierului liberal Liviu Brătescu să pună nu doar majoritatea din CJ în încurcătură, dar şi comisia de selecţie. El a întrebat dacă Mitică Rebegea, declarat câştigător al postul de administrator care va reprezenta CJ, are studii superioare de lungă durată, aşa cum impun regulile de concurs. Conform CV-ului său, Mitică Rebegea a urmat Şcoala Militară de Aviaţie „Aurel Vlaicu” de la Bobocu – Buzău între anii 1978-1981. Or, învăţământul militar de trei ani este echivalent celui pentru subingineri care exista înainte de 1990, la fel cum diploma de subinginer era echivalentă celei de maistru militar, şi nu gradului de ofiţer. Singurul membru al comisiei de selecţie prezent la şedinţă, respectiv Gabriela Alungulesei, directorul executiv al Direcţiei Juridice din CJ, a declarat însă că, atât timp cât a semnat raportul de specialitate, îşi asumă corectitudinea procesului de selecţie şi numire a noilor administratori ai aeroportului.

A doua observaţie referitoare la acelaşi personaj a fost că deţine calitatea de administrator special la o firmă aflată în insolvenţă care aparţine familiei Popa. Aici, lucrurile au fost mai clare: ANI se va pronunţa asupra unui eventual conflict de interese. Până la urmă, proiectul numirii oficiale a celor şase a trecut. A fost al optulea proiect dintre cele 33 aflate pe ordinea de zi, iar votarea lui a însemnat deja o oră şi jumătate de dezbateri. În cealaltă oră şi jumătate au fost adoptate cele 25 de proiecte rămase.

 

 

Comentarii