(FOTO&VIDEO) UPDATE Ucigaşul angajatei de la coaforul din Iaşi îşi revine

duminică, 29 decembrie 2013, 12:40
8 MIN

ATENȚIE IMAGINI CU UN PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL.

UPDATE ORA 16:00

Bărbatul care şi-a ucis soţia într-un coafor din Iaşi, apoi a încercat să se sinucidă, se află în continuare internat în spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, în comă superficială, medicii apreciind că starea pacientului s-a ameliorat în ultimele ore.
 
"Pacientul şi-a mai revenit, este în comă superficială. Este în continuare intubat, dar reacţionează şi are mişcări. Din când în când deschide ochii", a afirmat medicul Cimpoeşu.
 
Ea a precizat că prognosticul în cazul bărbatului se menţine rezervat, întrucât pot apărea oricând complicaţii.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, Carmina Pascal, a declarat că Vasile Olaru, autorul crimei din coaforul din Iaşi, va fi audiat "în momentul în care va putea ieşi din spital pe picioarele lui".
 
"Deocamdată, nu poate fi audiat, pentru că nu se poate discuta cu el. Şi dacă îşi revine va fi greu de audiat. Va trebui să meargă pe picioarele lui, pentru a fi dus în arest”, a afirmat Carmina Pascal.
Vasile Olaru, de 41 de ani, şi soţia sa, Mina Olaru, de 28 de ani, erau căsătoriţi de 20 de ani, iar bărbatul a muncit mai mulţi ani în Grecia, în construcţii.
 
Vecinii familiei susţin că bărbatul s-a întors din Grecia în urmă cu un an şi jumătate, era cunoscut drept un consumator frecvent de băuturi alcoolice şi avea un comportament violent.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Trei copii din Iaşi au rămas pe drumuri după ce tatăl lor şi-a ucis soţia sâmbătă seara, în coaforul de la parterul căminului T17, din cartierul “Tudor Vladimirescu”. Mina Olaru, de 38 de ani, se afla în jurul orei 18.30 la serviciu alături de două cliente. Soţul ei, care s-ar fi aflat în stare de ebrietate, a intrat peste femeie fără a spune nimic şi cu un cuţit de 18 centimetri a lovit-o de patru ori pe victimă în zone vitale ale corpului. Loviturile fatale primite de femeie au fost cele din zona gâtului. Ulterior agresiunii, au povestit martorii, Vasile Olaru s-a aşezat în genunchi şi s-a înjunghiat în burtă şi în gât. Cele doua femei care erau în salon, încremenite de scenele la care asistaseră, au găsit puterea de a apăsa butonul de panică, la faţa locului ajungând în scurt timp reprezentanţii firmei de pază, care au anunţat Poliţia. “Când am ajuns, doamna era tăiată. Am văzut doar domnul pe geam cum s-a pus în genunchi şi şi-a băgat cuţitul în gât şi în piept”, a spus un martor.

Fetiţa victimei a ajuns la faţa locului

La faţa locului au ajuns în scurt timp atât poliţiştii, cât şi un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Concomitent, Vasile Olaru a fost transportat în stare gravă la Spitalul de Urgenţă “Sfântul Spiridon”, acolo unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Ieri, înainte de închiderea ediţiei, bărbatul era în viaţă. „Bărbatul este în comă, în secţia de ATI de la Clinica de Chirurgie I. A fost operat sâmbătă noaptea, acum este stabil hemodinamic, însă neurologic nu răspunde. Şansele de supravieţuire au crescut, însă pronosticul rămâne în continuare rezervat“, declara, ieri după-amiază, Diana Cimpoeşu, medic-şef la UPU-SMURD.

În timp ce anchetatorii efectuau cercetări, la aproximativ o oră după comiterea faptei, fiica mijlocie a soţilor Olaru, o adolescentă de 13 ani, a ajuns împreună cu un reprezentant al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGSAPC) la coaforul din Tudor Vladimirescu pentru a vedea de ce mama sa nu a plecat încă de la serviciu. “Trebuia să ajungă la 7 şi am venit să vedem ce s-a întâmplat, că de obicei nu întârzie”, spunea copila, care avea să afle peste doar câteva minute despre tragedie, fiind devastată de cumplita veste.

Minora, sora sa mai mică, de doi ani şi şapte luni, şi Mina Olaru fuseseră internate pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, la Centrul pentru protecţia victimelor violenţei domestice din cadrul DGASPC Iaşi. “A ajuns la centru după ce soţul i-a spart nasul. El obişnuieşte să bea foarte mult alcool şi devine agresiv”, ne-a spus un apropiat al familiei. „Femeia a venit în centrul nostru de protecţie împreună cu doi copii pe 26 decembrie, însoţită de un agent de poliţie. Şefa centrului mi-a comunicat că avea semne vizibile de abuz fizic. Femeia a rămas în grija noastră şi în acelaşi timp mergea şi la serviciu. Aseară, văzând că mama întârzie să revină în centru, unul dintre cei doi minori cu care a venit la noi, însoţit de un angajat al nostru, a mers până la locul de muncă unde s-a produs nenorocirea. La ora 23.00, rudele au venit şi au luat copiii în grija lor. De mâine (n.r. – astăzi), DGASPC va efectua o anchetă, va analiza situaţia familiei şi se va decide dacă minorii vor fi preluaţi în unul dintre centrele noastre sau dacă vor rămâne în familie”, a precizat Florin Ion, directorul DGASPC. Cei doi copii minori ai victimei au fost preluaţi pe propria semnătură de o verişoară de-a lor.

În noiembrie, agresorul s-a internat singur la “Socola”

În noiembrie, timp de trei zile, Vasile Olaru a stat internat la Spitalul de Psihiatrie “Socola” din Iaşi în urma unei internări voluntare. El a fost diagnosticat atunci cu “intoxicaţie acută cu alcool cu agitaţie psihomotorie şi heteroagresivitate”, potrivit unor surse medicale, şi a primit tratament de specialitate. Se pare însă că internarea voluntară a bărbatului ascundea, de fapt, dorinţa de a-şi determina soţia să retragă o plângere pentru lovire. “Din primele verificări, rezultă faptul că, la începutul lunii noiembrie, femeia depusese o plângere împotriva soţului pentru lovire sau alte violenţe, plângere pe care, la scurt timp, a retras-o”, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Aceasta a mai menţionat că, după agresiunea de pe 26 decembrie, femeia nu ar fi solicitat un ordin de restricţie împotriva soţului ei.

Medicul Lucian Burlea, manager al Spitalului “Socola”, spune că, dacă bărbatul a combinat tratamentul medicamentos cu băuturile alcoolice, starea sa e posibil să se fi înrăutăţit de în momentul externării şi până în prezent. “E perioada în care multe persoane se internează cu asemenea probleme, iar dacă bărbatului i s-a administrat un tratament medicamentos şi a consumat băuturi alcoolice, atunci e clar că e predispus către decompensare”, ne-a spus Burlea.

Abia întors din Grecia

Vasile Olaru şi soţia sa Mina erau căsătoriţi de 20 de ani. De la începutul anilor ’90, bărbatul a muncit pentru diferite perioade de timp în Grecia, unde lucra în construcţii. El este originar din localitatea Păun, comuna Bârnova, în timp ce soţia este din judeţul Neamţ. Sătenii din Păun spun că Olaru s-a întors din Grecia în urmă cu aproximativ jumătate de an şi îl descriu ca pe un consumator înrăit de băuturi alcoolice. “De câte ori bea, era violent. A fost implicat în mai multe scandaluri prin sat, multe dintre acestea la barurile din localitate”, susţine un sătean.

Cei doi soţi locuiau de aproximativ doi ani într-o garsonieră din Iaşi. Pe lângă cele două fete, mai au împreună un băiat de 18 ani.

În prezent, Vasile Olaru este străjuit de poliţişti la Spitalul “Sfântul Spiridon”. Cazul este investigat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. Anchetatorii au audiat cele două femei care se aflau în incinta coaforului în momentul crimei urmând ca agresorul să răspundă întrebărilor procurorilor după şi dacă starea sa de sănătate se va îmbunătăţi. “Pe rolul unităţii noastre s-a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat”, ne-a spus Carmina Pascal, procuror-şef al unităţii de Parchet.

A doua femeie care a cerut protecţia statului, înjunghiată la muncă 

Începând de anul trecut, alte două femei au fost atacate de bărbaţii de care încercau să scape. În aprilie 2012, o femeie din Tomeşti a fost înjunghiată într-o şaormerie din zona Gării de către concubinul gelos. Femeia se afla într-un centru de specialitate. Constănţeanul Belmondo Cobzaru a fost condamnat ulterior la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru tentativă la omor. La finele lunii octombrie, în cartierul Tătăraşi, o femeie de 39 de ani, Gabriela Puricoi, a fost înjunghiată mortal în zona gâtului, în plină stradă, de iubitul ei supărat că a fost părăsit. Agresorul, Petru Toderică, aflat în prezent în stare de arest preventiv, era şi el consumator de băuturi alcoolice. (Ionuţ BENEA, Iulia CIUHU. Foto și video: Ionuț BENEA)

Comentarii