Furtul de drept

miercuri, 22 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Furtul de drept

Toată lumea ştie de ce se pedepseşte furtul din buzunare: pentru că statul nu suportă concurenţa. Însă cunoscuta glumă tinde tot mai mult să devină o vorbă amară.

Reacţia lui Ponta la condamnarea mentorului său la puşcărie n-a fost o surpriză pentru nimeni. Nici faptul că supuşii săi l-au susţinut la unison n-ar fi aşa important, pentru că, ştim, cine se aseamănă se adună. Sigur că, dacă guru lui Ponta e inocent, atunci va câştiga la CEDO şi toată lumea va aplauda că în sfârşit i s-a făcut dreptate şi că se va îmbogăţi din despăgubirile obţinute implicit. În paranteză fie spus, sute, poate chiar mii de români au câştigat procese la instanţa europeană respectivă în ultimii 15 ani şi mai aşteaptă şi azi cu verdictele în braţe să catadicsească statul român – indiferent că e reprezentat de Iliescu, Băsescu, Boc sau Ponta – să le pună în aplicare. Este vorba mai ales de cei jefuiţi prin naţionalizare şi colectivizare. Dar, cu siguranţă, pentru o personalitate precum Adrian Năstase s-ar găsi urgent o soluţie rapidă.

De fapt, ca să revenim la subiect, la mijloc este o molimă care se manifestă numai atunci când un personaj cu greutate ajunge în colimatorul procurorilor, ori pe mâna judecătorilor. Absolut toate procesele sunt politice, după cum susţin toate VIP-urile vopsite în culori partinice care au avut ghinionul să treacă pe la DNA sau DIICOT. Mai există şi categoria celor care preferă să rămână cu musca pe căciulă, decât să meargă în instanţă să-şi spele păcatele. Este vorba de cei precum Laszlo Borbely care beneficiază de imunitatea parlamentară apărată de colegii din tagma legislativă după legea „corb la corb nu-şi scoate ochii”. Încă sunt puţini, dar mult aşteptata lege a amnistiei pregătită de hoţii de partid va creşte exponenţial efectivul atunci când va fi impusă prin abuz de putere parlamentară, în dispreţul românilor. E adevărat că legea furtului cu premeditare s-a oprit la Curtea Constituţională, dar asta nu-i transformă în îngeri pe hoţii care au avut tupeul să o voteze.

Molima de care vorbeam nu se manifestă doar printre susţinătorii celor urmăriţi penal sau (pe cale să fie) închişi, ci şi printre cei condamnaţi. Unii îşi descoperă brusc boli grave care nu se pot trata decât la cel puţin 1000 km distanţă spre Vest de graniţa României cu Ungaria. Interesant totuşi că ministrul Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, a ignorat până acum această epidemie care face victime doar din rândurile unei categorii restrânse. Probabil că cei din PNL sunt mai imuni decât partenerii lor din PSD, pentru că deunăzi s-au abţinut să condamne justiţia după aruncarea în puşcărie a lui Năstase, deşi Ponta i-a rugat cu lacrimi în ochi să li se alăture.

Cu o asemenea clasă politică pusă pe jaf este practic imposibil ca moralitatea să recâştige în viitorul apropiat întâietatea între valorile naţionale. Este motivul invocat de mulţi dintre cei care au preferat să părăsească ţara, pierdere care se adaugă celei provocate de prestigiul ştirbit de tâlharii ajunşi la guvernare. Un cap de acuzare în plus pentru aceştia din urmă.

Comentarii