Gaşca şefilor corupţi de la Hârlău: o nouă lovitură din partea judecătorilor

joi, 30 iunie 2016, 01:53
2 MIN
 Gaşca şefilor corupţi de la Hârlău: o nouă lovitură din partea judecătorilor

Judecătorii Tribunalului Iaşi au decis ieri să menţină măsura controlului judiciar impusă foştilor edili din Hârlău, şi a şefului Ocolului Silvic din acest oraş. Constantin Cernescu, Florin Ţăpuşă şi Ioan Amariei (foto) au fost trimişi în judecată în acest caz în luna aprilie, fiind acuzaţi de mai multe fapte de corupţie.  

Ancheta din acest dosar (VEZI ACI) a pornit de la un denunţ făcut împotriva lui Ioan Amariei, care a fost reclamat că, în perioada iunie-august 2014, a solicitat de la un om de afaceri trei uşi de garaj, precum şi neplata unei lucrări executate la casa sa. Totul în schimbul derulării unui contract încheiat de instituţia publică la care lucra. Procurorii mai notează că, ulterior, Amariei i-ar fi cerut şi 10.000 de lei respectivului om de afaceri. „În perioada septembrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeaşi calitate, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că a dispus şi a determinat mai multe persoane, printre care şi pe inculpatul Cojocaru Constantin, să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară“, au precizat procurorii.

Printre beneficiarii materialului lemnos s-au numărat primarul Cernescu, dar şi şeful Poliţiei, Dumitru Simionescu. Pe 11 august 2015, mai arată anchetatorii, Amariei, împreună cu Pavel Dulgheru, nu a confiscat o cantitate de material lemnos găsită asupra unei persoane care nu avea documente justificative. „Acţionând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu de 15.228,73 lei Direcţiei Silvice Iaşi, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos“, au mai precizat procurorii. 

Procurorii au mai arătat că primarul Cernescu şi-ar fi determinat un subaltern să întocmească în fals un proces-verbal de recepţie pentru o lucrare de alimentare cu apă ce de fapt nu era finalizată. Falsurile au fost continuate şi de angajaţii primăriei, care au semnat respectivul document, creându-se astfel o pagubă de 2.500 de lei Primăriei Hârlău. „În cursul anului 2015, inculpatul Ţăpuşă Florin a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de viceprimar al oraşului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt a două societăţi comerciale, s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele firmelor şi a efectuat plăţi către angajaţi“, au mai arătat procurorii. Aceştia au mai notat că viceprimarul ar fi ajutat o cunoştinţă să treacă un drum ce avea barieră fără a plăti taxele aferente, dar şi că ar fi folosit un angajat al primăriei în interes personal. 

Comentarii