Gazoductul Iaşi-Ungheni: Expropriaţii aşteaptă de patru ani despăgubirile

luni, 18 septembrie 2017, 01:50
3 MIN
 Gazoductul Iaşi-Ungheni: Expropriaţii aşteaptă de patru ani despăgubirile
Principala problemă constă în identificarea incorectă a proprietarilor: 146 de titluri de proprietate au identificatori cadastrali eronaţi.

Guvernul întârzie de peste aproa­pe patru ani să acorde despăgubirile în cazul tuturor terenurilor expropriate pentru construirea gazoductului Iaşi – Ungheni. Principala problemă constă în identificarea incorectă a proprietarilor. În decembrie 2016, a fost finalizată documentaţia de avizare şi aprobare a scoaterii definitive din circuitul agricol a supra­feţelor de teren. Însă, deocamdată, nu au fost făcute documentaţiile cadastrale în cazul fiecărui teren.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), 146 de titluri de proprietate au identificatori cadastrali eronaţi. Lista celor expropriaţi cuprinde 392 de proprietari de pe raza comunelor Dumeşti, Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria şi Golăieşti. Guvernul a decis acordarea fondurilor încă din anul 2013, fiind aprobată o sumă totală de aproximativ un milion de lei. Din ultimele informaţii făcute publice de ANRM, au fost achitaţi până acum doar 140.000 lei, respectiv către 50 de proprietari. „ANRM, în calitate de expropriator, mai trebuie să în­tocmească documentaţiile cadastrale complete, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru toate terenurile afectate de expropriere, în vederea clarificării situaţiei ju­ridice a zonelor afectate de coridorul conductei“, se arată într-o adresă a ANRM publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, sub formă de răspuns la o interpelare formulată de către deputatul PNL Costel Alexe, liderul liberalilor ieşeni.

Cele 146 de titluri cu numere cadastrale greşite sunt date pe raza tuturor celor şapte comune afectate de construire gazoductului. Pentru a remedia lucrurile, ANRM a solicitat comisiilor locale de fond funciar să se întâlnească în regim de urgenţă pentru a se întocmi documentaţia necesară care să fie, apoi, înaintată Comisiei judeţene de fond funciar. Însă la demersurile ANRM au răspuns doar trei comune: Aroneanu, Victoria şi Rediu.

„Sunt de menţionat impedimentele invocate de reprezentanţii primăriilor, printre care taxele notariale care trebuie plătite în acest caz“, a explicat ANRM. În cazul unor titluri de proprietate eronate din Rediu, ANRM a solicitat corectarea lor pe cale judecătorească pentru că acestea au intrat în circuitul civil. Agenţia susţine că a propus inclusiv modi­ficări legislative care ar fi oferit o flexibilitate mai mare expropriatorului în rectificarea titlurilor de pro­prie­tate. „Intenţia legislativă nu s-a concretizat (…), astfel încât în prezent trebuie să ne bazăm pentru corectarea titlurilor pe disponibilitatea comisiilor de fond funciar“, a mai arătat ANRM. În perioada ur­mătoare, doi experţi vor face o nouă evaluare a terenurilor expropriate, iar în baza „unor date sigure“, după cum menţionează ANRM, va fi dată o nouă hotărâre de Guvern cu listele nominale ale proprietarilor expropriaţi.

„Precizăm că doar persoanele care dovedesc că deţin drept de proprietate sau un drept real asupra terenului afectat de traseul conductei vor fi despăgubiţi urmare a exproprierii“, a conchis ANRM. Proprietarii care mai trebuie expropriaţi îşi vor primi banii în maximum 90 de zile de la emiterea unei noi hotărâri, dar ANRM nu a oferit un termen pentru aprobarea actului normativ. 

Comentarii