Grefierii ieşeni au protestat în faţa Palatului de Justiţie. Și judecătorii sunt în grevă

sâmbătă, 08 octombrie 2016, 01:56
2 MIN

În jur de 50 de grefieri şi angajaţi în funcţiile administrative din instanţele ieşene au protestat ieri, începând cu ora 11, în faţa Palatului de Justiţie din Iaşi. Angajaţii s-au solidarizat cu un protest spontan ce a izbucnit ieri la nivel naţional, cerinţele fiind aceleaşi în toată ţară.

„Protestăm în semn de solidaritate cu toţi grefierii din ţară, cu colegii noştri care sunt la Bucureşti la miting. Vrem să se angajeze personal, vrem normarea muncii, condiţii de muncă mai bune“, a precizat Liliana Creţu, lidera sindicatului grefierilor din Iaşi.

Aceasta a mai precizat că activitatea instanţelor nu a fost afectată în timpul protestului. A adăugat că, la Iaşi, ar fi necesară suplimentarea personalului cu cel puţin 50%, astfel încât activitatea să se deruleze corespunzător. Creţu nu a putut indica dacă protestele vor mai continua şi în perioada următoare.

Nu doar grefierii din Iaşi protestează în această perioadă. Începând de luni, magistraţii de la Judecătoria Iaşi au anunţat că vor schimba forma de protest de până acum, respectiv purtarea de banderole albe, cu suspendarea şedinţelor de judecată, timp de o oră, între 10 şi 11.

Motivul: „având în vedere lipsa unui dialog constructiv şi consecvent cu ministrul de resort pe marginea problemelor majore ale sistemului judiciar şi încercarea de deturnare a atenţiei opiniei publice spre posibile anomalii excepţionale legate de pensiile de serviciu şi decontarea chiriilor, atitudine pe care corpul judecătorilor o resimte drept o încercare de intimidare şi de minimizare a eforturilor depuse zi de zi de către magistraţi pentru asigurarea unui act de justiţie de calitate“, se arată într-un comunicat de presă al Judecătoriei, în care se mai menţionează că, începând de pe 24 octombrie, vor fi judecată doar şedinţele urgente.

Printre nemulţiumirile judecătorilor, care protestează la nivel naţional, se numără şi salarizarea neunitară din sistemul judiciar.

Comentarii