Haţegan, în zi neagră pe Wembley

joi, 17 noiembrie 2016, 02:43
3 MIN
 Haţegan, în zi neagră pe Wembley

 Arbitrul român a fost criticat de către presa spaniolă pentru trecerea cu vederea a unor faulturi comise de gazde la întâlnirea amicală Anglia – Spania. Deşi condusă cu 0-2, naţionala iberică a egalat în ultimele minute

 
 
Reprezentativele Angliei şi Spaniei au remizat, marţi seară, la Londra, scor 2-2, într-un meci amical arbitrat de Ovidiu Haţegan. Englezii au condus cu 2-0 prin două goluri reuşite la începutul reprizelor de Lallana (‘9 – penalty) şi Vardy (’48), însă echipa iberică a egalat în ultimele minute prin Iago Aspas (’89) şi Isco (‘90^6). Ovidiu Haţegan a fost ajutat la acest meci de asistenţii Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe, iar Cristian Balaj a fost rezervă.
Arbitrul român a fost mult criticat de presa spaniolă, reproşându-i-se faptul că nu a sancţionat faulturile dure ale gazdelor. La rândul lor, englezii recunosc că au scăpat uşor de două cartonaşe roşii, în urma îngăduinţei arătate de Haţegan. "Vă garantez că înainte de meci nu m-am uitat de unde este arbitrul. M-am văzut obligat să-l caut după cinci minute, când a trecut cu vederea faultul dur al lui Vardy asupra lui Azpilicueta. O lovitură urâtă, absurdă şi de mare risc. Din fericire nu a fost nimic grav, dar a fost iritant să-l vezi pe românul Ovidiu Haţegan că a ridicat mâinile şi nu i-a făcut nimic atacantului de la Leicester. După puţin timp, iertatul Vardy a profitat de o greşeală al lui Iñigo, pentru a forţa un penaltiy inevitabil. Lallana a făcut 1-0. Românul putea să-l dea afară şi pe Carvajal. Vardy a făcut 2-0 după pauză şi totul părea pierdut", a scris în cronica partidei Tomas Roncero, redactorul-şef al cotidianului As din Madrid. "Duetul englez Jamie Vardy-Raheem Sterling va fi recunoscător faptului că arbitrului Ovidiu Haţegan a fost îngăduitor în egalul cu Spania", a titrat Daily Mail.  "Atacantul lui Leicester a avut un atac cu piciorul ridicat, care l-a prins pe Cesar Azpilicueta pe tibie după numai şase minute. În orice alt meci ar fi fost o dezbatere cu privire la culoarea cartonaşului. Haţegan nu a arătat niciun cartonaş. Arbitrul a rămas în aceeaşi stare până în minutul 25, permiţând ca doi jucători spanioli să scape fără cartonaş galben. O intrare nefericită a lui Raheem Sterling l-a lăsat pe arbitru fără altă opţiune în afara celei de a începe măsurile disciplinare. Se poate face un caz dacă intrarea merita un cartonaş roşu, însă Haţegan ar fi putut preveni atacul nechibzuit al lui Sterling la tibia adversarului, din minutul 31, dacă ar fi acordat cu puţin timp înainte lovitură liberă la un fault asupra lui Danny Rose", au scris englezii.
Tot cu un român arbitru, Radu Petrescu, selecţionatele Franţei şi Coastei de Fildeş au terminat la egalitate, scor 0-0, partida amicală disputată la Lens. Petrescu a fost ajutat de asistenţii Mircea Grigoriu şi Valentin Avram, iar Sebastian Colţescu a fost rezervă. Viitoarea adversară a tricolorilor în grupa de calificare pentru CM 2018, echipa Danemarcei, a remizat în deplasare, la Mlada Boleslav, scor 1-1, cu reprezentativa Cehiei.  Au marcat Barak (‘8) pentru Cehia şi Jørgensen (’38) pentru Danemarca.
 La Milano, Italia şi Germania au remizat fără gol. În acest meci, Gianluigi Buffon l-a egalat pe spaniolul Iker Casillas în topul fotbaliştilor europeni cu cele mai multe selecţii. Buffon şi Casillas au 167 de selecţii în naţionalele lor. Pe locul trei în acest top se află Vitalijs Astafjevs din Letonia, cu 166 de selecţii. În ierarhia mondială a selecţiilor, conduce egipteanul Ahmed Hassan, cu 184 de meciuri.
 Ungaria a fost învinsă pe  teren propriu de Suedia, scor 0-2 golurile fiind marcate de Larsson (’30) şi Thelin (’67). Potrivit L’Equipe, acesta a fost ultimul meci din cariera portarului Gabor Kiraly, în vârstă de 41 de ani. Alte rezultate din partidele amicale de marţi: Malta – Islanda 0-2; Ucraina – Serbia 2-0; Austria – Slovacia 0-0;  Irlanda de Nord – Croaţia 0-. 

    

Comentarii