Ieşeanul accidentat pe trotuar a murit în câteva clipe

joi, 22 septembrie 2016, 01:54
3 MIN
 Ieşeanul accidentat pe trotuar a murit în câteva clipe

Dumitru Nichita, ieşeanul în vârstă de 57 de ani care şi-a pierdut viaţa în urma accidentului rutier produs de avocatul Iulian Gafon, a murit pe loc. Impactul violent i-a provocat o ruptură de aortă, – principala arteră din organism -, şi chiar dacă la faţa locului se afla un medic care să înceapă manevrele de resuscitare, victima nu mai putea fi salvată, după cum au precizat specialiştii. 

Cititorii „Ziarului de Iaşi” care au vizionat imaginile surprinse de camerele de luat vederi în momentul producerii accidentului rutier din Nicolina au remarcat timpii de reacţie a autorităţilor care trebuie să intervină în astfel de cazuri. Dacă cititorii s-au declarat nemulţumiţi de minutele care se scurg din momentul impactului până la sosirea echipajelor de intervenţie, reprezentanţii IPJ şi SMURD au arătat că, de fapt, apelul la 112 a fost făcut după aproape cinci minute de la producerea accidentului. Pe filmarea făcută de camera video a Primăriei Iaşi se poate vedea că avocatul loveşte victima la ora 17.22 şi că un echipaj de poliţie aflat în zonă soseşte la faţa locului la 17.26. Peste alte patru minute, la 17.30, la locul accidentului ajunge şi un echipaj al SAJ, apoi încă un echipaj de poliţie la 17.33.

Conform SMURD, primul apel la 112 a fost făcut la ora 17.27, după cinci minute de la producerea accidentului, dar există posibilitatea unor diferenţe în cazul în care ora de pe filmare nu este sincronizată cu ora de la dispecerul STS. “Un bărbat a anunţat la 112 că în Nicolina a avut loc un accident rutier cu victime”, a arătat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ. Reprezentanţii din sistemul de urgenţă au explicat că, de cele mai multe ori, martorii, sub imperiul emoţiilor, încearcă să ajute victima şi abia apoi realizează că trebuie să sune la 112.

„Apelarea numărului unic de salvare 112 variază de la caz la caz. Uneori, martorii, chiar dacă sunt mulţi în jur, se gândesc că poate a sunat altcineva. În alte cazuri, oamenii aleargă să ajute, şi nu se gândesc să sune în secundele imediate după ajutor. Alţii chiar au o reţinere să apeleze şi lasă să sune altcineva”, a explicat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Specialistul a mai precizat că, în cazul accidentelor rutiere, atunci când victima intră în stop cardiac prin traumă, şansele de supravieţuire sunt nule. „Stopul din traumă este diferit de stopul din cauze medicale şi nu se resuscitează. Toate studiile de specialitate arată că şansele de supravieţuire sunt sub 0,1% pentru că vorbim de leziuni foarte grave. Sunt dilacerări de cord, se rupe aorta, leziuni cerebrale, hemoragii pe care noi nu le vedem. La faţa locului, vezi omul întreg, crezi că poţi face ceva, însă dacă ai putea vedea ce s-a produs în interiorul său, ai înţelege că este ireversibil. Chiar dacă este medic la faţa locului în momentul producerii accidentului şi începe resuscitarea instant, în astfel de cazuri nu există şanse”, a explicat şefa UPU-SMURD.

Potrivit certificatului pe care familia victimei l-a primit, bărbatul a suferit în urma impactului o ruptură de aortă şi o fractură de coloană, care au dus la deces. Conform medicilor, ruptura de aortă provoacă stopul cardiac în câteva secunde de la producere, secunde în care victima poate fi conştientă. Ulterior, inclusiv activitatea cerebrală este afectată, pe lângă cea cardiacă. 

 

Comentarii