În acest an, mai mulţi pelerini au avut nevoie de asistenţă medicală

marți, 17 octombrie 2017, 12:15
2 MIN
 În acest an, mai mulţi pelerini au avut nevoie de asistenţă medicală

Trei judeţe vecine au trimis ambulanţe în ajutor, la Iaşi, pentru intervenţiile medicale la rândul pelerinilor care aşteptau să se închine Sfintei Parascheva. Potrivit reprezentanţilor SMURD, numărul credincioşilor care au avut nevoie de ajutor medical a fost mult mai mare decât în anii anteriori. În total, salvatorii de la SMURD au acordat îngrijiri medicale la peste 250 de pelerini. 

Ultimele 60 de cazuri s-au înregistrat în ultima zi de stat la rând, de duminică dimineaţa până luni dimineaţa. „În acest an, intervenţiile în zona mitropoliei, pentru acordarea asistenţei medicale pelerinilor care au venit aceste zile la Iaşi au fost o activitate mai solicitantă, decât în anii anterior. Probabil şi numărul pelerinilor a fost mai mare astfel că, în ultimele zile, numărul de cazuri a depăşit 60/24 de ore. 10% din pacienţi au avut nevoie de transport la spital. Astfel sâmbătă, în ziua cea mai grea, în ziua de Sfânta Parascheva, am solicitat sprijin trei ambulanţe de la Neamţ, Botoşani şi Vaslui. A fost o decizie pe care am luat-o seara, împreună cu inspectorul-şef de la ISU, numărul persoanelor care au necesitat transport la spital fiind foarte mare“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Potrivit specialistului, cazurile cele mai grave au fost cele ale unor pelerini care au suferit crize cardiace severe. „Pacienţii au fost foarte bine trataţi de către echipele noastre din zona mitropoliei. Din păcate, au fost şi pelerini care aveau probleme foarte grave – mă refer aici la pacienţi cu tulburări de ritm cardiac. Nu am mai întâlnit o astfel de patologie în număr aşa de mare şi cu o severitate aşa de mare de sărbătoarea Sfintei Parascheva. Pelerinii aceştia au fost aduşi în spital şi au fost internaţi în clinicile cu profil cardiologie şi medicină internă de la Spitalul «Sfântul Spiridon“, a concluzionat şefa SMURD.

Cele mai multe prezentări la punctul de prim-ajutor SMURD organizat cu ocazia pelerinajului la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva s-au înregistrat chiar pe 14 octombrie, în ziua în care se cinsteşte sfânta. Sâmbătă, peste 110 pacienţi au avut nevoie de ajutor medical. 

Comentarii