Inedit concurs de gătit, pentru gospodine, la Biblioteca Judeţeană

luni, 06 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Inedit concurs de gătit, pentru gospodine, la Biblioteca Judeţeană

Vor fi acceptate în concurs numai produse specifice bucătăriei moldoveneşti, în materie de conserve. Cine este în juriu şi ce aţi putea câştiga?

Gospodinele şi pasionaţii de gastronomie îşi pot arăta talentul din bucătărie la concursul de prezervare a conservelor tradiţionale moldoveneşti „Cămara lui Păstorel“. Concursul face parte din evenimentele Festivalului „Teodorenii“, organizat de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi“, tema ediţeiei a III-a fiind „Poveşti cu vânători, pescari şi gurmanzi“. Astfel, la ediţia de anul acesta vor fi acceptate în concurs şi conserve pe bază de peşte.

Cei care doresc să îşi arate îndemânarea, ingeniozitatea şi talentul în ceea ce priveşte bucătăria moldovenească vor trebui să completeze un formular disponibil la sediul central al Bibliotecii Judeţene, la Secţia de Împrumut carte pentru Copii. Înscrierile se pot face până pe 5 decembrie, fiecare concurent putând să înscrie maximum un produs pentru fiecare secţiune. Participarea este gratuită, dar este condiţionată de deţinerea unui permis de acces la bibliotecă valabil. Cele două secţiuni din cadrul concursului sunt „Dulce“, în cadrul căruia vor fi degustate magiunuri, dulceţuri, peltele, compoturi sau siropuri, şi „Sărat“, unde pot fi înscrise zacuşti, tocane, sosuri, bulion, murături sau alte preparate ale bucătăriei tradiţionale.

Produsele care nu se încadrează în linia bucătăriei moldoveneşti nu vor fi acceptate în concurs. Câştigătorii vor fi desemnaţi de un juriu condus de Marius Cristian, jurnalistul, istoricul şi gastronomul cunoscut şi sub numele de „Costăchel“, urmând să fie punctate creativitatea, calitatea gastronomică, impresia generală, adică concordanţa dintre gust şi aspect. Premiile constau în ustensile deosebite şi foarte utile de bucătărie, dar şi alte surprize pregătite de sponsori. Degustarea şi jurizarea vor avea loc sâmbătă, pe 9 decembrie, începând cu ora 10, la Ospătăria „Uliţa Veche“ din Pasajul „Sf. Vineri“ de la Hala Centrală.

Comentarii