Întâlnire de taină la Bucureşti a taberelor din PSD Iaşi, arbitrată de Dragnea: Nichita, dat deoparte!

miercuri, 09 septembrie 2015, 01:59
4 MIN
 Întâlnire de taină la Bucureşti a taberelor din PSD Iaşi, arbitrată de Dragnea: Nichita, dat deoparte!

Întrevederea, la care taberele au mers cu acelaşi avion dar nu şi-au vorbit, a durat nu mai puţin de trei ore. La final, după ce i-a ascultat pe toţi, Liviu Dragnea le-a cerut tuturor să îl susţină pe Mihai Chirica, iar lui Nichita "să aibă puţintică răbdare" în încercarea de a reveni la şefia filialei

Primarul suspendat Gheorghe Nichita a fost scos din ecuaţia politică a filialei PSD Iaşi. Aceasta este una dintre principalele concluzii desprinse în urma unei întâlniri care a avut loc ieri la Bucureşti între preşedintele partidului, Liviu Dragnea, şi liderii organizaţiei de la Iaşi. De la reuniune a lipsit chiar Nichita, dar punctul acestuia de vedere a fost transmis prin vocea apropiaţilor săi.

 
Întâlnirea, care a fost convocată în contextul tensiunilor din filială, s-a derulat pe parcursul a aproape trei ore. „Recomandarea a fost ca domnul Nichita să aibă puţintică răbdare în ceea ce priveşte candidatura la şefia PSD Iaşi”, au declarat surse participante la întâlnire. Nichita nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri, în timp ce preşedintele organizaţiei municipale, Mihai Chirica, a confirmat voalat că acesta nu mai are parte de sprijin politic. O astfel de concluzie era oficială încă de luni, când Biroul Permanent Naţional l-a invalidat pe Nichita din funcţia de preşedinte PSD Iaşi, anunţul fiind făcut chiar de Dragnea.
 
Taberele beligerante au călătorit în acelaşi avion
 
De câteva luni, PSD Iaşi este scindat în două tabere: una în jurul Mihai Chirica şi alta lângă Nichita. În timp ce prima doreşte să-l impună pe Chirica drept candidat la Primărie în 2016, cealaltă încearcă să atenueze declinul politic al lui Nichita. Reprezentanţii ambelor tabere au mers ieri dimineaţă cu acelaşi avion la Bucureşti, dar comunicarea între ei pe parcursul zborului a fost inexistentă. Singurul semn de normalitate a fost un salut amical al prim-vicepreşedintelui Victorel Lupu faţă de Chirica.
 
Înainte de îmbarcare, reprezentanţii „taberei Nichita” au luat ultimele indicaţii chiar de la primarul suspendat, care i-a condus la avion. Surse care se aflau în acel moment pe aeroport au susţinut că în apropierea lui Nichita se mai aflau prefectul Dan Cârlan şi directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, Ovidiu Laicu, ambii fiind susţinuţi de PSD în funcţiile publice pe care le deţin. Nichita a rămas la Iaşi, în contextul în care a atacat în instanţă decizia procurorilor de a-l plasa sub control judiciar, iar ieri era posibilă o decizie a judecătorilor, care a fost amânată, între timp, pentru astăzi.
 
Iniţial, la şedinţa de la Bucureşti trebuiau să participe doar susţinătorii lui Nichita, dar Dragnea a chemat şi „tabăra Chirica”. În timpul discuţiilor, cei care-l susţin pe Nichita, în special prin deputatul Anghel Stanciu şi fiul acestuia, Cristian Stanciu (vicepreşedinte PSD), i-au explicat lui Dragnea că revenirea lui Nichita a fost solicitată de primarii din judeţ şi au acuzat tabăra adversă că forţează scindarea partidului. Dragnea a ascultat timp de circa două ore explicaţiile liderilor PSD Iaşi pentru ca, în cele din urmă, să le transmită, conform unor surse social-democrate, să facă front comun în susţinerea lui Chirica.
 
Chirica: „Uman, Nichita are sprijin, politic lucrurile stau altfel”
 
La întâlnirea de la Bucureşti au participat Chirica, parlamentari social-democraţi şi vicepreşedinţi ai filialei. „Domnul Dragnea a ascultat punctele de vedere ale tuturor. S-au spus într-o manieră cât se poate de elegantă lucrurile care erau de spus. Domnul Dragnea ne-a transmis că trebuie să fim atenţi la percepţia publică când vorbim de candidaţi, candidaturi şi viitorul organizaţiei. A invitat la dialog şi adoptarea unor măsuri concrete în ideea unităţii”, a precizat Chirica.
 
El a apreciat că şeful PSD a fost „echidistant şi echilibrat, fără a intra în subiectivismul unor divergenţe de opinie”. Liderul organizaţiei municipale a PSD Iaşi a evitat să confirme dacă mesajul lui Dragnea a fost ca Nichita să renunţe la candidatură, dar a subliniat că „uman vorbind, (Nichita, n.r.) are tot sprijinul, dar, politic, lucrurile stau altfel”. „Domnul Dragnea a spus că orice membru poate încerca să candideze la funcţia de preşedinte, dar a transmis şi un mesaj: unde ne aflăm, care sunt obiectivele şi cum trebuie abordat fiecare obiectiv în parte”, a completat Chirica.
 
La rândul lui, liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu, unul dintre apropiaţii lui Nichita, a punctat că întâlnirea de la Bucureşti a avut drept rezultat un apel la unitatea filialei. „Concluzia este că, dacă vrem să avem forţă în viitor, trebuie să fim uniţi, să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să găsim formula pentru a asigura stabilitatea organizaţiei”, a declarat Stanciu.
 
Întrebat dacă va candida la şefia organizaţiei judeţene a PSD Iaşi, în noile condiţii, Stanciu a răspuns: „Deocamdată, nu ştiu”. De partea cealaltă, din grupul de lideri coagulat în jurul lui Chirica, la şefia organizaţiei judeţene va candida Vasile Câtea, în timp ce primarul interimar vrea să continue în fruntea organizaţiei municipale a PSD Iaşi.
 

 

Comentarii